Plutim, navigăm sau ne scufundăm?

Cine-i Olandezul Zburător? Şi de ce tocmai Olandezul Zburător?

Legenda spune că Olandezul Zburător este cel mai celebru vas-fantomă, care bântuie mările şi oceanele încă din vremuri preistorice şi care nu reuşeşte nicicum să ajungă acasă.

Se spune despre căpitanul Falkenburg, că, în timpul unei groaznice furtuni în preajma Capului Bunei Speranţe, furtună care ameninţa să nimicească maiestuasa corabie, ca să salveze atât nava cât şi echipajul, şi-ar fi jucat sufletul la zaruri cu diavolul. Pedeapsa cerească însă nu a întârziat să apară: corabia avea să colinde mările fără a putea acosta vreodată. O mica şansă i-a fost lăsată vasului damnat şi căpitanului său: o dată la 7 ani putea să se apropie de ţărm ca să încerce să afle cumva o femeie miloasă şi mult credincioasă care să iubească curat pe blestematul căpitan.

Bine bine, o să ziceţi; şi ce legătură are înfricoşătoarea legendă cu ce vreau eu să fac? Ei bine, pe undeva are. Aşa cum Olandezul Zburător a înfruntat mânia cerului pentru a-şi urma visul, tot aşa şi eu o să-mi caut curajul şi nu numai, pentru a crea un spaţiu unde fiecare să-şi caute visele şi să gaseasca şi pasiunea de a şi le urma.

Pasiune nu înseamnă numai plăcerea cu care faci ceva ce-ţi place. Pasiunea este mai ales forţa cu care reuşeşti să surmontezi obstacolele din drumul tău, precum şi preţul pe care eşti gata să-l plăteşti pentru a reuşi.

Aşa cum Olandezul bântuie oceanele planetei în căutarea unei iubiri adevărate care să-l salveze de la groaznicul blestem, tot aşa mulţi dintre noi plutim în derivă prin viaţă în căutarea pasiunii şi nu ne găsim liniştea decât atunci când o aflăm. Partea cea mai tristă este că ne naştem cu ea, orice copil vine pe lumea asta cu o pasiune şi cu ochi buni ca să o recunoască uşor. Dar aici întâlneşte mulţi “diavoli” care reuşesc destul de uşor să orbească micul copil aşa încât cam pe la 7 ani, cand e timpul de şcoală, el deja şi-a pierdut pasiunea. Şi chiar dacă a fost norocos şi nu a întâlnit pînă atunci prea mulţi “diavoli”, cu siguranţă după începerea şcolii vor răsării ca ciupercile după ploaie şi vor fura pasiunea copilului. Se pare că ei chiar cu asta se hrănesc. Şi iată că pentru cei mai curajoşi, mai încrâncenaţi, mai visători, îmi doresc un vas fantomă, un Olandez Zburător care să le permită să-şi regăsească cumva pasiunea pierdută. Ce parere aveti? Plutim, navigăm sau ne scufundăm?

35 de gânduri despre “Plutim, navigăm sau ne scufundăm?

 1. Această coabie nu e orice corabie.
  E „Olandezul Zburător” care simbolizează căutarea credinței eterne în iubire, dar naufragiul ei înseamnă tocmai naufragiul acestui ideal. Senta e femeia care îl iubește si îl așteaptă cu credința pe Olandez, dar, în același timp, fidelitatea față de acest corabier înseamnă infideliatea față de logodnicul ei, Brik.
  Marea iubire apare de cele mai multe ori după ce ai apucat să juri în numele unei iubiri comune.
  Coabia simbolizează visele nobile prin inspiratie. Salvarea unei iubiri mari nu stă numai în a pune în rama idealul imposibil ci poate sta și în accepatea realității.
  Cred îi iubire și în toate posibilele ei manifestări.

 2. Pingback: Femeie trecută… | La Fée Blanche

 3. ”Olandezul zburător a înfruntat mânia cerului pentru a-și urma visul.”.. Cu asta, m-ai atins în suflet ! În mod sigur, îl voi iubi pe Olandezul tău ! 🙂 Care, poate că ești chiar tu, într-o ipostază interioară. Sau, suntem noi toți, la un moment dat…

  Nu se știe dacă Cerul i-a prețuit curajul (sau disperarea), dar oamenii, în mod sigur, sunt cu sufletul alături de el.

 4. Pingback: Nr. 44 Interviu cu Mihaela Roxana Vasilescu - Comentator Amator

Lasă-mi un comentariu! Îți răspund imediat :)

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s