Cameră de joacă sau messyplay?

Un eveniment gri. Se anunţa ceva fain sau eu aşa am crezut. Un eveniment pentru femei active şi copii, promite, nu-i aşa? Ei bine, cred că a fost promovat doar pe facebook, pentru că altfel nu-mi explic slaba participare. Dar asta nu-i treaba mea ci a organizatorilor. Poate că interesele au fost altele, nu să atragă publicul.

Acest eveniment a avut o cameră de joacă, cu un program frumos, afişat pe uşă. Şi din program făceam parte şi noi, cu cele două ateliere creative pe care le promovăm.

Cu emoţie am păşit pragul acestei camere, în prima zi. Pe un ecran mare rula Veronica, atmosfera era veselă, din păcate lipseau copiii, doar câţiva mişunau pe acolo. Nu-i nimic, noi ne facem treaba, până la urmă scopul era să ne şi distrăm, nu numai să promovăm. Eu cel puţin aşa îi spusesem puştiului meu. Şi ne-am distrat. Am pictat pe flipchart, apoi am confecţionat păpuşele simpatice din ouă…şi timpul a trecut.

A doua zi, când am revenit, marele ecran era gol, lumina cam chioară iar feţele din cameră extrem de plictisite. Câţiva copilaşi erau întreţinuţi de către mămicile din dotare. Deprimant. Iar eu îmi luasem amândoi copiii cu mine, tot ca să ne distrăm. Şi am încercat să o facem. Am pictat nişte rame de tablouri, cel mic a pictat pe o foaie mare, apoi au mâzgălit cu cariocile pe flipchart…a trecut timpul şi de data asta.

În cea de-a treia zi şi ultima dealtfel, înainte să intram chiar, cea care a „oragnizat” camera pentru copii ne-a atras atenţia că nu vrea să mai vadă nici urmă de cariocă sau de acuarele pentru că a trebuit să cureţe cu vanish jaluzelele de plastic şi nu mai are chef. Ok. Deci ziua a treia s-a încheiat înainte să înceapă măcar. Şi de data asta chiar erau ceva mai mulţi copii:(

Ce v-am povestit mai sus, a fost doar aşa, ca să vă introduc în context.

Eu am plecat de acolo naucită. E drept că nu-s familiarizată cu astfel de evenimente, dar îmi închipui că atunci când închiriezi un spaţiu, deci plăteşti nişte bani pentru folosinţa lui, ai şi nişte drepturi, iar cei care primesc banii pentru spaţiul respectiv au nişte obligaţii şi în plus îşi asumă nişte riscuri. Acum să nu vă închipuiţi că cei 4 copii care au folosit culorile, au împroşcat pereţii cu tempera sau au trasat circuite cu carioca. Bănuiala mea este că unul dintre cei mici de tot, poate chiar al meu, s-a plimbat prin cameră şi a atins cu pensula pereţii. Sau jaluzelele…

Ce mă nedumireşte pe mine este cum de această cameră de joacă s-a ocupat o persoană care nu are copii şi care probabil nu ştie ce le place copiilor. Cum oare ar fi trebuit atraşi copiii? Totul a fost static, monoton, filmele nu au mai rulat pe acel ecran. În a doua zi, o mămică a întrebat dacă nu se mai citesc poveşti…nu ştiu cine ar fi trebuit să citească poveşti şi nici nu s-a sesizat nimeni dintre organizatori. Doar Ana Maria a luat o carte şi a început să citească.

Ştiu de la ai mei, pentru adultul care trebuie să asculte de sute de ori coloana sonoră a aceluiaşi film e cam horor, dar, totuşi, era o cameră de joacă pentru copii. Se presupune că adulţi ar fi trebuit să strângă din fund şi să facă tot posibilul să distreze copiii…asta pentru că este evident că nu tuturor de acolo le face plăcere munca cu copiii. Copiii se tăvălesc pe jos, le vorbeşti şi tu ca adult tot de pe jos, de pe covor. Dacă îţi place. Dacă nu…faci altceva şi ai grijă doar să nu se murdărească pereţii. A, da, si mai ai grijă să nu care cumva să-şi scoată ochii cu beţele de la baloane 🙂

Adică înţeleg ideea de promovare, că şi eu tot pentru promovare m-am dus acolo. Dar, mai departe de o carte de vizită şi un flyer, promovezi cu propria ta atitudine. Şi dacă eşti scorţos şi nu vrei să auzi muzică tare, nu vrei să vezi aceleaşi filme, nu vrei să vezi carioci, tempera, lipici, scame….apoi nu ai cum să atragi copiii.

În speranţa că tânăra în cauză citeşte aici, aş vrea să-i spun că dacă vrea să aibe adolescenţi cu mintea trează pentru programele pe care le derulează trebuie să le permită să fie în primul rând copii, exact aşa cum sunt copiii. Şi că ar fi bine să se coboare pe covor, pe podea şi să se joace alături de ei. Asta ajută la înţelegerea lor, a copiilor. Nu ei sunt o specie aparte, noi adulţi ne urcăm pe-o cracă şi privim lumea de sus.

La un eveniment de acest gen, când ai tot interesul să-ţi promovezi programele, cred că mai bine te concentrezi pe entertainment-ul copiilor decât pe punctele de cariocă de pe perdea.Eu, ca mamă de doi copii, nu aş scoate bani din buzunar ca să-i dau cuiva care e foarte preocupat să aibe pereţii curaţi.

Şi pentru că pe lumea asta e mereu un echilibru, după ce ziua noastră a fost încheiată chiar înainte de a începe, am avut şansa şi marea plăcere de a-i cunoaşte pe cei de la Ikhaya Drum, care ne-au încurajat să bubuim cât ne ţin palmele în tobele lor şi care, în nebunia lor, au vărsat un borcan cu orez în preţioasa cameră de joacă 🙂 Şi nu s-au stresat deloc, mai aveau alt orez ca să umple borcanul 🙂

Cam asta a fost scurta noastră experienţă cu camera de joacă de la cel mai select eveniment pentru femei şi copii 😛

Şi dacă vă doriţi joacă adevărată, altădată vă aşteptăm direct la noi, fără intermediari.

2 gânduri despre “Cameră de joacă sau messyplay?

  1. Salutare!
    Azi ti-am descoperit blogul (via Xelomon) si-mi place mult cum scrii, te voi urmari de acum incolo!
    Abia astept sa povestesti cum e viata la tara. Si eu imi doresc mult asta dar cred ca sunt cam… egoista 😀 pentru asa o schimbare.
    Numai bine!

  2. Exact, fara intermediari, asta e solutia. Cand faci totul cum crezi tu ca e bine, cum de fapt esti convinsa ca e cel mai educativ si jucaus mod pentru conceptul tau, atunci sigur lucrurile merg de la sine. Oamenii de la CROS (http://cros.ro/) au un spatiu pe care il inchiriaza diferitor proiecte pe educatie. Daca iti place ce vezi pe site, vorbim cu ei ca ii stiu personal. Te pup si fruntea sus. Asa e in organizarea de evenimente. Dar, cu timpul, devii rezistenta.

Lasă-mi un comentariu! Îți răspund imediat :)

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s