Singură la mare

Tocmai am revenit din vacanţă. E al doilea an în care plec în vacanţă singură cu cei doi copii ai familiei.

Răzvan de doi ani tot schimbă serviciile aşa că nu prea a avut concediu. În plus proiectele noastre necesită mulţi bani aşa că nu ne-am permis să ratăm nici o zi de muncă ce ar fi putut aduce ceva bani.

Dar, pe de altă parte pentru noi este foarte important ca Victor şi Vlad să se bucure de vacanţă, să aibe un minim de mare şi munte în fiecare vară.

Dacă cineva mi-ar fi spus acum câţiva ani că voi pleca singură în vacanţă cu copiii, i-aş fi spus că nu se poate, că nu am curaj, că e greu, că nu mă încumet…Dar uite că nu e aşa.

Anul trecut am primit oferta de a merge la Poiana Braşov, ofertă de nerefuzat. Dar Răzvan nu avea concediu…Am mers totuşi. Şi a fost bine. M-am descurcat.

Apoi, dacă tot am spart gheaţa, m-am încumetat să merg cu ei şi la mare. Şi iar a fost bine.

Să ne înţelegem, când zic că am plecat singură înseamnă doar că nu a fost Răzvan cu noi. De fiecare dată am mers cu prietena mea, Livia. Livia îi iubeşte mult pe copii, în plus este o femeie de toată isprava, sufletistă şi puternică şi dispusă să mă ajute oricând.

Am fost judecată în fel şi chip după isprava de anul trecut: ba că bărbatul munceşte şi eu mă distrez şi cheltui banii familiei, ba că biata de mine, sunt nevoită să merg singură în vacanţe, ba că o să-mi fie extrem de greu, ba că probabil m-a părăsit bărbatul de merg singură, ba că Răzvan nu vrea să meargă cu noi ca să scape de copii pentru relaxarea şi plăcerea personală…D.P.M.D.V sunt doar rahaturi şi invidii ale unor persoane cu stima de sine sub nivelul mării 🙂

Anul acesta am repetat Poiana, in aceleaşi condiţii de singurătate, după care am repetat şi marea. Singura diferenţă a fost că anul acesta am îndrăznit să rămân la mare două zile chiar singură, doar eu şi copiii, fără nici o altă prietenă. Şi am supravieţuit. De fapt chiar ne-am distrat.

De ce scriu acest articol? Îl scriu pentru că ştiu că mai sunt şi alte femei în situaţia mea şi ştiu sigur că le-ar prinde bine un pic de curaj.

Să o luăm metodic, cu structură…

Ce am de câştigat dacă rămân în minunata capitală cu copiii din cauză că soţul nu are concediu?

NIMIC

Este caniculă, deci mai mult de două ore chinuite nu am cum să scot copiii afară. Şi unde să-i scot, ca să nu pierd timpul? În mizeria şi ţigănimea celui mai apropiat parc de casă. Bani cheltui orcum. În plus iubitul soţ şi tată este la serviciu în tot timpul cât copiii sunt treji. Pleacă dimineaţa inainte ca ei să facă ochi şi se întoarce noapte când, până şi câinele doarme.

Ce am de câştigat dacă plec în vacanţă cu copiii, singură, fără soţ?

– petrec câteva săptămâni la răcoare, departe de canicula capitalei

– petrec cele câteva săptămâni la aer curat, departe de praful, jegul şi poluarea capitalei

– copiii petrec aproximativ 8 ore/zi afară

– copiii fac mişcare şi în plus uită de televizor şi calculator

– copiii socializează şi cu altcineva in afara ţiganilor din parcul de lângă casă

– copiii vizitează locuri noi şi învaţă chestii noi

– eu mă relaxez pentru că scap de aglomeraţia şi traficul Bucureştiului, chiar dacă în continuare sunt de serviciu 24 din 24

Pentru mine, acum este clar că am numai de câştigat dacă îmi asum situaţia actuală şi plec în vacanţă fără să mă aolesc şi să mă jeluiesc că plec singură.

E drept că anul acesta îmi calculasem că vom petrece măcar două zile la mare cu toţii şi că atunci când am aflat că Răzvan lucrează m-am ofticat şi am plâns şi am fost furioasă. E adevărat că mi-e dor de lungile noastre vacanţe. E adevărat că e mult mai frumos când suntem toţi. Este foarte adevărat că atunci când în vacanţă sunt doi părinţi, este mai uşor pentru amândoi. E adevărat şi că în cele două zile în care am fost complet singuri la mare nu am băut cafea, nu am băut bere, nu am stat la soare, nu am făcut efort, pentru că mi-era teamă să nu mi se facă rău şi să nu rămână copiii singuri pe-acolo. Dar, cu toate astea, în ultimii doi ani copiii mei au avut vacanţă şi nu au resimţit atât de acut lipsa concediului. Şi nici nu mi-a fost atât de greu, am făcut cam tot ceea ce aş fi făcut şi dacă era Răzvan, mai puţin o tiribombă, pentru că nu aveam cu cine să-l las pe Vlad şi o bicicletă pentru că mi-a fost greu să pedalez cu Vlad în braţe. În rest am avut un concediu perfect.

Şi aşteptarea şi curajul nostru n-au rămas nerăsplătite. Tati a venit şi el 4 zile la mare, aşa că în total am stat 14 zile la mare, la fel ca-n studenţie 🙂 Şi în ultimele zile a mai venit o prietenă, tot singură şi ea, cu băieţelul ei…şi m-am bucurat când am văzut că s-a simţit bine şi când şi-a propus să repete experienţa.

Pentru mine mersul singură în vacanţă nu a fost o corvoadă aşa cum pare atunci când nu ai această experenţă. Vacanţele acestea mi-au sporit încrederea în mine, mi-au arătat că pot, că sunt capabilă, că sunt independentă şi nu în ultimul rând că sunt liberă. Şi zic eu că e destul.

4 gânduri despre “Singură la mare

  1. si eu am fost doi ani la rand singura cu gaza in Romania cate 5 saptamani aproape. sotul a trebiut sa munceasca. asta e realitatea si ne descurcam cum putem. ce vorbe s-or fi susotit si pe la spatele meu nu stiu si nici nu ma intereseaza…….

  2. Ionut al meu nu l-a avut pe „tati” langa el, am ramas singuri acum 17 ani, dupa ce am divortat. Asta nu m-a impiedicat sa imi duc singura copilul la mare. Singurul impediment erau mereu banii prea putini, dar nici asta nu m-a oprit. M-am limitat la strictul necesar si nu mi-a parut rau.
    Esti o femeie deosebita. Te voi mai vizita, pentru ca imi place la tine.

  3. Pingback: Lactatele la copiii mici « Olandezul Zburător…

  4. Pingback: Haide sus, ce, e fundul greu?!? | Olandezul Zburător...

Lasă-mi un comentariu! Îți răspund imediat :)

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s