Sărbătoare la MedLife

Ieri am ajuns din nou la maternitate J. Da, ştiu. Ar fi fost mult mai fain să ajung cu burta la gură ori măcar la vreo monitorizare fetală, dar până la urmă mă bucur că am ajuns chiar şi aşa, în vizită la Medlife, cu ocazia „împlinirii” a 10 000 de bebeluşi. La mulţi alţii vă doresc, domnilor!

Imagine

Este într-adevăr motiv de sărbătoare pentru cele 3 maternităţi Medlife, Bucureşti, Braşov şi Arad. Un eveniment drăguţ, relaxant care mie mi-a adus informaţie utilă iar lui Victor aproape 3 ore de bălăceală în piscina spitalului Medife Griviţa. Bănuiţi cât de tare s-a distrat?

Printre primele lucruri pe care le-am aflat au fost faptul că Maternitatea Medife Bucureşti este prima maternitate privată din capitală acreditată de către UNICEF ca şi Spital Prieten al Copilului. Sună bine, ştiu, dar ce înseamnă asta? Înseamnă că îndeplinesc condiţiile Declaraţiei “Protejarea, încurajarea şi susţinerea alăptării:rolul specific al serviciilor de maternitate”, adoptată de OMS şi UNICEF în 1989.

Despre Maternitatea Medlife Eva Braşov am aflat că este singura maternitate din ţară acreditată ca Spital Prieten al Naşterii.

Asta e informaţia seacă oferită în pliantele din mapa pe care am primit-o la intrarea în sală.

În sală însă ne aşteptau oameni, cu experienţe, cu rezultate, cu emoţii.

De cum a început să povestească mi-a plăcut Dr. Ionel, de la Braşov. Îi străluceau ochii când vorbea de naştere, se vedea de la o poştă că este îndrăgostit de naştere, lucru pe care îl şi afirma destul de des.

Cu toate că nu am simţit aceeaşi putere şi pasiune şi la ceilalţi doi medici prezenţi, nu pot spune că nu mi-au plăcut. Eu am întrebat despre ce mă durea pe mine şi anume despre naşterea naturală după cezariană. Şi am rugat din start să îmi răspundă un reprezentat al maternităţii din Bucureşti, pentru că despre Braşov cunoşteam deja poziţia. Am avut din start sentimentul că întrebarea nu a fost primită bine. Şi nici nu mi s-a răspuns decât după ce am insistat…Da, sunt deschişi la naşterea naturală după cezariană. A fost un da şi atât. Eu nu sunt omul care are nevoie de multă polologhie, uneori îmi este suficient un simplu da. Alteori însă, un da nu mă convinge. De data asta da-ul a răsunat în urechile mele mai mult ca un nu. Dă Doamne să am eu ceară în urechi şi să nu fi auzit bine!

Acum doi ani, mă aflam în situaţia de a căuta un medic cu care să reuşesc să nasc natural după ce prima dată născusem cu cezariană. Şi cu toate că am căutat şi în cele mai ascunse cotloane ale internetului, nu am găsit. Nu în Bucureşti. Am găsit la Braşov, am găsit la Constanţa, dar nu în Bucureşti. Asta era acum mai bine de doi ani, să sperăm că între timp lucrurile au mai evoluat şi în mândra capitală.

Discuţiile au fost animate, adevărate dezbateri. Asta şi din cauză că nu numai cei din faţa noastră, a mămicilor, erau specialişti, ci şi pentru că în sală erau mămici foarte bine informate. Cred că domnii doctori nu se prea aşteptau la asta. J Aşa se face că înaine să lansez eu cea de-a doua întrebare care mă rodea, s-a pornit la vizitarea maternităţii. Dar pentru că mă rodea, aşa cum am spus, am întrebat totuşi. Vroiam să ştiu care este numărul de cezariene la care “se bagă”. 5, maxim 6, a venit promt răspunsul. Şi de data asta am crezut. Şi m-am bucurat mult. M-am bucurat şi pentru ei pentru că înseamnă că atunci când se laudă că au şi specialişti şi tehnologie nu o fac în van. Şi m-am bucurat şi pentru noi, cele care avem deja două cezariene şi sperăm la mai multe, în siguranţă.

M-a impresionat când am aflat care sunt costurile pentru îngrijirea unui prematur, până la 3000 E/zi. Informaţia asta pe mine m-a ajutat să-mi demontez mitul cum că maternităţile private transferă cazurile grave către stat, pentru că nu ar face faţă…Da, le transferă pentru că aşa cum spunea Dr. Ionel, nu e cinstit din partea lor să îngrijească un prematur şi apoi bieţii părinţi să fie nevoiţi să-şi vândă casa ca să achite factura. Costurile sunt imense iar Casa nu subvenţionează decât o parte penibil de mică. Altfel, pentru cine îşi permite să achite, ei au pregătirea necesară să asiste şi prematuri mai mici de 35 de săptămâni.

Am vizitat un singur salon, frumos, condiţii bune, dar trebuie să recunosc că pe mine nu mă interesează în mod deosebit acest aspect atunci când merg să nasc.

Imagine

Imagine

Dar, am văzut că există lume care pune preţ pe aşa ceva. Roxana Voloseniuc, de exemplu. Am apreciat relatarea dumneaei, aşa cum apreciez relatarea oricui. Dar nu m-a impresionat. Mi-ar fi plăcut să fie invitată o vedetă care să povestească eventual cum a născut natural cu moaşa şi şi-a alăptat copilul imediat după naştere.

Mda, se pare că deja am intrat în capitolul aşteptări. Sper că nu deşarte…Mi-aş dori mult din partea Medlife şi nu numai ca în politica lor să se meargă pe consolidarea încrederii gravidei în corpul ei, în capacitatea ei de a naşte natural. Deocamdată mentalitatea medicilor este să asigure un serviciu medical de cea mai înaltă calitate, pentru ca gravida să aibă încredere în medic şi-n spital. Lăudabil, e foarte bine să fie un serviciu medical de cea mai bună calitate, dar, până la serviciul medical de care, aşa cum chiar dumnealor ne-au spus, doar 1 din 10 gravide are nevoie, cred că mai necesar ar fi ca medicul care urmăreşte sarcina sa-i inoculeze în cap gravidei ideea că poate, că este capabilă să nască natural, singură. Iaraşi Dr. Ionel, a sesizat bine, cred că e necesar ca medicii să se mai şi abţină. Să fie buni, să fie pregătiţi, dar să se abţină.

Apoi mi-aş dori să nu mai fie considerată o exagerare faptul că o mamă a cerut să fie stinsa lumina în sală în momentul expulziei…nu este o exagerare. Categoric nu. Primele traume ale oricărui individ sunt legate de momentul expulziei, când se trece de la întuneric la lumină orbitoare, când se trece de la linişte la zgomot puternic şi de la 37 de grade la 21 de grade, aşa cum sunt protocoalele în sălile de operaţii. (vorbesc aici despre cezariană, dar nu cred că-i diferit la nasterea naturală).

Poate că par banale aşteptările mele, dar eu cred că de la banalităţile astea se poate porni către o maternitate cu adevărat prietenă a naşterii şi a copilului.

Şi pe final o notă optimistă. Este prima dată când am intrat într-o maternitate în calitate de vizitator şi nu de gravidă. Este prima dată când mă aflu în faţa unor medici în calitate de partener la discuţie şi nu de pacient. Deci, hormonii erau la locul lor, emoţiile la fel, aşa că am putut capta informaţia obiectiv, zic eu. În plus, aşa cum am mai spus, în sală au fost mămici foarte informate, unele dintre ele, chiar mai documentate decât mulţi medici, aş zice că doar practica medicală le lipseşte…Şi în aceste condiţii, eu dau nota 10 Medifului pentru iniţiativa organizării unui astfel de eveniment. Este nevoie de multă deschidere, este nevoie de francheţe şi nu în ultimul rând de corectitudine pentru a susţine o astfel de întâlnire. Şi mie asta îmi dă speranţe că lucrurile merg spre bine.

Imagine

Iar pentru viitoarele mămici şi de fapt nu numai pentru ele, este de reţinut faptul că odată cu lansarea campaniei care aniversează 10 000 de bebeluşi născuţi în maternităţile Medlife, debutează şi proiectul InfoMaterna.ro – primul portal românesc dedicat femeilor, cu un conţinut 100% furnizat de medici, urmând să funcţioneze de sine stătător după încheierea campaniei.

Şi tot cu ocazia acestei frumoase aniversări, se deschid porţile maternităţilor pentru vizitele celor interesaţi. Pentru detalii şi înscriei, mergeţi pe pagina lor!

Mult succes, MedLife!

 

Un gând despre “Sărbătoare la MedLife

  1. Pingback: Dar din dar se face rai « Olandezul Zburător…

Lasă-mi un comentariu! Îți răspund imediat :)

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s