Talcioc Urban

O mare nenorocire care s-a întâmplat la doi ani de când devenisem mamă, m-a făcut să fiu mai…greu impresionabilă atunci când vine vorba de copii. Găsesc că este o mare fericire să-ţi trăiască copilul. Ştiu că cei mai mulţi dintre noi, părinţii, ne rugăm la Doamne-Doamne pentru sănătate. În primul rând a copiilor şi apoi a noastră. Eu când mă rog, mă rog să trăiască. Şi când urez unei proaspete mămici „să-ţi trăiască!”, încarc aceste banale cuvinte cu toată semnificaţia pe care o pot duce nişte cuvinte.

Un copil care trăieşte aduce nemărginit de multă bucurie în vieţile multor oameni, nu numai a părinţilor. Sigur, cel mai simplu pentru toată lumea este să fie şi sănătos copilul. Dar nu întotdeauna lucrurile sunt simple. Sau poate că nu trebuie să fie simple. Sau poate că se întâmplă cu un scop, bun, pentru că rău nu are cum să fie.

În grupurile de părinţi în care mă învârt, virtual, în ultimul timp se întâmplă lucruri. Faine. Acum, de exemplu, părinţii devin iar comunitate pentru a-l ajuta pe Matei. El are norocul să trăiască. Şi mai are norocul ca la sănătatea lui să putem contribui şi noi. Cu orice, cu cât de puţin, cu bunăvoinţă.

Talciocul urban de pe 1 decembie este pentru el. În alţi ani, de 1 decembrie, ieşeam cu familionul ca să vedem parada militară, nu vedeam nimic, îngheţam ca un rahat, plecam plină de nervi şi, în drum spre maşina parcată cineştieunde, cheltuiam şi o cârcă de bani pe o sticlă de apă şi un pufulete.

Anul ăsta de 1 decembrie, putem să mergem la talcioc, pe strada Naum Râmniceanu nr. 5, în zona Perla, unde avem şansa să găsim lucruri faine, la preţuri decente. În plus este o certitudine că vom întâlni oameni frumoşi, părinţi buni şi copii veniţi să-l ajute pe Matei. Pentru că se poate. Operaţia lui Matei nu este imposibilă. Boala lui Matei nu este foarte grea. El trăieşte şi poate să fie chiar sănătos.

Când i-am povestit lui Victor despre ce înseamnă talcioc, despre Matei, despre ce fac toţi aceşti părinţi, a căutat ceva pe care să-l poată vinde şi el. Şi-a adus aminte că la ultima serbare de la grădiniţă i-am cumpărat pantofi negri „de bărbat”, de piele. I-a purtat o singură dată, la serbare. Sunt faini, dar nu este genul de copil care să fie elegant în permanenţă. La grădiniţe se poartă serbările la costum. Când i-am luat eu pantofii erau şi alţi părinţi care cumpărau pantofi „de bărbat”, pe care copiii probabil că tot o singură dată îi poartă. Şi sunt scumpi. Dacă credeţi că veţi avea nevoie de astfel de pantofi, care să fie purtaţi o dată, decât să lăsaţi la magazin o grămadă de bani, îi puteţi cumpăra de la Victor, cu 20 de lei, care vor merge la Matei. Sunt numărul 32.

Apoi, când Vlad a văzut că Victor face poze la pantofi, a vrut şi el. Am găsit cizmele lui de bebe, de anul trecut, nr 18-19, cumpărate de la Decathlon. Şi sunt ca noi, mersul lui anul trecut era nesigur şi în plus nu i-a plăcut zăpada, deci sunt cizme purtate în sanie. Cu doar 10 lei, le puteţi avea.

Şi nu în ultimul rând eu. Dacă tot am mers pe încălţăminte, am căutat şi eu ceva de care să mă pot lipsi. Nişte ghetuţe de piele lăcuită, maro, cu toc, care mie mi-au plăcut la nebunie. Le-am încălţat de vreo două ori, dar cum tocurile nu sunt nici pe departe marea mea pasiune mă pot lipsi de ele în favoarea unei alte mămici mai cochete. 50 lei, măsura 38.

Vine acuşica Moş Nicolae, şi, vă spun eu, cu cât lăsăm la geam mai multe ghete, cu atât primim mai mult din ceea ce ne dorim. Deci, îmi lasă cineva mesaj cu ce doreşte să cumpere?

 

Un gând despre “Talcioc Urban

  1. Aproape ca m-ar fi tentat ghetutele tale, daca ne potriveam la marime. Dar eu traiesc pe picior mai mare putin. 😉
    Sa stii ca si eu, desi nu am fost pusa la incercare, cand ii spun unei mamici „Sa iti traiasca”, o spun din toata inima, gandindu-ma ca nu exista nenorocire mai mare pe pamant decat sa se intample ceva cu copilul.

Lasă-mi un comentariu! Îți răspund imediat :)

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s