Clasa pregatitoare

Încă de când a început Victor gradiniţa am luat parte, fără să vreau la nebunia cu clasa pregătitoare. Fără să vreau pentru că nu am simţit vreodată să combat ori să discut despre asta. Dar deja este mult peste limita mea de suportabilitate.

La început, vreo doi ani, la fiece şedinţă cu părinţii mi se băgau pe gât tot felul de hârţoage pe care să le semnez, ÎMPOTRIVA clasei pregătitoare în şcoli. Însoţite de ore plictisitoare în care o educatoare bătrână ne explica de ce NU trebuie să treacă clasa pregătitoare în şcoli.

Mie personal mi se rupe, chiar nu mă interesează unde e clasa pregătitoare.

Dar atât am fost de agasată de argumentele celor care NU vor clasa pregătitoare în şcoli, încât o să le iau un pic la puricat argumentele. Menţionez încă de acum că sunt lucruri pe care le-am auzit cu urechile mele la şedinţele cu părinţii de la grădiniţa unde a mers fi-miu.

1. Spaţiul nu este adecvat vârstei. Şi la grădiniţă este? Fi-miu a mers la grădiniţă de stat şi acum la şcoală de stat. Mobilierul mi se pare mult mai mişto la şcoală, la clasa pregătitoare. La grădiniţă aveau nişte giorse de scaune din care ieseau şuruburi şi bucăţi de placaj. La clasa pregătitoare din şcoală au mobilier nou. Restul, pozele de pe pereţi, materialele şi orice altceva se mai află în sală se află acolo prin bunăvoinţa părinţilor şi a învăţătorilor. PUNCT

2. În şcoli nu există wc-uri mici, pentru copii. Nici la unele grădiniţe nu există. Dar, acolo unde nu există, au înălţătoare. Se găsesc la Ikea extrem de ieftine. Sunt convinsă că măcar 2,3 părinţi dintr-o grădiniţă/şcoală fără bude mici, ar avea disponibilitatea să cumpere pentru uzul comun câteva înălţătoare. În altă ordine de idei, câţi dintre voi v-aţi montat wc-uri mici acasă? De 7 ani de când am copil merg mai mult prin case cu copii şi jur pe roşu că nu am văzut niciodată nici un wc mic, pentru copii. deci, dacă acasă copilul se poate pişa în wc de adulţi, la grădiniţă/şcoală, are vreo jenă? Da, ştiu, o să ziceţi că acasă îl ajută părintele! Pe bune? Eu n-am mai intrat peste fi-miu în budă de nici nu mai ştiu când. Acum la 6 ani, la 7 ani, în nici un caz şi nici nu cred că voi vă săltaţi fetiţele pe budă sau vă ţineţi băieţii de puţă, la 6 ani.

3. Nu există personal calificat. Brusc trebuie dublă specializare şi învăţătorii nu au.

Dintotdeauna au fost părinţi care şi-au dus copiii la şcoală de cum au împlinit 6 ani şi, extrema cealaltă care şi-i duc mult după 7 ani. În aceeaşi clasă sunt copii de 6 ani şi copii de 7 ani şi 11 luni. Dintotdeauna a fost aşa. Şi s-au descurcat învăţătorii. Eu n-am făcut pedagogicul dar nu pot să cred că la acel liceu îi pregăteşte să înveţe copii de peste 6 ani, şi dacă cumva vine unul de 5 ani şi 11 luni, învăţătorul se va afla în faţa unei situaţii excepţionale şi nu va face faţă. Hai să fim serioşi! Sigur că pentru învăţător este cu atât mai uşor cu cât plodul e mai mare, dar ăsta chiar nu-i motiv de disperare.

4. Sunt în compania altor copii mult mai mari. Mult înseamnă de fapt maxim clasa 4-a, deci maxim 11 ani. Adică, pe hol, se poate întâlni unul de 6 ani cu unul de 11 ani. WOW! E ca şi când s-ar întâlni fi-miu cel mic, cu fi-miu cel mare. Ce catastrofă!

Păi da, o să ziceţi, că se pot bate. Dap, se pot bate. În principiu, sunt în şcoală, ar fi firesc să existe nişte profesori care să poată interveni. Şi de obicei nu sunt, că sunt la ţigări în cancelarie. Deci problema nu e la copii, că-s prea mari, ci la cadrele didactice, că-s prea absente.

O să mai ziceţi că ăia mari vorbesc urât şi învaţă şi aştia mici. HA HA HA! Voi acasă sunteţi nişte mici sfinţi, nu vă scapă nici o înjurătură, nici un căcat, nici un băga-mi-aş. De la şcoală, de la cei mari învaţă…pe cine aburim aici? Ai mei amândoi folosesc şi cuvinte interzise. Le-au învăţat de la noi, nu de la şcoală. Şi până la urmă, dacă le folosesc cu moderaţie şi în contextul potrivit nu fac decât să se înscrie în normalitate. decât să ajungă nişte frustraţi ori să dea în cap cuiva pentru că nu ştiu ce să facă altceva, prefer să tragă o înjurătură răcoritoare când sunt plini de spume.

5. Se plictisesc să stea pe scaun 4 ore, la şcoală. Dragilor, ţin să vă spun, celor care nu ştiţi şi să vă scot ochii celor care ştiţi, că există la grădiniţe, matracuce ori fosile care îi pun în faşa televizorului la desene, pe scăunele. Ilegal, desigur. Dar există. La clasa pregătitoare, la şcoală, în programă, la fiecare oră de curs sunt prevăzuţi timpi de joacă, pe covor, cu jucării. Dacă nu se respectă, e de datoria voastră, a părinţilor, să băgaţi pumnul în gură celor care nu respectă.

Nu-mi mai vin acum alte argumente invocate, dar cu siguranţă mai sunt.

Singurul valid pe care l-am auzit şoptit de către o mămică, timid şi evident ignorat şi adânc îngropat în primul rând de către părinţii care-şi urlau argumentele de mai sus, a fost faptul că, grădiniţele cu program prelungit ţin copiii până la o oră rezonabilă, la care părintele poate ajunge de la serviciu. odată cu începerea şcolii, fiecare trebuie să găsească o soluţie, alta decât cea gratuită, pentru a rezolva cele trei sferturi din zi cât copilul urmează să fie singur. Spinoasă problemă! Abia aşa înţeleg lupta disperată a unora de a păstra locul copilului la grădiniţă până la adânci bătrâneţi. Odată cu începerea şcolii pentru o parte din părinţi devine imperios necesar să scoată nişte sume astronomice din buzunar pentru after school ori pentru bonă. Ăsta da argument…Dar are o altă soluţie, se poate rezolva strict această problemă. Frecangeala cu clasa pregătitoare care-i când la grădi când la şcoală nu face decât să cheltuie din banii noştri şi să nu rezolve de fapt nici o problemă.

8 gânduri despre “Clasa pregatitoare

 1. la scolile de stat exista semi-internat (asa cum era si pe vremea noastra) care nu se plateste! daca vrei sa manance si ceva cald la cantina, poti sa ii cumperi tichet si ai rezolvat: merge la cantina impreuna cu pedagogul care ii supravegheaza pana vin parintii seara
  asa ca se rezolva si acest aspect
  in rest, subscriu la tot ce ai scris! perfect adevarat si complet!

 2. la noi sunt 2 clase pregatitoare, s-a oferit posibilitatea ca pentru hrana sa se opteze pentru serviciul de catering ca si cei de la gradinita, cost 7 ron/zi, iar daca sunt parinti care opteaza sa ramana copilul la program prelungit, s-a oferit posibilitatea, ce-i drept, in cadrul gradinitei din „vecini” sa ramana pana la 16-17…dar la clasa baiatului meu, nu a optat nimeni pentru aceste variante, au preferat toti sa duca gustare de acasa pentru pauza mare de la ora 10, iar la ora 12, cand termina cursurile, fiecare si-a rezolvat cum a putut sa-i preia pe copii (unii au un parinte casnic sau cu program flexibil, altii au apelat la bunici). ideea era ca s-au oferit alternative din partea conducerii scolii pentru cei ce ar fi avut nevoie.

 3. Sunt cadre didactice cu dubla specializare.Exista!Probabil fara posturi si nu intru in amanunte!
  Nu stiu cum e si ce programa are grupa asta pregatitoare.La noi copiii de 6 ani intra in clasa intai nu in clasa pregatitoare si sunt la scoala 7 ore.
  Daca invatatoarea/educatoarea are cunostinte si aptitudini stie cum sa ii tina si pe scaun si cum sa se joace un pic cu ei.Depinde din ce parte privim problema,de multe ori schimbarile in invatamant nu prea sunt acceptate de cadre.S-a facut foarte multa agitatie si cu schimbarea programei prin ’98-’99.Noi cadrele noi nu prea stiam exact ce se vroia dar dupa ce am studiat un pic chestiunea in cauza mi s-a parut ca merge foarte bine la cei mici;era vorba de introducerea centrelor: coltul de constructie, coltul de arta etc.si alte chestii care mie mi-au placut foarte mult.

 4. S-a făcut atâta vâlvă în ceea ce privește clasa pregătitoare!!!!
  Bineînțeles că părerile sunt împărțite: educatoarele o vor la grădi, învățătoarele la școală.Nu contează unde o să se ducă cei mici! Indiferent de loc, copiii vor învăța! Programa nu este foarte-foarte diferită de grupa pregătitoare.Ceea ce e trist, este că foarte multe cadre didactice vor rămâne fără un loc de muncă!

 5. La noi in scoala nu e spatiu. Pentru pregatitoare s-a tras un perete despartitor prin mijlocul unei clase normale si gata s-a rezolvat. Chiar daca stau 2 in banca de o persoana, fata in fata. Joaca pe covor? Nu prea se pune problema. Da, trebuie sa stea 4 ore pe scaun, si de multe ori sunt pusi la desene pentru asta, ca au fost prea galagiosi pentru a face altceva. La pictura s-a renuntat pentru ca ni s-a spus ca ei oricum nu stiu sa picteze fara contur.. In schimb suntem campioni la liniute, cifrele le-au terminat din decembrie la temele pentru acasa.. Sunt multe de spus si da, eu sunt o mamica foarte nemultumita de aceasta clasa pregatitoare.

  • Te inteleg si sunt de acord cu tine. Problema cu spatiul nu tine de voi, de parinti, insa respectarea programei intra si in responsabilitatea voastra. Oricand ii puteti spune invatatorului/invatatoarei ca programa la clasa pregatitoare prevede altceva si ca aveti pretentia sa fie respectata. Parintii au dreptul sa controleze ce fac profesorii in scoli si au dreptul sa intervina atunci cand legea este incalcata. Chiar si in instanta. Numai atitudinea delasatoare a noastra, a parintilor, incurajeaza abuzurile profesorilor.

 6. Sincer nu stau deloc cu mainile incrucisate. Am vorbit cu directoarea, cu invatatorul, cu ceilalti parinti de nenumarate ori. Singura solutie pentru noi e sa-l mut, si studiez bine terenul sa-l mut la mai bine, nu la mai rau. La clasa m-am lovit de atituninea celorlalti parinti care considera ca e foarte bine ca au teme in plus, chiar 4 pagini de semne grafice pe zi, sa se invete cu scoala, chiar daca la clasa nu apuca sa faca mare lucru. E drept, dupa ce am luat atitudine s-au mai redus temele, acum primim tema pentru o saptamana, insa mai mult de atat nu am obtinut. Insa lipsa de experienta a invatatorului isi spune cuvantul si nu-l pot schimba eu oricat m-as stradui.

  • Am si eu o situatie destul de grava la scoala. M-am gandit sa scriu pe un forum in speranta ca voi obtine niste pareri obiective. Povestea incepe acum 2 ani, cand am inceput sa-mi caut invatatoare pentru fiul meu. Dupa ce am ascultat recomandarile , am ales-o evident pe doamna cea mai bine cotata la inspectorat si printre parinti. Un an , la toate sarbatorile, am mers la dansa „sa discutam” despre primirea fiului meu in clasa dansei. Dupa lungi ezitari (avea peste 100 de copii inscrisi pe liste ), ne-a primit la clasa dinsei si ne-a invitat intr-o tabara de vara unde sa se familiarizeze copiii cu doamna. Binenteles ca l-am lasat. La inceputul anului scolar, cand prezenta copiii, am constatat ca desi a petrecut 6 zile cu fiul meu nu ii stie prenumele. Ma rog, o fi fost emotionata. Dupa inceperea anului scolar, fiul meu vine destul de des acasa lovit, batut sau imbrancit. Il intrebam < i-ai spus doamnei-da -si? Nu a zis nimic! Atunci am spus sa se apere ca doar nu e sacul de box a nimanui. Nu eram obisnuiti cu astfel de comportamente deoarece la gradinita unde a fost fiul meu nu au fost NICIODATA astfel de probleme.Am avut ceva probleme de sanatate cu baietelul iar doamna ne-a sugerat sa-l lasam la semi sa recupereze. Intr-o zi, fiul meu i-a zis ca nu ramane in acea zi la semi- el nu intelesese ca il iau dupa ce mananca -desi eu in acea dimineata ii dadusem banii doamnei de mancare inclusiv pentru ziua respectiva doamna a plecat la restaurant cu copiii lasandu-mi copilul singur pe coridor. A stat in curte 40 minute, iar cand nu a mai putut de frig s-a dus singur la bunica. Dupa masa am mers la doamna sa o intreb de ce nu m-a sunat sa-i confirm si ea mi-a spus "ati vazut ce mi-a facut fiul dvs?Deci tot el, la nici 7 ani era de vina.De o saptamana , la carnavalul scolii, un baietel l-a piscat pe fiul meu si i-a spus un cuvant cu P… Fiul meu l-a lovit cu pumnul in cap cand acesta s-a asezat pe tobogan , el fiind in spatele lui. Nu am vazut chiar faza doar pe respectivul baietel plangand. Am mers la copii eu si tatal baiatului unde a venit si o fetita mai mare care ne-a explicat ca fiul meu doar a ripostat, celalalt bietel a inceput. Mi-am mustrat copilul pentru felul in a reactionat si am revenit la masa. La masa vecina stateau parintii celuluilalt baietel. Am crezut ca a fost un eveniment nefericit. A treia zi insa, bunica baiatului l-a asteptat la iesirea din clasa pe fiul meu si i-a spus ca e cel mai urat copil din lume si striga dupa el nesimtitul dracului pana fiul meu a intrat in scara bunicii bunica i-a tot spus jigniri. Dupa masa am mers la cursul de fotbal a copilului sa o intamnesc pe bunica. I-am relatat doamnei ce s-a intamplat dar nu parea interesata. Nici bunica nu a venit la fotbal cu baiatul. A doua zi am mers din nou , am intalnit-0 si am intrebat-o cum si-a permis sa imi agreseze psihic copilul in scoala, in conditiile in care pe mine nu m-a sunat sa rezolvam problema. I-am spus ca fiul meu a fost foarte afectat emotional , a plans pana am ajuns eu la bunica si abia apoi s-a potolit . Mi-a spus ca fiul lor are un cucui si ea n-a gresit cu nimic, doar si-a aparat nepotul. I-am spus ca ar fi trebuit s fiu sunata daca au constatat ca fiul meu de 7 ani i-a facut un cucui nu sa aflu cand ii sun sa le imput fapta josnica pe care au facut-o sa se rafuiasca cu un copil de 7 ani. i-am spus bunicii ca ar fi trebuit sa ma sune, sa mergem impreuna la dr , sa platesc eventualul tratament ?! etc Dansa mi-a spus ca nu am eu banii lor, mi-a sugerat ca ei fac parte dintr-o familie importanta, ca au vile etc..
   A doua zi merg la doamna si o intreb cum sa rezolv conflictul pentru ca intre timp, mama baiatului imi scrisese pe grupul de la scoala ca fiul meu este un monstru violent, ca bate toti copiii- lucru care este total neadevarat/toti se bat pentru ca nimeni nu ia masuri. Doamna mi-a spus ca este pila directorului si dupa aceea mi-a spus ca eu sunt de vina ca m-am luat de bunica in fata scolii ?! Apoi s-a intamplat ceva halucinant: deci eu imi iau copilul de 9 luni in fiecare zi de vineri de la scoala. De fiecare data am schimbat cateva cuvinte cu doamna, pe diverse teme. I-am multiplicat, decupat si scris diplomele pentru carnaval, i-am decorat clasa (la sugestia dansei) la inceput de an scolar, am participat la toate sedintele unde din pacate mi-am si exprimat punctul de vedere etc, halucinant este faptul ca desi doar in ultimele 2 saptamani ne-am intalnit de 5 ori dansa imi spune ca nu am fost sa ma interesez decat o data de copil in cele 9 luni ?! De ieri sunt in stare de soc. Va rog un raspuns. I-a sters cineva memoria? Le-am rezolvat mijloc de transport in saptamana altfel, m-am implicat maxim in toata activitatea fiului meu…..Nu pot sa cred ca m-a privit in ochi si mi-a spus ca nu m-am interesat de copil decat o data….

Lasă-mi un comentariu! Îți răspund imediat :)

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s