De ce-aş merge la salon?

Deunăzi, când mi-a venit ideea unui grup de bonding, prima întrebare care mi s-a pus a fost “Bun, și cine va veni să recunoască că are nevoie de bonding?” Nu mi-a plăcut întrebarea pentru că, într-adevăr, nu am auzit niciodată pe nimeni declarând că “așa aș avea acum nevoie de un bonding…

Și cu toate acestea, mie îmi este mai mult decât evident că marea majoritate a oamenilor au nevoie de bonding, dacă nu tot timpul, măcar în unele situații.

Dar să o luăm cu începutul!

Ce este bondingul? Este un concept, o tehnică și, ce e cel mai important, este o nevoie.

Este una dintre nevoile de bază ale omului, alături de nevoia de hrană, de apă, de somn, de defecație.  Toate aceste din urmă nevoi ni le putem satisface singuri. Pentru bonding însă, este nevoie de doi. Avem nevoie de celălalt pentru a ne satisface nevoia de bonding și este necesar și musai să fie îndeplinite două condiții: proximitatea fizică și deschiderea emoțională.

Buuun….și ce legătură are asta cu mersul la salon? Are, stați să vedeți!

Mai mereu mă întrebam de ce atunci când se simt într-un anume fel, femeile simt nevoia să meargă la coafor? (mă întreb acum unde simt bărbații nevoia să meargă? Probabil la bere cu prietenii…)

Primul răspuns care mi-a venit în minte a fost că își doresc o schimbare. Și probabil că e adevărat…Dar, o schimbare o poți face și singură, te poți machia altfel, te poți chiar vopsi acasă cu o altă culoare, îți poți cumpăra o bluză nouă…și totuși, mai mereu, prima opțiune este mersul la salon, unde, fie vorba între noi, majoritatea nu fac nici o schimbare, ci doar se aranjează și, așa cum spunea amicul George, (și recunosc că mi-a deschis ochii asupra acestei idei) “rămâne secretul nostru că ați fost la salon, v-ați tuns, v-ați vopsit și v-ați coafat”. Așa i-a spus unei doamne care după 5 ore în salon ar fi vrut să arate fix la fel cum venise. Atunci m-a străfulgerat: pentru ce venise de fapt doamna?

Îndrăznesc să cred că venise pentru că avea nevoie de bonding. E o afirmție curajoasă și o să o argumentez. Sau măcar o să încerc.

De obicei, la salon, se întâmplă că cineva îți face ceva, fie la păr, fie la mâini – picioare, fie un masaj, fie un tratament…toate acestea presupun proximitate fizică. Dap, la salon, când mergi, ești atinsă. Cealaltă persoană se află în spatial tău intim și, mai mult, te atinge. Și te atinge într-un mod plăcut, de cele mai multe ori. Deci prima condiție a bondingului este îndeplinită. Mai rămâne deschiderea emoțională…

Când un om își alege o meserie, desigur că folosește aptitudinile și talentele pe care le are și că ţine cont de ceea ce-I place să facă. În meseriile acestea, gen manichiuristă, hairstyle-ist, cosmeticiană este nevoie indiscutabil de talent și de pasiune. Dar mai este nevoie de ceva care nu are nici o legătură cu profesionalismul, cu meseria în sine. Este practic  ingredientul secret pe care dacă meseriașul îl are, reușește să-și facă, și mai ales să-și păstreze clienții. Este ceea ce le face pe doamne (și pe domni-dacă stau bine să mă gândesc) să revină în același loc și nu să meargă de fiecare data în altă parte (desigur, se întoarce și dacă există profesionalism, acesta fiind absolut necesar dar nu și suficient!!!!). Și ingredientul secret constă în relație. Pe lângă excelența în meserie este nevoie ca într-un salon, angajații să fie relaționali. Să poată să fie deschiși emotional, să știe să asculte atunci când clientul e nevorbit, să știe să vorbească, să râdă, să știe și mai ales să poată  să-l accepte necondiționat pe cel care se lasă pe mâinile lui.

Când mergi la salon nu numai te aranjezi ci te și descarci, lași acolo o parte din griji și din supărări, împărtășești bucurii, speranțe. Este un loc care privilegiază confesiunea, mărturisirea, apropierea, complicitatea. Este un loc unde revenim atunci când simțim nevoia.

Nevoia de bonding pare că este o nevoie subtilă, a cărei exprimare îmbracă cele mai diverse straie. Practic, noi ne dorim plăcere, pentru că bondingul asta ne aduce – plăcere.

Important este să învățăm să o recunoaștem.

Ideea este că nevoia există, dacă stăm să ne analizăm puţin comportamentul reuşim chiar să o depistăm şi mai ales reuşim să ne dăm seama în ce feluri stranii încercăm să o satisfacem…Mâncăm pentru un strop de plăcere, mergem la salon pentru un strop de plăcere, intrăm în relaţii cu parteneri nepotriviţi pentru un strop de plăcere. Şi toate acestea pentru că nu ştim cum să ne satisfacem în mod autentic nevoia de bonding.

Articolul nu l-am scris cu scop publicitar, ci mai mult pentru a-mi clarifica mie lucrurile, dar pentru aceia care s-au regăsit în aceste rânduri și care au descoperit că au nevoie de bonding și vor să afle mai multe, să înveţe modul autentic de a satisface această nevoie, Grupul de dezvoltare personală pe care îl propunem, poate să fie un început. Miercuri este prima întâlnire, înscrierile se fac la numerele de telefon din anunț…Noi vă așteptăm!