Corpul – grilă de lectură

Îmi văd soţul cum ţipă la mine. Îl văd, dar nu-l aud. Mi-am blocat urechile şi nici un sunet nu mai ajunge la mine. Dacă aş sta să-l ascult mi s-ar face frică, m-ar apuca tremuratul. Iar el, dacă mă vede că-s slabă, mă va lovi iar asta doare tare…aşa că îmi blochez urechile şi îl privesc. Am toţi muşchii încordaţi şi aproape că nici nu mai respir. Doar îl privesc. Se va opri în curând. La fel cum se oprea şi tata. Urla la mama şi o lovea, iar mie îmi era frică. Mă chirceam într-un colţ şi-mi impuneam să nu mă mişc ca să nu mă vadă. Nu plângeam ca să nu-i atrag atenţia. Când nu mai suportam durerea îmi acopeream urechile cu palmele ca să nu mai aud. Credeau despre mine că sunt înţeleaptă şi că înţeleg lucrurile, aşa cum şi acum se crede despre mine că sunt o femeie puternică, neimpresionabilă. Sunt de fapt doar o piatră care tremură pe dinăuntru ca o frunză în bătaia vântului. Dar nu-mi permit să arăt asta, cred ca m-aş sfărâma în mii de bucăţi dacă aş îndrăzni să tremur. Şi chiar dacă aş avea curaj, nu aş stii cum se face. (MB)

Caracterul este ceea ce se vede, ceea ce este specific unui om. Şi primul lucru pe care-l vedem atunci când privim către cineva este chiar corpul său, ansamblul de mişcări, gesturi, reacţii pe care le exprimă cu ajutorul corpului său.

La fel, orice vine din exterior către noi se loveşte prima dată de corp, prima impresie pe care o lasă este asupra corpului. La nivelul corpului se realizează o primă prelucrare a oricărei informaţii ce vine către noi.

Baza personalităţii noastre este determinată în primii doi ani de viaţă. Astfel, suma emoţiilor noastre, plăcute şi neplăcute sunt înscrise în corpul nostru încă de la începutul vieţii. Primele impresii din bebeluşie lasă o amprentă puternică la nivelul corpului, amprentă pe care o ducem cu noi toată viaţa. Copilul care se simte securizat şi are încredere să exprime la nivel corporal ceea ce simte, fie că este plăcere, furie, frică, durere, va creşte într-un corp relaxat, flexibil, expresiv, armonios. Cel ce va reprima emoţiile de bază o va face întâi corporal. Dacă în loc să plângă atunci când are nevoie de a fi luat în braţe, el va reprima plânsul, ştiind că nimeni nu vine, nimeni nu-l aude sau mai mult va fi respins dacă plânge, nu numai buza inferioară va deveni rigidă, ci toată musculatura gurii, maxilarul, gâtul, adică toţi muşchii care se activează în momentul când cineva plânge. Această simplă contractură musculară nu reprezintă o problemă în sine. Adevărata problemă apare atunci când de fiecare dată, dorinţa de a plânge este reprimată. Atunci, prin repetare, contractura musculară se cronicizează, muşchii devin rigizi, nu se mai relaxează în încercarea disperată de a nu mai plânge vreodată.

Toate aceste emoţii repetat reprimate sunt proiectate la nivel corporal într-o diversitate de simptome, care,  asemeni unei carapace nu permit emoţiei să se exprime într-un mod adecvat şi natural.

Ajungem să purtăm toată viaţa un soi de armură care ne-a folosit cândva pentru a răspunde exigenţelor mediului, dar pe care continuăm să o purtăm şi acum, fără să ne dăm seama că în prezent nu mai este decât un obstacl în calea  expresivităţii personalităţii noastre.

Corpul este aşadar ca un ecran pe care se proiectează  în permanenţă filmul trecutului nostru.

Terapia corporală vine să surmonteze situaţiile emoţionale de bază, neplăcute, care sunt înscrise în corpul nostru pe durata primilor ani de viaţă, pentru a fisura armura şi a ajunge să putem exprima corporal ceea ce simţim, într-o reacţie echilibrată.

Săptămâna viitoare ne reunim din nou pentru a ne familiariza cu teoria ce stă la baza terapiilor corporale şi vom experimenta câteva exerciţii care ne vor ajuta să devenim conştienţi de corpul nostru, de armura pe care o purtăm şi, de ce nu, să zărim o parte din filmul trecutului nostru.

Mai multe detalii aveţi aici, iar pentru a rezerva un loc trebuie să sunaţi la

0755 058085 sau la 0741022920.

var 2

Lasă-mi un comentariu! Îți răspund imediat :)

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s