Mai mult verde

În încercarea mea de a petrece timp de calitate cu copiii mei şi de a le oferi o (anumită) direcţie, tot caut fel de fel de activităţi care să ne scoată din rutină. Anul trecut mi-a ajuns pe wall-ul paginii de facebook un anunţ al Asociaţiei MaiMultVerde: căutau 10 voluntari pentru o plantare de copăcei lângă Ploieşti. Mi s-a părut o activitate foarte faină de făcut cu Victor, mai ales că era dornic să  planteze diverse şi tot aştepta curtea noastră care nu mai era gata odată. Aşa că am trimis mail, am primit confirmare şi iata-ne în dimineaţa cu pricina la staţia de metrou Aurel Vlaicu, urmând să ne întâlnim cu ceilalţi voluntari şi cu coordonatorii. Aveam ceva emoţii, nu cunoşteam pe nimeni, nu ştiam la ce să mă aştept. Am găsit acolo nişte oameni faini, cu respect, mult respect pentru ceilalţi oameni şi pentru natură. Şi cum altfel ar fi putut să fie?

3

Pentru Victor a fost o adevărată aventură pe care nu a uitat-o şi nici nu cred că o va uita prea curând. Mersul cu autocarul, înconjurat de oameni necunoscuţi, cortul cu cafea, ceai şi apă care ne aştepta pe centura Ploieştiului, faptul că a primit un tricou personalizat, mâncarea ca la popotă, toate i-au plăcut.

2

Apoi, a fost numai urechi când ni s-a făcut instructajul, a respectat întocmai, a muncit cu drag toată ziua, s-a implicat în toate activităţile, şi la săpat, şi la plantat…A avut ocazia să lucreze în echipă, o echipă reală…A fost o experienţă din care a avut numai de câştigat. Acum, când plantăm ceva în grădină povesteşte cu mândrie cum a învăţat el să facă asta şi ailaltă la plantarea de la Ploieşti…Şi pentru mine a fost o experienţă plăcută. Mă aşteptam să fie multă muncă dar nu ştiam despre mine că am aşa resurse de a munci cu atâta drag pentru o pădurice pe care cine ştie când o mai văd. A fost o adevărată încântare şi vă sfătuiesc, dacă aveţi posibilitatea, să vă implicaţi în mod activ în astfel de acţiuni.

1

Faptul că am fost şi noi o mică părticică la acţiunile Asociaţiei MaiMultVerde, m-a făcut să simt o şi mai mare bucurie când am aflat despre noua lor iniţiativă, aceea a unui magazin online menit să atragă fonduri pentru alte acţiuni de împădurire. Felicitări Domnilor şi sper să vă atingeţi scopul pe termen lung!

4

Mai jos aveţi comunicatul de presă şi câteva informaţii despre Asociaţia MaiMultVerde, cei care fac posibilă împădurirea anumitor zone. Noi îi susţinem din tot sufletul şi ne dorim ca şi prietenii noştri să-i cunoască, să-i aprecieze şi de ce nu, să-i susţină în demersurile lor.

Asociaţia MaiMultVerde (www.maimultverde.ro) este o organizaţie neguvernamentală, nonprofit şi de protecţie a mediului, care are misiunea de a construi o nouă cultură a voluntariatului pentru mediu în România. În primii patru ani de activitate, 2008 – 2011, MaiMultVerde a lucrat cu peste 19.000 de voluntari, a plantat peste 600.000 de puieţi, a strâns peste 300 de tone de deşeuri, a deschis primul sistem de bike-sharing din Bucureşti, Cicloteque, a derulat mai multe campanii naţionale de informare şi educaţie şi a organizat prima gală de strângere de fonduri pentru proiecte de mediu, Gala Verde. Bugetul MaiMultVerde în primii patru ani a depăşit 3.300.000 de euro. Fondurile au fost obţinute din sponsorizări oferite de marile companii din România.

Lansat în ianuarie 2013, magazinul online al Asociaţiei MaiMultVerde este o iniţiativă antreprenorială care îşi propune să adune fonduri pentru acţiunile de împădurire ale organizaţiei. Pe www.shop.maimultverde.ro pot fi găsite atât produse promoţionale ale organizaţiei (tricouri, sacoşe, calendare), cât şi produse oferite de parteneri: cosmetice organice, jucării, hăinuţe şi produse de îngrijire pentru bebeluşi, îmbrăcăminte din bumbac organic şi alte materiale naturale, produse hand made, produse de curăţenie etc. Partenerii magazinului sunt: Organic by Bedroom, Coşul cu jucării, MioBio şi Pifou, antrenorul Valentin Vasile, Chemical  Kemy şi Ramona August, voluntare ale organizaţiei, care au acceptat să doneze între 10 şi 35% din valoarea produselor vândute Asociaţiei MaiMultVerde.

Ideea magazinului online MaiMultVerde a apărut ca urmare a solicitărilor susţinătorilor care îşi doreau produse personalizate, din materiale prietenoase cu mediul, iar prin achiziţia lor să sprijine proiectele desfăşurate de organizaţie. Produsele puse în vânzare în magazinul online abia lansat sunt de două tipuri: produse promoţionale ale organizaţiei, create special pentru susţinători, şi produse oferite de parteneri care donează între 10 şi 35% din valoarea produsului. Fondurile adunate din vânzarea produselor în magazinul online sunt direcţionate spre acţiunile de împădurire desfăşurate de Asociaţia MaiMultVerde. 

Astfel, primele produse puse în vânzare au fost tricouri din bumbac organic, tricouri personalizate cu mesajul ”Keep calm and plant trees”, cu MaiMultVerde sau Cicloteque, sacoşe de bumbac, brăţări cu charm, felicitări din hârtie reciclată şi calendarepentru 2013. Aceste produse sunt realizate în serie mică, astfel încât consumul de resurse să fie cât mai redus şi să nu rămână stocuri de produse nefolosite. Brăţările sunt realizate cu ajutorul voluntarilor MaiMultVerde: un şnur de culoare verde, roşu sau negru, pe care au fost legate charm-uri sau pandantive din metal în formă de frunze, copăcei, flori sau biciclete. Fiecare brăţară vândută înseamnă un copăcel plantat într-o viitoare pădure, astfel că, pe lângă obiectul în sine, persoana care a achiziţionat brăţara, face şi o faptă bună.

Următorul pas a fost cooptarea unor parteneri ale căror produse respectă valorile MaiMultVerde de sustenabilitate: să fie realizate din materiale naturale sau ingrediente organice, de preferat, produse în România, în serie mică sau manual. Organic by Bedroom produce îmbrăcăminte pentru femei şi bărbaţi din bumbac organic, lână şi in doar la comandă. MioBio este distribuitor de cosmetice bio şi prezent în magazinul MaiMultVerde cu brand-urile Weleda / Weleda Baby şi Rampal Latour. Pifou este primul producător de hăinuţe din bumbac organic pentru bebeluşi din România. Coşul de jucării oferă jucării şi piese de îmbrăcăminte pentru bebeluşi din materiale naturale. Iar voluntarele MaiMultVerde, Ramona August şi Chemical Kemy realizează piese de îmbrăcăminte confecţionate din materiale reciclate şi cutii de lemn pictate manual. Antrenorul şi nutriţionistul Valentin Vasile susţine stilul de viaţă sănătos prin punerea în vânzare a cărţii ”Stil de viaţă, nu dietă!” în acest magazin online. Fiecare dintre aceşti parteneri a primit cu bucurie oferta de a se asocia cu magazinul MaiMultVerde şi de a susţine proiectele de împădurire prin donarea unor procente din valoarea produsului. 

Produsele care se găsesc în magazinul online MaiMultVerde se adresează tuturor categoriilor de vârstă, atât femeilor, cât şi bărbaţilor, dar şi viitoarelor mămici şi copiilor de vârste foarte mici. Materialele din care sunt realizate hainele sunt prietenoase cu mediul: bumbac organic, in, lână, unele chiar refolosite. Produsele cosmetice şi cele de curăţenie sunt biodegradabile, netestate pe animale, fără parabeni, conservanţi sau derivaţi din petrol, iar ingredientele lor sunt organice. Toate produsele pot fi achiziţioante de pe http://shop.maimultverde.ro/, iar livrarea lor în Bucureşti se face prin Tribul (www.tribul.eu), serviciul de curierat pe bicicletă.

Diversitatea produselor din magazinul online MaiMultVerde şi accentul pus pe sustenabilitate, de la selecţia produselor eco-friendly la livrarea lor şi destinaţia fondurilor adunate, fac ca această iniţiativă antreprenorială a Asociaţiei MaiMultVerde să fie unică în peisajul non-profit din România.