Atrofia vaginală

Am răspuns săptămâna trecută la invitaţia Mămicii Urbane de a participa la masa rotundă organizată de Feminella şi ROI, cu o dezbatere cu tema „Recâştigă-ţi feminitatea„, despre calitatea vieţii sexuale a femeilor din România.

Din comunicatul de presă am aflat că „aproape o treime (27%) dintre persoanele de sex feminin cu vârsta cuprinsă în intervalul 25 – 60 ani, intervievate în studiul Gallup, acuză simptome specifice afecţiunii „uscăciunea mucoasei vaginale””.

Cu toate că ştiam ce este uscăciunea vaginală, m-a surprins cumva că este prezentată ca o afecţiune de sine stătătoare. Aşa că după întâlnire am mai citit şi, aşa cum bănuiam de fapt, ea reprezintă un simptom, de fapt, nu o afecţiune în sine. Este un simptom destul de neplăcut care apare în câteva situaţii: premenopauză, menopauză, sarcină, alăptare, chimioterapie, tratamente hormonale. Adică acele situaţii din viaţa unei femei când se confruntă cu fluctuaţii hormonale, când cantitatea de estrogen scade, aceasta fiind responsabilă cu elasticitatea pereţilor vaginului. În aceste situaţii se pot face diverse tratamente de ameliorare a simptomelor, însă, după raţionamentul meu, afecţiunea este rezolvată atunci când cantitatea de hormoni se echilibrează.

La discuţii s-a sugerat cumva că apariţia simptomului de uscăciune vaginală este responsabil de reducerea calităţii vieţii sexuale a femeilor din Bucureşti. Studiul zice că 44% dintre femei susţin că apariţia durerilor la contactul sexual duce la o stare depresivă, în timp ce 57% dintre respondente sunt convinse că uscăciunea vaginală stă la originea unor grave probleme de cuplu.

Mie concluziile acestea mi se par uşor halucinante şi sincer nu cred în ele. Ce vreau să spun de fapt? Păi e simplu. Eu cred că, în afara cauzelor medicale şi natural-fiziologice, menţionate mai sus, depresiile şi problemele de cuplu sunt cauze ale uscăciunii vaginale şi nu invers. Cred maidegrabă că atunci când din cuplu dispare pasiunea, emoţionalitatea, se reduce comunicarea, partenerii se înstrăinează, se instalează uşor uşor depresia care duce la diminuarea sau chiar dispariţia dorinţei sexuale. Pe acest fond, în cazul unui act sexual care are ca motivaţie doar un „trebuie” stipulat cumva printre rândurile contractului cu numele de certificat de căsătorie, apare fără doar şi poate uscăciunea vaginală, tradusă prin lipsa lubrifierii vaginului. Şi de aici se intră într-un cerc vicios: depresie – lipsa dorinţei sexuale – uscaciune vaginală – depresie.

Eu nu m-am măritat virgină. Acum înţelege fiecare ce vrea din afirmaţia asta. Ideea este că ştiu pe propria piele că uscăciunea (sau neuscăciunea) este direct proporţională cu dorinţa sexuală. În acest context, îndrăznesc să spun că la cauze psihologice ar trebui încadrată lipsa dorinţei…şi cauzele psihologice nu se rezolvă cu pastile ori ovule ori geluri. Din acest punct simt nevoia să mă întorc la discuţia care a avut loc la sediul Asociaţiei ROI, unde, din prea mult pudism, s-a discutat mai mult despre educaţia sexuală a copiilor decât despre calitatea vieţii sexuale a femeilor. Dap, cred şi eu că e necesară educaţia. Cred că e necesar să ieşim un pic din aria lui „trebuie”, care nu face decât să ne îngrădească imaginaţia şi creativitatea. Nu îndemn către parteneri în afara căsătoriei, dar, în cazul cuplurilor durabile, cred că o soluţie poate să fie reinventarea permanentă a partenerului, descoperirea lui în evoluţie. Toate acestea se pot realiza prin deschidere emoţională, prin acceptarea vulnerabilităţii…concepte negate, dur desfiinţate şi în mare măsură chiar necunoscute în societatea modernă.

Eu am fost destul de subiectivă când am scris acest articol. Îmi este greu să vorbesc despre uscăciunea vaginală când emoţiile mele sunt la cote maxime. Mi-ar fi mult mai uşor să povestesc despre lubrifiere decât despre uscăciune. Dar, pentru informaţii super-documentate vă invit la Mămica Urbană şi promit să revin asupra subiectului.

ABC_6935 ABC_6731

8 gânduri despre “Atrofia vaginală

 1. pff, stiam eu c-o sa regret ca nu vin, dar ce sa fac, intre intalnire si petrecerea fie-mii de sfarsit de an… nu prea era de ales.

  apropo de subiect, intre rarele-rarisime discutii cu maica-mea, se pare ca i-am schimbat viata cand i-am luat un lubrifiant… ca nu auzise…

   • :))
    bai, nu. caut ca disperata, e pus strasnic de bine.

    si zic si eu ca vulpea, las ca e canicula afara, la ce ne trebuie fix acum piscina acoperita si incalzita?
    pe noi ne-a blagoslovit nea’ primaru’ de la sectoru’ 3 cu carduri gratuite pentru copii, la piscina ‘mnealui din otopeni, plateste doar parintele. la noi la scoala – valabile lunea, si ne-am balacit azi de-am capiat…

 2. Pingback: Dezbaterea ROI – Feminella despre calitatea vietii sexuale | Asociatia ROI

Lasă-mi un comentariu! Îți răspund imediat :)

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s