Pirande mai presus de lege

În minunata noastră Românie, nu numai politicienii și bogătașii sunt mai presus de lege, ci și țiganii.

În prima zi de școală a plodului, în clasa I, după legea nouă, aka aia în care clasa de intrare în sistem este clasa 0, s-a umplut clasa de pirande cu fuste care mai de care mai înflorate și mai volănate, cu părul despletit pe spate și prins cumva cu un batic ceva mai liniștit ca fustele, dar tot înflorat. Exotică apariție și încântătoare, mereu am admirat trăsăturile lor aspre și totuși frumoase, hainele colorate pe care oricât s-ar chinui pițipoancele de Dorobanți să le imite, tot nu reușesc și atitudinea de “analfabet dar mai presus de tine”, pe care o afișează cu orice ocazie. Dar după ce mi-a trecut euforia momentului, n-am putut să nu mă întreb de unde pana lor de țigani au apărut, direct în clasa I? M-am gândit că au fost pe la alte școli, prin Bragadiru poate, și o fi vrut directorul de școală să scape de ei și i-a trimis la Cornetu după doar o clasă.

Zilele trecute, m-a oprit directoarea să mă întrebe de sănătate și cât am stat noi la o palavră, și-au înfoiat pirandele fustele în jurul nostru precum marea furioasă într-o zi vântoasă de vară. Mi-am adus aminte și am întrebat căpetenia școlii de la ce școală au venit țiganii. De la nici una, au venit direct în clasa I. Păi cum? Nu se intră în clasa 0 începând cu 2012?

Ăăăăăăăă, ba da, dar au venit grămadă, femei, bărbați, bunici, unchi, mătuși, pentru fiecare copil erau câte 5,6 adulți. Întâi m-au rugat, apoi m-au amenințat, așa că nu am mai avut ce face și am acceptat să-i înscriu direct în clasa I.

N-am insistat că nu avea sens. Cu cine să vorbesc? Ea încălcase deja legea iar conștiința ei părea că nu a revenit încă din vacanță.

Mă întreb acum așa, ca fraiera, cam în ce fel de lume trăim? Ne luăm singuri la mișto? Eu înțeleg că e dată o lege, în care ciclul primar are 5 ani, de la clasa 0 la clasa IV, deci cinci clase. Așa zice legea. Iar tu ca director, înscri un plod de țigan direct în clasa I, doar pentru că ți-a fost frică de bulibașa? Și de pușcărie nu ți-e frică, nu de alta, dar e caz penal, e fals în acte? La finele clasei a IV, plodul cred că ar trebui să primească un soi de foaie matricolă. Și ce faci cu țiganu? Îi fabrici clasa 0, de unde o scoți? Probabil te bazezi pe faptul că la clasa 0 nu există note și nici absențe nu se pun, dar totuși, a fost înscriere computerizată, la nivel național,la dată fixă, cum dracu bagi țiganu în baza de date, acum, la mai bine de un an de la încheierea înscrierilor de anul trecut????

Nici eu n-aș prea vrea să-mi stric copilul cu școala, dar n-am găsit nici o soluție legală. Dar acum am aflat, la primul drum la Ikea, îmi achiziționez un cuțit din acela mare, de tăiat porcul și mă duc să discut cu directoarea posibilitatea de a absolvi măcar ciclul primar în absență, să confecționeze dumneaei foaia matricolă, să aranjeze actele din secretariat și din baza de date națională, că văd că se pricepe și mai ales că se poate. Cât de fraieri sunt ăia care stau la cozi pe la poliție ca să-și facă o amărâtă de mutație doar pentru a-și putea înscrie progenitura la o școală care-i poziționată mai convenabil decât școala de care aparțin? Ăia-s prea proști ca să știe că lucrurile se pot aranja și altfel. Sau poate îmi trebuie uniformă de pirandă ca să intru și eu în rândul lumilor bune care-și permit să sfideze legea doar lăsând șișul să lucească în soare?

Lasă-mi un comentariu! Îți răspund imediat :)

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s