Despre iubire, dar altfel

“…valoarea unei cărți de parenting este invers proporțională cu frecvența cuvântului comportament” – p. 17, Parenting necondiționat, Alfie Kohn

Pentru mine, mai mult decât atât, valoarea unui specialist este invers proporțională cu frecvența cuvântului comportament. Știu deja că Alfie o să folosească mult cuvântul ăsta, pentru că nu are încotro, trebuie să-l distrugă cumva…de-asta mă și duc la conferințele Alfie Kohn din 16 noiembrie – vreau să fiu de față când se mai distruge un mit și anume mitul recompenselor și al pedepselor, mitul notelor și al calificativelor, toate care ne fac viața amară.

alfie mare

Sper să fie cât mai mulți părinți care, într-un timp scurt, să renunțe la a-și mai forța copiii să ia note bune…nu-i suficient că eu nu dau doi bani pe-o notă. Copilul meu merge la școală și cu timpul va fi corupt de sistem. În curând nu-și va mai dori să învețe să citească ci își va dori să ia o notă mare la citire, iar asta doare rău de tot. În curând nu-și va mai dori să ajungă gunoierul faimos în luptă cu munții de gunoaie cu puteri malefice, ci va vrea doar o diploma de licență, pentru că așa i-a spus doamna învățătoare.

La pagina 31, Alfie zice că această formă de disciplină (aka cea a retragerii iubirii ca formă de pedeapsă) tinde să îl lase pe copil “într-o stare de discomfort emotional pentru o perioadă mai îndelungată decât o bătaie la fund”. Când eram eu mică nu o dată i-am urlat mamei mele, în gând, pentru că altfel nu aveam curaj, că “prefer să-mi tragi o palmă decât să te uiți cu privirea aia la mine și să nu-mi vorbești.” Am 37 de ani și încă mă mai sufoc când cineva nu-mi vorbește. Încă mă simt pierdută când cineva tace. Tăcerea semnifică moarte. Abandon, suferință și moarte. Îmi este frică de tăcere. M-am lovit de multe ori de situații în care, ca adult, ar fi trebuit să gestionez în mod inteligent tăcerea interlocutorului. Nu pot să o fac. Tăcerea este cea mai cumplită pedeapsă. Am pierdut mult în viață pentru că am asociat tăcerea cu retragerea iubirii, iubire care la vârsta când mă pedepsea mama era percepută ca viața însăși. Când cineva tace simt că nu mai am dreptul să trăiesc.

Despre asta vorbește Alfie în cartea care de curând a fost tradusă și la noi. Despre asta sper să vorbească și la conferințe. Sper ca la conferințe să vină și alți părinți în afara celor care vin de obicei, mai ales alți părinți. Mi-aș dori ca nici un copil să nu se mai simtă deposedat de dreptul la viața în fața părintelui care, culmea, afirmă că îl iubește.

Mi-aș dori, și am tot spus asta pe blog și nu numai, să se ridice odată vălul de pe ochii oamenilor și să se vadă că mai departe de comportament, care nu-i decât un ambalaj, mai frumos sau mai urât, după posibilități, există emoții, există sentimente, autentice, strălucitoare, valoroase. Ele, emoțiile noastre sunt cel mai frumos dar pe care-l putem face celui din fața noastră.

Dacă măcar un pic v-am făcut curioși, sper să ne vedem pe 16 noiembrie, la Conferințele Alfie Kohn, eveniment organizat de TOTUL DESPRE MAME și Monica Reu, trainer de comunicare non-violentă , la care vă puteți înscrie aici. Am sentimentul că termenul de iubire necondiționată va căpăta noi valențe, mai accesibile.

Și pentru că eu cred cu tărie că în viață nimic nu este întâmplător, țin neapărat să spun că trec acum printr-o perioadă în care mi-ar fi fost practic imposibil să-mi susțin financiar participarea la acest eveniment, dar că, fără să cer, fără să mă plâng, fără ca măcar să mă aștept, fără să mi se ceară ceva în schimb, am primit de la Mămica Urbană o invitație la una dintre conferințele lui Alfie. A picat fix înainte de ziua mea de nume, așa că declar deschis sezonul cadourilor și îi mulțumesc mult Anei pentru bucuria pe care mi-a făcut-o.

Lasă-mi un comentariu! Îți răspund imediat :)

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s