Tu îți ajuți copilul să descopere lumea prin sunete?

Școala de Artă „Ariodante” în parteneriat cu Biblioteca Metropolitană București a organizat ieri evenimentul Tu îți ajuți copilul să descopere lumea prin sunete? – dedicat dezvoltării armonioase a copiilor prin intermediul artei, la care am participat la invitația Anei Nicolescu de la Mămica Urbană.

Am petrecut o seară plăcută, cu câteva secvențe muzicale oferite de cele două bursiere ale școlii Ariodante, Maria Zahiu și Ana Acunune.

IMG_4591

Despre beneficiile expunerii timpurii a copiilor la muzică ne-au vorbit Iuliana Sgîrcitu (Ariodante), Dana Toma (Learn with music) și Ana Nicolescu (Mămica Urbană).

IMG_4563 (1)

Pe de o parte mi-am amintit de ultima ședință de la școala la care merge Victor, în care învățătoarea ne anunța, senină, că dat fiind că programa e foarte încărcată la clasa I, va renunța la orele de muzică,sport și arte vizuale în favoarea comunicării și matematicii. M-am revoltat atunci pentru că știu prea bine cât de importante sunt în dezvoltarea creativității, a imaginației, știu că, în acest moment, sunt singurele care reușesc să facă școala cât de cât atractivă pentru un copil de 7, 8 ani.

Pe de altă parte, după unele prezentări de la eveniment m-am simțit eu ca la școala când la fiecare început de an apărea în fața clasei, la fiecare oră, câte un profesor care ne explica cu lux de argumente cum materia lui este cea mai importantă, cum ni se dădea de înțeles că fără ACEA materie vom ajunge niște loaze. Și asta se întâmpla la fiecare oră, aceleași argumente, aceeași sumbră profeție, doar numele materiei diferit.

Aproape că mă simțeam vinovată aseară că nu i-am dus pe băieți la muzică. A durat sentimentul până am ajuns în mașină și mi-au cerut să le pun muzică. Am pus primul cd care mi-a picat în mână. Nu au fost mulțumiți, cererea a fost formulată clar, ori muzică muzicală (aka clasică) ori rock fm. Am răsuflat ușurată, sunt muzicali amândoi, țin ritmul, sunt creativi (!!!!!!), deci mi-am făcut treaba bine. Și jur că nu am cumpărat și nici măcar nu am ascultat vreodată vreo cutiuță muzicală ori vreo altă muzică dedicată în exclusivitate copiilor.

Ce vreau să zic de fapt? Că muzica, alături de toate celelalte arte TREBUIE să aibă locul ei în viețile noastre, că ora de română NU TREBUIE să înlocuiască nici o altă oră. Că este benefică expunerea copiilor la un număr cât mai mare de stimuli. Că există programe de educație non-formală precum Ariodante sau Learn with music, care categoric aduc beneficii copiilor. Dar și că un copil expus în familie la toți acei stimuli, se dezvoltă fix la fel de armonios, deci nu e cazul să ne acordăm pedepse pentru că nu am dus copilul la muzică. Rock FM să trăiască! Că dacă ai tot felul de fobii sau mai știu eu ce idei și nu-ți lași copilul pe jos, există programe de gym, unde se poate cățăra, târî, își poate dezvolta motricitatea. Dar că poți avea un copil cu o motricitate ieșită din comun, așa cum este Victor de exemplu, fără niciun program de gym, ci doar lâsându-l pe jos în parc de când începe să se târască. Să mai zic încă o dată că Victor la 8 luni, deci cu 2 luni înainte să meargă, se cățăra pe tobogan și se dădea singur, în timp ce eu stăteam pe bancă? Ok, ok, se dădea cu capul în jos, dar ce contează? Să zic și că la 9 luni, ca să nu-mi rup cârca pe scările de la Eforie, îl lăsam jos și urca în mare viteză toate scările, în 4 labe, cu o mare plăcere? Cam despre asta e vorba. Ideea e că dacă tu nu poți, nu vrei sau consideri că alții fac mai bine ca tine, e bine de știut că există programe, școli, cluburi, clase, care pot, vor și știu. Despre două dintre ele am aflat aseară.

Și pentru că acolo unde e artă e musai să fie și română, am luat la cunoștință și de o carte „Abecedar cu Dicționar Etimologic”, o incursiune în tainele limbii române pentru copiii între 6 si 12 ani. Materialul este și pentru părinții sau cadrele didactice care doresc să îi sprijine pe cei mici să înțeleagă mai bine propria identitate națională.

Cam așa ne-am distrat aseară. Sponsorii au fost Babyspa, MioBio, Hartmann, Dada și editura Litera.

Lasă-mi un comentariu! Îți răspund imediat :)

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s