Abruptul

ABRÚPT, -Ă, abrupți, -te, adj., s.n. 1. Adj., s.n. (Porțiune de teren) cu pantă foarte înclinată. Cu pantă repede, greu accesibil; accidentat, prăpăstios. 2. Adj. Fig. (Despre stil) Fără legătură, inegal. Care nu are legătură între idei. aspru; alcătuit din elemente contrastante; terminat brusc. stil abrupt, fără șir și fără grațieex abrupto, pe neașteptate.

Sursa: DEX ’09 (2009) 

Abrupt ≠ domol, lin
Sursa: Antonime (2002)

Nu despre relief o să scriu cu toate că mă voi ajuta de stânci și hăuri, ci despre oameni.

O să scriu despre cei câțiva abrupți din viața mea, apăruți de nicăieri, pe neașteptate dar care mi-au lăsat o impresie puternică de la început. N-o să-i numesc, nici măcar n-o să-i povestesc…Vreau să scriu, dar îmi este foarte greu pentru că dacă închid acum ochii și-mi apare oricare dintre ei îl văd ca fiind foarte armonios…Este o contradicție! Dacă nu-i cunoști deloc, prima impresie pe care o lasă poate să fie de armonie, dar o armonie cumva frapantă, aspră, care nu are cum să treacă neobservată. Undeva în stilul lor este o ruptură care mai apoi nu te lasă să dormi noaptea. După ce ți-ai luat suficient timp cât să  ajungi să-i intuiești, prinzi oarecum din zbor povestea rupturii, nu de tot și simți cumva că fără ea n-ar mai fi armonie. E ca o legătură tainică între două niveluri aparent fără legătură între ele, ea există, dar e atât de veche și de ascunsă că nu se vede, trebuie să cauți după ea și chiar și-atunci, ajungi să știi că ea există dar nu se-arată toată. Sunt acei oameni pe care nu-i poți cunoaște doar din vorbe, ei se arată doar dacă-i urmezi pe drumul ce ți-l propun.

Îi vezi, brusc îți dorești să te apropi, parcă te cheamă și totuși ceva îți spune că drumul e greu accesibil. E ca o invitație la descoperire trimisă către oameni curioși. Pare ușor, nimic din primii pași nu anunță abisul. Mergi circumspect la început pe drumul pe care ei ți-l indică și chiar când capeți mai multă încredere, se termină brusc, nu mai ghicești nimic din drumul pe care cu o secundă-n urmă chiar ei te-ncurajau să mergi. E un moment de cumpănă, te poți speria și dacă o iei la sănătoasa rămâi de fapt pe loc, departe de ei…Dacă te năucește schimbarea și rămâi totuși în loc ai șansa să observi după un timp o continuare aspră dar totuși firească a drumului. Și invitația, din nou invitația de a urma drumul care tu speri că te va aduce mai aproape. Pare o continuare lipsită de grație, ruptă parcă din peisajul cu care erai tu obișnuit, ca și cum ai trece de la mersul pe iarbă pe-un camp fără poteci, la mersul pe pietrișul unei poteci de munte….Dacă rămâi suficient de mult pe drumul ăsta, ajungi să știi că la un moment dat se va căsca hăul la picioarele tale. Dar tot te ia prin surprindere, te trezești dintr-o data, fără ca nimic din peisajul ce ți-a fost tovarăș să prevestească ceva, te trezești, cum ziceam, cu spatele lipit de stânca rece iar la picioarele tale, abisul. Poteca nu-i, a dispărut. Din nou nu mai zărești drumul, pare că totul s-a sfârșit brusc. Te revolți că nu-ți dai seama cum naiba de-ai ajuns de pe pajiștea liniștită cu iarbă verde pe stâncile astea ascuțite, dar când îți dai seama că de fapt pașii tăi n-au făcut decât să urmeze drumul realizezi că este totuși o armonie acolo, că însuși drumul parcurs e legătura tainică ce a făcut posibil ca tu să fii acolo unde ești. Nici n-ai băgat de seamă cum de-ai parcurs atâta drum pentru că s-a-ntâmplat firesc și totuși constați cu inima în gât că ești pe marginea unei prăpăstii abrupte, iar drumul din nou pare că nu mai duce nicăieri. Ai nevoie de curaj, nu ca să mergi mai departe, ci măcar ca să rămâi pe loc și să contempli armonia aspră pe care ți-o oferă abruptul. Când totul pare să se așeze, drumul va continua…la nesfârșit.

Abruptul a ascuns adânc în el tot firescul naturii dintotdeauna, iar pentru ochiul obișnuit cu legături atent lucrate, el pare rupt și fără șir. De neînțeles.

Lasă-mi un comentariu! Îți răspund imediat :)

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s