Noi nu vrem să dispară șpaga

Părinții de la școala 10 nu vor să o pedepsească pe învățătoarea care le-a cerut șpagă, declară avocatul acestora…

Și tot el declară că Nu isi doreste nimeni o ancheta penala, dar pare inevitabil la cum stau lucrurile acum. E clar, faptele pe care le-a savarsit constituie infractiuni, infractiunea cea mai probabila este luare de mita. Ceea ce uită ‘mnealui să spună este că luarea de mită este o infracțiune corelativă, deci, dacă ancheta penală s-ar desfășura, ar fi anchetată și învățătoarea care a luat mită dar și părinții care au dat mită. De fapt părinții de-asta nu vor anchetă, pentru că sunt părtași la aceeași infracțiune. 

Acum 5 ani am vrut să-mi înscriu copilul la grădinița Pisicile Aristocrate, grădiniță de stat, cea mai apropiată de casa mea. La o simplă căutare pe net am aflat ce șpăgi se cer pentru un loc la acea grădiniță. Nu am fost dispusă să dau, nu l-am înscris acolo, dialogul nu a mai avut loc.

Mi-e greu însă să cred că acești părinți care acum refuză să facă plângere penală nu au dat. Eu cred că au dat șpagă ca să-și înscrie copiii la acea școală, au mai dat apoi șpagă încă o dată ca să fie la clasa învățătoarei Blându, iar apoi a urlat orgoliu-n ei păi cum, după ce am dat atâta șpagă, tot urât îmi vorbește? E exagerat.

Cam asta e de fapt problema, confirmat fiind și în declarația avocatului: Faptul ca li s-au cerut bani nu i-a deranjat neaparat, desi acei bani au fost ceruti intr-un mod care nu a fost tocmai corect, ci faptul ca invatatoarea cerea din ce in ce mai mult, le spunea ca nu ii plac cadourile, le daduse ultimatum pana de Paste sa aduca alte cadouri… Cererile acestea sunt total aberante (…) e o chestie exagerata

Pe ei asta i-a deranjat de fapt, că e exagerat. Nu că li s-a cerut și că au dat șpagă, ci că s-a exagerat. Doamna trebuie sancționată pentru că a exagerat. Doar doamna. Doar ea a exagerat. Doar exagerarea trebuie sancționată, nu șpaga.

Și stau acum și mă întreb și eu ca moaca, dacă părinții nu depun plângere, pentru că e firesc, în spiritul instinctului de conservare să nu se auto-denunțe, oare nu se pot auto-sesiza alte instituții care să desfășoare o anchetă corectă, în ambele direcții și să sancționeze în final darea/luarea de șpagă?

2 gânduri despre “Noi nu vrem să dispară șpaga

  1. Invatatoarea a fost demisa. Uite aici: http://www.hotnews.ro/stiri-esential-16380228-invatatoarea-dana-blandu-care-fost-filmata-timp-cerea-bani-parinti-fost-demisa.htm
    In alta ordine de idei, legat de ceea ce ai scris, mi-a placut articolul asta, mi-a dat de gandit http://www.gandul.info/puterea-gandului/avertisment-scoala-ucide-curiozitatea-si-poate-dauna-grav-inteligentei-11875289 E exact despre nevoia de a da spaga in speranta unei educatii mai bune. Din pacate, e exact pe dos.

  2. Conform codului penal, parintii sunt protejati daca denunta: http://legeaz.net/cod-penal-actualizat-2011/art-255-cpen Fapta prevăzută în alineatul precedent nu constituie infracţiune atunci când mituitorul a fost constrâns prin orice mijloace de către cel care a luat mita.Mituitorul nu se pedepseşte dacă denunţă autorităţii fapta mai înainte ca organul de urmărire să fi fost sesizat pentru acea infracţiune.

Lasă-mi un comentariu! Îți răspund imediat :)

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s