Altă poveste despre educație

Mi-a plăcut povestea lui Ariel despre felul cum se poate face educație și mi-am amintit că am citit cândva o altă poveste, tot despre educație. Am căutat-o și o copiez aici, că poate-i de folos cuiva. 🙂

Este un mic fragment din cartea Află ce fel de părinte ești, Janet Levine, o carte despre Eneagrama, și se referă la un tată de tip Observator, un tată divorțat care trăia departe de copiii lui, o fată și un băiat, adolescenți, dar cu care păstrase legătura:

[…]Am primit un telefon de la fiica mea , care mi-a spus: „De obicei nu mă amestec în treburile fratelui meu, dar cred că ia droguri. Cred că este cu adevărat periculos.” Am recunoscut că este periculos și am spus că voi rezolva problema.

L-am sunat și i-am lăsat un mesaj. Când m-a sunat înapoi, i-am spus: „Am un mesaj pe care vreau să ți-l transmit. Printre multele mele cunoștințe nu se află drogați în vârstă. Motivul este simplu: drogații mor tineri. Acesta este mesajul.” M-am oprit, apoi am continuat: „Așa, acum ce se mai întâmplă cu viața ta? Citești ceva interesant?” Am trimis un mesaj simplu și clar, fără teamă, fără furie, strigăte și țipete. După o săptămână, fiica mea m-a sunat și mi-a spus că fratele ei nu mai folosea droguri.[…]

Un gând despre “Altă poveste despre educație

  1. Același avertisment există și pe pachetele de țigări : „Fumătorii mor tineri”. Dar nu am auzit pe nimeni să renunțe din cauza asta. Mesajul este însă impersonal. Așa că înclin să cred că nu „forța” și conținutul mesajului au avut importanță în renunțarea la droguri ci modul în care era perceput „expeditorul” lui.

Lasă-mi un comentariu! Îți răspund imediat :)

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s