Nu mor caii când vor câinii

De câteva zile mă strădui să definesc cumva în timp, momentul în care am plecat de-acasă. Poate să fie un an, poate un an și jumătate…nu știu exact.

Îmi plăcea casa mea. Desigur, nu era cea mai frumoasă casă, uneori era gălăgie, mai întotdeauna dezordine, uneori chiar murdar, erau multe care lipseau, dar până la urmă există pe lumea asta vreo casă perfectă de la început până la sfârșit? Întotdeauna îți mai dorești ceva nou, te plictisești de ceva, îți vine să schimbi din vreme-n-vreme. Mai faci câte o curățenie din aia mare, mai dai la gunoi diverse nefolositoare, mai schimbi perdelele, zugrăvești, uneori muți chiar și pereți, uși…O casă se mișcă, se schimbă, trăiește, respiră. Alteori, când vine vremea, pleci în vacanță. Cu drag. Lași acasa în urmă și pleci spre o altă casă, care nu-i casa ta, dar te primește-n ea un timp. Te duci cu toți ai tăi și te bucuri de pauză, de pereții noi, de mirosurile străine, de mobila lipsită de personalitate, dormi într-un pat care nu păstrează povestea nimănui sau poate doar nu o asculți…dar în principiu nu, nu păstrează nicio amintire, odată cearceaful spălat se duc și bucuriile, și lacrimile și iubirile…un cearceaf alb, fără trecut, fără viitor, pe care tu nu ai vreme să scrii nici măcar prezentul.

Eu am plecat singură de-acasă, fără cei dragi ai mei. Nu în vacanță, ci am plecat aiurea, spre nicăieri, fără să am nimic în față, fără să știu dacă mă mai întorc. A fost un timp în care nici măcar nu mi-am dorit să mă întorc. N-am avut o casă nouă, nici măcar una rece, fără poveste, am mers așa aiurea cât m-au ținut picioarele. Am alergat. Dacă mă opream mă durea, așa că am tras cât am putut. Când alergi așa fără noimă ai impresia că toată lumea e a ta, că poți în sfârșit să respiri. Asta era! Acasă la mine începusem să mă sufoc, totul era vechi, părea urât, apăsător și trist. N-am mai avut voința să schimb ceva, mi s-a părut că doar mă păcălesc, n-am mai văzut rostul așa că am fugit. Departe. Nu am știut ce caut, așa cum nu știam nici ce-a devenit de nesuportat acasă, știam doar că-i musai să mă depărtez, repede, fără să privesc înapoi, fără regrete. Cred că speram totuși să descopăr ceva care să-mi umple golul. M-am bucurat de drum, au fost porțiuni spectaculoase, mi-au tăiat respirația, dar nimic nu m-a făcut să stau în loc și nici liniștea nu mi-a adus-o nimic. Am obosit după un timp, un an sau poate un an și jumătate…și-am stat. Mi s-a făcut dor, am privit în urmă și nu părea să mai fie ceva. Măcar acum știam ce caut, acasa mea, cu totul cunoscut și previzibil, aia-mi lipsea. Am pornit înapoi dar mi-a fost greu să găsesc drumul. Mai mult prin beznă am mers și mă miram că nu mă strigă nimeni…Mi-am dat seama c-am auzit strigătul tău un timp, apoi s-a stins. S-a stins și pentru că m-am dus eu prea departe dar și pentru că nu mă mai chemai. Tu nu erai acasă când am plecat eu. Dac-ai fi fost poate nu mă lăsai să plec dar n-ai știut, lipseai de mult, n-ai auzit când ți-am spus că plec…Când am plecat nu erai tu, când te-ai întors nu mai eram.

Am găsit casa…cu ușa încuiată iar cheia o pierdusem în goana mea nebună. Am ciocănit plină de fericire și speranță, dar nu erai acasă. Plecaseși…Era pustiu acum acasă. Am strigat cât am putut de tare. M-ai auzit, nu erai prea departe. Ai privit în urmă dar nu te-ai grăbit să te întorci. Erai pornit pe drumul ce duce nicăieri. Ne-am întors acasă, eu cu teama că aș fi putut pierde totul, tu cu teama că n-ai descoperit încă totul. Totul este acum, acasă. Nu e perfectă nici acum, avem de lucru, mai e etajul de făcut, grădina, mai sunt atâtea pe care nu le-am început… e bine acasă, oricât de multe promite călătoria, acasă e cel mai bine, acasă-i locul de unde plecăm când ne cheamă povești nescrise încă și acasă ne întoarcem să scriem povestea veche de când lumea.

Un gând despre “Nu mor caii când vor câinii

Lasă-mi un comentariu! Îți răspund imediat :)

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s