Iubirea necondiționată – un alt concept la modă

Este foarte la modă acum iubirea necondiționată, tot așa cum acum vreun an era la modă conceptul de zonă de confort. Toate mamele și o parte dintre tați își iubesc copiii necondiționat, femeile își iubesc bărbații necondiționat, ba chiar sunt bărbați care-și iubesc femeile necondiționat, parteneri care se iubesc necondiționat. Ce mai intră aici? Oameni care-și iubesc câinii necondiționat. Sau pisica, papagalul ori broasca țestoasă. Sună cunoscut, nu-i așa?

Nu definim acum iubirea pentru că-i greu și mie nu-mi plac lucrurile grele și complicate, cu cât e mai simplu cu atât e mai bine. Deci iubirea știm ce e sau măcar ne închipuim că știm. Dar putem să vedem ce înseamnă necondiționat. Ne-condiționat, adicătelea fără condiții. Fără, da?

Îmi iubesc necondiționat copilul. Copilul meu, de al tău nu-mi pasă. Unica condiție ca să-i ofer toată iubirea mea, indiferent de cum este și ce face copilul, este să fie copilul meu. Asta e unica condiție. Deci nu e fără condiții. Dacă există o singură condiție clar nu e fără. 1 nu este niciodată egal cu 0. Niciodată.

Îmi iubesc necondiționat bărbatul.Pe-al meu, al tău chiar mă enervează, nu-l suport. Dar pe al meu îl iubesc necondiționat.

Nu-mi plac animalele sau poate că-mi plac unele, însă câinele mi-l iubesc necondiționat.

Ați prins ideea? Hai că-i simplă. Acest concept atât de la modă, fără de care nici nu exiști, această iubire condiționată se poate înlocui, fără nicio grijă ori remușcare cu “îți este permis orice, oricât m-ar deranja ceea ce faci, eu tot o să te accept.” Este un fel de iubire direcționată către o anumită persoană.

Când iubești necondiționat, iubești PUNCT. Este o stare care pornește din tine și cuprinde TOT ce-i în jurul tău, copii, oameni, animale, plante, TOT, nu numai ce-i al tău.

Când tu “iubești necondiționat” pe copilul tău, dar îți vine să-i crăpi capul bunicii care urlă la nepoțel „nu ai voie”, nu iubești necondiționat, ci doar copilului tău îi permiți mult mai multe decât bunicii care urlă.

Când tu-ți iubești necondiționat bărbatul dar îți este scârbă efectiv de cerșetorul murdar de la colțul blocului, bărbat și el, înseamnă de fapt doar că bărbatului tău i-ai permite să-ți stea alături chiar și murdar fiind, în timp ce cerșetorului nu.

Este imposibil să iubești necondiționat anumite persoane în timp ce pe altele nu le iubești deloc. Acea unică condiție de posesiune, “al meu”, face ca iubirea ta, din principiu, să nu mai fie necondiționată.

Sunt puțini oameni pe lumea asta care iubesc necondiționat. Aceștia de obicei sunt numiți sfinți, lăsând la o parte religiile. Iubire necondiționată este de fapt un pleonasm. Iubirea este înafara oricărei condiții, iubești sau nu iubești. Când iubești pe “al meu”, deja ai condiționat iubirea cu posesiunea. Iubirea nu are obiect, nu poți iubi pomul iar apa nu, nu poți iubi vara iar iarna nu. Poți doar să iubești. Și de fapt nu poți, ăsta-i adevărul. Iubirea omenească este un schimb, un troc: îi dau viață copilului meu iar el îmi dă un scop în viață. Îi permit copilului meu să facă tot ce vrea iar el îmi oferă niște emoții foarte intense care-mi fac viața frumoasă. Îi permit bărbatului meu să meargă la bere cu prietenii iar el îmi dă la schimb o noapte de amor. Nu am nici cea mai mică înțelegere pentru părintele care-și bate copilul, deci nu-i ofer nimic și nici nu vreau să am de-a face cu el, deci nici nu iau nimic de la el. Este vorba de fapt despre prețul pe care sunt dispus să-l plătesc pentru ceea ce-mi oferi tu sau de cât valorizez eu ceea ce-mi oferi tu. Pentru copilul meu sunt dispusă să plătesc un preț enorm, pe al tău nu dau doi bani sau dau 5 bani sau 10 bani…Pentru a avea aproape un anumit bărbat sunt dispusă să plătesc oricât iar pentru alt bărbat n-aș întoarce nici capul. Licitație, despre asta este vorba.

Eu pentru că le permit copiilor mai multe înseamnă că-i iubesc mai mult sau mai necondiționat decât o mamă care nu-i la fel de permisivă cu copiii ei.

Eu iubesc mai necondiționat ca tine. Dacă iubirea radiază și cuprinde totul în jur, înseamnă că ea e infinită, deci nu o putem măsura. Dacă numim iubire (fie ea chiar și necondiționată) ceea ce este cuprins de-aici și până acolo, aceea nu-i iubire, acelea sunt limite. Dacă iubirea necondiționată începe cu copilul meu și se sfârșește cu copilul meu, aceea nu-i iubire necondiționată.

2 gânduri despre “Iubirea necondiționată – un alt concept la modă

Lasă-mi un comentariu! Îți răspund imediat :)

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s