Sfaturi despre cum să ceri sfaturi

Întreabă-ți prietenii cum să faci dar ce să faci decide singur!

Ești într-o relație afectivă privilegiată cu un partener, de ceva timp, mult, să zicem. Lucrurile s-au schimbat, nu mai este ca-n primele zile. Începi să te îndoiești că aceea este relația pe care ți-o dorești, începi să-ți pui tot felul de întrebări…
Este bine să rămâi în acea relație, cu acel partener, să faci tot ce-ți stă în puteri să salvezi cuplul tocmai pentru că aveți vechime, pentru că ați trecut prin multe împreună, ați construit, vă cunoașteți, eventual aveți copii?
Este bine să ieși din relație, să divorțezi în cazul în care este vorba despre căsătorie, pentru că lucrurile nu mai merg bine, pentru că o despărțire nu este sfârșitul lumii, pentru că un sfârșit este un nou început, pentru că separat va fi mai bine pentru toată lumea, pentru că așa aveți șansa unor noi relații, poate mai împlinite?
Este bine să ai o relație deschisă, să-ți păstrezi partenerul dar să vă condimentați viața și cu alți parteneri, pentru că v-ați săturat de rutină?
Este bine să rămâi în relație și să te prefaci că-ți este bine în timp ce îți înșeli partenerul?
Este bine să ieși din relație și să rămâi singur, pentru că numai singur nu ai dureri de cap?
Și lista cred că poate continua cu multe astfel de întrebări. Care este răspunsul corect? Păăăi….ăla pe care-l dorești tu 
Mie îmi este clar că în orice relație există probleme. Și nu numai că există probleme, dar, orice relație, are, în principiu, același parcurs, la modul general, numai diversitatea indivizilor face ca aceste probleme să pară diferite de la cuplu la cuplu. Privit însă cu atenție, sunt doar câteva obstacole mari și late în calea oricărei uniuni liber consimțite între doi oameni.
La fel de clar îmi este că e bine ca în momentele de cumpănă să nu fii singur, să povestești, să ceri sfatul, să auzi și ce zic alții.
Sunt sigură că absolut orice problemă are mai multe soluții, așa cum am văzut și mai sus: o neînțelegere în cuplu se poate rezolva în mai multe feluri și că oricare soluție poate să fie bună sau rea, în egală măsură. Ceea ce pentru mine este bine, pentru tine poate că este rău, ceea ce mie mi se pare acceptabil, ție poate ți se pare de neconceput.
Și-atunci ce sfat ceri și mai ales cui îl ceri?
Când ești în criză, îți întrebi prietenii sau familia(să zicem) ce să faci sau cum să faci?
Din experiența personală am constatat că în momentul în care în mintea mea se naște o întrebare, eu știu deja ce vreau să fac, neclar îmi este cum să fac. Face vreun sens ce scriu aici?
Deci, când eu mă cert cu partenerul și ruptura este iminentă, eu știu deja ce vreau să fac, fie că vreau să rămân în relație, fie că vreau să divorțez/separ, fie că vreau să înșel…ok, știu că cine a trecut prin asta sau cine se confruntă acum cu așa ceva o să se uite chiorâș pentru că în momentele alea totul pare neclar, confuz, gelatinos, greu de apucat. Dar chiar și așa, dacă ne oprim un pic și ne dăm timp să respirăm preț de numai câteva secunde, ne dăm seama că știm din capul locului ce ne dorim să facem. Confuzia vine din faptul că situația cu care ne confruntăm este nouă, nimic nu mai este familiar, ieșirea din zona de confort se face brutal și de obicei decizia nu ne aparține în totalitate, pe scurt, nu știm cum să facem ceea ce vrem să facem. Ăsta e momentul în care majoritatea cerem sfatul, punem întrebarea, în mod greșit, fir-ar să fie! Pentru că noi întrebăm ce să facem în loc să întrebăm cum să facem. Pentru că nu facem această distincție din capul locului adresăm întrebarea unor persoane nepotrivite, chiar dacă poate foarte bine intenționate. Îmi dau seama că e neclar, așa că o să dau un exemplu concret: v-ați certat rău cu partenerul, se pune problema despărțirii. Tu deja ai luat decizia să rămâi în relație, să faci tot posibilul să îndrepți lucrurile, să faci ca totul să meargă din nou bine. Și te simți confuz, nu știi cum să faci asta. Acesta este momentul cheie, pentru că urmează să ceri sfatul. Din cercul tău de apropiați vei alege să ceri sfatul cuiva. De acea persoană depinde în mare măsură succesul demersului tău. Dacă tu ai decis să salvezi relația și vei întreba cum să faci asta o persoană divorțată, care a simțit pe propria piele avantajele divorțului, vei primi sfaturi în consecință, te va învăța cum să faci să te desparți, pentru că asta știe, pentru că asta e experiența ce-a trăit-o, pentru că la cel mai subiectiv mod asta crede că este bine. Îți va da cele mai bune sfaturi, te va sprijini poate din tot sufletul, dar nu vei obține ce vrei. Dacă însă decizi să salvezi relația și conștient fiind de decizia ta, ceri sfatul unei persoane despre care știi că a trecut printr-o criză asemănătoare și a reușit să îndrepte lucrurile, ai toate șansele să primești niște sfaturi care să vină în sprijinul demersului tău.
În orice moment al vieții ai în jurul tău oameni cu povești diferite, cu credințe diferite, cu principii diferite. Toate aceste povești sunt adevărate, toate credințele sunt îndreptățite, toate principiile au o parte sănătoasă. Îmi este greu, imposibil chiar să spun că atunci când o relație scârțâie este mai bine să divorțezi sau să lupți pentru ea. Categoric ambele variante sunt bune. Oricare dintre ele poate să fie cea mai bună soluție la problema ta, oricine din anturajul tău îți poate da cele mai bune sfaturi dar nu întotdeauna aceste sfaturi vor servi cauzei tale.
Sfatul meu, cu toate că nu-mi place să dau sfaturi, este ca într-o situație de criză (nu numai în relație, ci în orice moment al vieții) să te asculți un pic pe tine, să iei la cunoștință ceea ce-ți dorești și abia apoi să ceri ajutor. Iar când ceri ajutor să alegi cu mare grijă acele persoane despre care știi/crezi că într-un moment similar și-au dorit la fel ca tine, ideal fiind să fi avut și succes. Doar de-asta se spune să iei ca model poveștile de succes. Numai ai grijă, dacă tu-ți dorești să cultivi mere nu-ți lua ca model povestea de succes a unuia care sapă morminte, – e posibil să reușești doar să ruinezi livada – alege din jurul tău tot un cultivator de mere. Așa e cel mai bine.
Vrei să te lași de fumat? Nu-i cere sfatul prietenului tău fumător înrăit – singurul lucru pe care-l vei face va fi să ajungi să te îndoiești de decizia ta, în timp ce vei continua să fumezi.
Vrei să-ți începi propria afacere? Nu-i cere sfatul celui mai bun prieten care e angajat al unei mari companii, are un salariu bun și nici prin cap nu-i trece să facă vreodată altceva. Este posibil ca în fața lui, planul tău să pară nerealist și mai mult ca sigur vei renunța chiar înainte să începi.
Vrei să-ți salvezi căsnicia? Nu-i cere sfatul celei mai bune prietene care a divorțat de 15 ani și care se simte minunat singură. Mai mult ca sigur vei ajunge și tu la divorț.
Ia singur decizia care ți se potrivește, ascultă-ți inima, dă-ți timp. După ce știi exact ce vrei să faci întreabă acele persoane care au avut experiențe similare și care au reușit în ceea ce și-au propus. Asta nu-ți garantează reușita, dar cu siguranță îți oferă șanse în plus.

Lasă-mi un comentariu! Îți răspund imediat :)

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s