Exercițiu de obezitate pentru oameni normali

Îți propun un exercițiu. Ai nevoie doar de timp și de încă o persoană, poate să fie soțul, soția, un prieten, adult să fie, cu o greutate medie de 50-70 kg. Ești gata? Buuuuuun. Acum, ia adultul în cârcă, mergi și orice s-ar întâmpla nu-l da jos din spate. După ce l-ai luat în spate, îmbracă-te, încalță-te și dă o tură de cartier, treci prin piață, fă și niște cumpărături. La întoarcere ia autobuzul și dacă găsești un loc liber stai jos. Cu adultul în spate, desigur. Când ajungi acasă, du-te la toaletă și fă caca. Poate-ți vine, na, dacă nu fă mai târziu, când te trece. După ce ai făcut, șterge-te la fund, spală-te pe mâini și ieși. Dacă ai de luat copiii de pe la grădiniță/școală, acum este momentul, îmbracă-te frumos, pune-ți niște ștrampi și o rochie și mergi. La întoarcere oprește-te prin parc ca să se aerisească puțin copilul. Ce face adultul din cârcă, e bine? Acum mergi spre casă. Îți vine să faci pipi? Intră în prima budă publică și fă, saltă-te pe vasul wc-ului sau fă din picioare, cum îți este mai comod, numai nu te așeza pe budă că-i jegoasă. Trage-ți ștrampii și ieși mai repede, afară e o doamnă care se grăbește să facă și ea pipi. Minunat. Poate că nu are sens chiar azi să mergi direct acasă. Ia copilul de mână, intrați la mall, mâncați o pizza și apoi intrați la un film 3D. Ok, hai că ai făcut destule pentru o singură zi, așa că poți merge spre casă. Adultul lasă-l acolo în cârcă, te rog! Acum, că ești în sfârșit acasă, fă o baie lungă cu spumă, pune-ți pijamaua, așează-te comod și înainte să dai adultul jos din cârcă, răspunde-ți cinstit la câteva întrebări:

Ți-a fost greu să mergi?

Te dor picioarele?

Ți-a fost ușor să te încalți?

Ai găsit în autobuz un loc în care să încapi cu tot cu adultul din cârcă?

Ai reușit să te ștergi la fund cu adultul în spate?

Când ai făcut pipi în buda publică, ai reușit să faci fără să curgă pe tine?

În cât timp ți-ai ridicat ștrampii?

Ai reușit să te așezi pe scaunul din pizzerie, cu adultul în cârcă?

Pe scaunul de cinema ați reușit să vă înghesuiți amândoi, și tu și adultul?

Ați stat comod în cadă amândoi, tu și adultul din cârcă?

Ești gata să o iei mâine de la capăt cu același adult în cârcă?

Cât de greu ți-ar fi să mergi la sală și să faci ceva sport cu adultul în cârcă? Zumba, aerobic, orice îți face plăcere….

 

Ce-am scris mai sus este povestea unei zile obișnuite în viața unui obez. Obezitatea nu este despre femei care au cu 2, 5, 7 kg în plus. Obezitatea este despre oameni care cară în cârcă, zi de zi încă un om de greutate normală. Obezitatea nu este despre cum a ținut cineva dietă și a slăbit 5 kg și știe cât de greu este. Obezitatea este o boală, este despre suferință, despre degradare, despre umilință. Și așa cum pe mama ta nu o întrebi de ce a stat până a făcut diabet, ulcer, cardiopatie, cancer, la fel, nici pe obez nu ai de ce să-l întrebi de ce a ajuns la greutatea aia. Și cum mama ta sau tatăl tău sau orice alt om bolnav nu este nesimțit pentru că s-a îmbolnăvit, tot la fel nici obezul nu este nesimțit.

Și dacă te întrebi de ce nu face nimic ca să slăbească, află că nu e ca și când adultul s-ar da jos din cârca ta și imediat ai fi doar tu. Obezul care ține dietă poate să scape în fiecare zi de câteva zeci de grame, restul adultului îl cară în cârcă în permanență, cât e nevoie, un an, doi, trei, poate o viață…Cumva când te-ai plimbat pe-afară cu adultul în cârcă s-a uitat cineva ciudat la tine? Cu milă? Ți-a spus cineva că ești nesimțit? Ai simțit spaima din ochii patronului că-i vei rupe scaunul lui de plastic de la pizzerie? Ți-a plăcut vreo bluză dintr-o vitrină și de cum ai intrat în magazin te-a informat vânzătoarea că nu are o bluză atât de mare încât să încapă în ea doi adulți? Ai încercat să mergi la sală, jenat că-i musai să cari adultul cu tine și în vestiar o domnișoară suplă își admira posteriorul și remarca suav “mvai, m-am făcut cât o vacă!” asta în timp ce posteriorul tău nici nu se vede, acoperit fiind de adultul pe care-l cari în cârcă?

Te-ai întrebat vreodată de ce toate articolele despre obezitate sunt scrise de oameni cu o greutate normală? De ce niciun obez nu pare să se revolte atunci când peste tot în jurul lui obezitatea este luată în bătaie de joc? Pentru că dacă un obez ar scrie despre cât de dură e viața de obez, toți normalii din jurul lui fie i-ar spune că se victimizează, fie și-ar bate joc, fie s-ar disculpa imediat cum că ei nu au râs vreodată de obezi ci doar sensibilitatea obezului este de vină, fie i-ar spune că e nesimțit. Și atunci preferă să tacă și să înghită. Cei mai puternici, mai perseverenți reușesc cumva să slăbească. Alții, mai norocoși ați spune voi, eu spun că sunt doar mai disperați se operează și slăbesc. Restul, marea majoritate își duc viața loc tristă în tăcere.

Și acum liber la comentarii!

8 gânduri despre “Exercițiu de obezitate pentru oameni normali

  1. eu as vreasa stiu numele psihologului din postul precedent…sau macar daca tot in romana mai are cabinetul.

    citisem undeva ca oamenii cu probleme mari cu greutatea in plus sau in minus au de fapt o autostima foarte scazuta si ca primul pas ar trebui sa fie sa se iubasca…neconditionat (cum nu iti place tie sa auzi)… pas mult mai greu de facut tocmai din cauza greutatii:((

    • Nu, nu mai este in Romana. Numele lui nu este secret, totusi nu mi-as permite sa-i fac numele public fara acordul lui. In plus, chiar daca el este terapeutul meu, chiar daca orice problema as avea tot la el as merge, nu l-as recomanda nimănui 🙂 Dar daca totusi vrei sa stii, trimite-mi mail si-ti spun numele.

  2. foarte bine spus. nu am suferit de obezitate dar am fost subponderala timp de 5 ani – pe fond nervos…si a fost groaznic.si cand zic sub ponderala adica aveam 40 de kile, piele si os, la propriu…si am avut probleme cu hainele care nu se potriveau desi ma imbracam -si acum uneori-de la copii, aveam probleme cu imbracatul de cate ori vroiam la plaja, de cate ori ieseam de fapt pe strada ca nimic nu masca oasele, si da, am primit n comentarii despre cat de groaznic arat si de ce nu fac ceva in privinta asta, eu nu ma vad?! si n sfaturi pe tema asta, desigur toate inutile si jignitoare pe alocuri.inutil sa spun ca am mers pe la n medici si specialisti si raspunsul a fost, pe fond nervos.nu ca as fi acum chiar unde trebuie, ca la 45 de kile nu sunt inca ok..dar alea 5 kile le-am pus, dupa 5 ani, pe nesimitite -asa cum le dadusem jos pe alea 20 inainte, in decurs de cateva luni, tot pe nesimtite…dar intr-adevar se schimbase starea de spirit si viziunea aspura lumii, devenisem mai nepasatoare.

  3. Cei care te judeca pe tine ca esti mai grasa decat ei ma judeca si pe mine ca sunt mai proasta, pe altii ca sunt mai urati, si oricum ei sunt mai buni decat restul lumii. Dar in niciun caz solutia nu e sa accepti situatia pentru ca ar dura ani de zile sa te vindeci. Cand afli ca ai diabet, ulcer, cardiopatie, iei masuri, nu? Strangi din dinti, mergi 1-2 statii pe jos, dai ciocolata pe stafide si daca chiar trebuie sa mergi la pizzerie, alegi o salata mare cu de toate.

Lasă-mi un comentariu! Îți răspund imediat :)

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s