Ce alegi, covrig sau migdale?

De când am plecat din oraș fără însă să rupem legăturile, ceva s-a schimbat în stilul nostru de viață, în sensul că o mare parte din produsele alimentare de bază le cumpărăm de la țărani din curte – carne, brânză, lapte, miere. Primăvara culegem munți de leurdă. Vara am în curte cantități mari de ierburi aromatice pe care nu mă zgârcesc să le pun în salate.

Zahărul din cafea, ceai, lapte l-am înlocuit de mult cu miere de salcâm. Am redus considerabil consumul de cartofi și pâine. Mezeluri și sucuri nu cumpăr decât când am musafiri (să mă scuze!). Gătesc rar și în cantități mici.

Nu cred absolut deloc în poveștile de succes în care femei cu 1, 2, 3 sau mai mulți copii țin casa lună, copiii curați, hainele spălate și călcate, legume crescute bio în curte, 7 feluri de mâncare pe zi și cosmetice bio făcute în casă, bărbat fericit, sex sălbatic în fiecare noapte, timp pentru cine romantice și un job de mare angajament în cine știe ce multinațională etc. Am ținut să specific asta din capul locului pentru a nu da cumva impresia că sunt și eu vreo astfel de super femeie. Nu sunt nici pe departe.

Tocmai de aceea perspectiva de a vorbi cu un specialist în nutriție îmi cam dădea fiori pe șira spinării. Mă așteptam ca după ce că nu am timp efectiv pentru întâlnirea în sine, să trebuiască apoi să fac și cine știe ce acrobații ca să gătesc feluri sofisticate care în final să ajungă mâncare la câini pentru că, nu-i așa, vechile obiceiuri se schimbă greu.

La sugestia Anei care a demarat o frumoasă campanie în cadrul Parenting PR „Esti unica, alege personalizat!„, m-am întâlnit săptămâna trecută cu Claudia Buneci, cam pe fugă și cu copilul cel mare după mine, pentru că altfel nu am avut cum.

Temerile mi-au fost spulberate din start, i-am vorbit Claudiei despre cum suntem noi, care sunt obișnuințele și preferințele noastre iar ea nu a făcut decât să vină cu sugestii, cu idei, cu informații pe care nu le știam. Bine, nici nu am avut impresia că greșesc fundamental în modul de alimentație. M-a încurajat și flexibilitatea ei, în sensul că, da, desigur că morcovul din curte e cel mai bun sau roșia pe care ți-o culegi chiar tu, dar dacă nu ai, mergi la supermarket și cumperi legume, sunt ok, sunt mai ok decât deloc.

Așa, cu ce am rămas imediat, de folos și de aplicat chiar de a doua zi:

Pachetul copiilor pentru școală/grădi era pentru mine o mare provocare pentru că Victor nu mănâncă brânză/cașcaval cu pâine, iar mezeluri nu prea cumpăr, așa cum am spus deja, fructele sunt mai greu de mâncat pentru Victor care în pauză aleargă, dulciuri e nasol să le dau….Claudia mi-a sugerat să le fac câte un smoothie de fructe (de preferat de sezon) îmbogățit cu semințe sau nuci. Mi-am spus să încerc cândva dar Victor era cu mine, a auzit și a vrut, așa că toată săptămâna a avut la școală smoothie. Și lui Vlad îi place dar nu am rezolvat încă problema sticluțelor, îmi trebuie ceva cu gura mai largă, ca să poată bea ușor, dar asta se rezolvă.

Într-una din zilele nebune de săptămâna trecută mi-a rămas în geantă sticla lui Vlad cu un rest de smoothie de banane cu scorțișoară. Mi-a fost așa de foame că l-am băut și tare bun și consistent a fost. Eu aveam în cap că dacă nu beau sucul/smoothie-ul imediat după ce l-am preparat nu mai este bun de nimic. Claudia a spulberat acest mit, mi-a spus că e bun, își mai pierde din proprietăți dar rămâne totuși bun.

Pentru mine e încântătoare și liniștitoare flexibilitatea ei, mi-a dat curaj să încerc, mi-a lăsat spațiu să mă joc, să inventez, să adaptez la gusturile, obișnuințele și nevoile noastre.

Alta: prepararea termică a cărnii. Eu oricum o făceam la cuptor la temperaturi joase, cam 150 grade. Ei bine, merge și la 100 de grade. Am testat deja, iese chiar mai bine, este mai moale și parcă mai gustoasă, bașca elimini riscul să se ardă dacă o uiți mai mult în cuptor.

După întâlnire Claudia mi-a trimis pe mail toată informația (care e mult mai mult decât vă povestesc eu) frumos organizată, inclusiv o listă de cumpărături. Cu asta am mai rezolvat încă una grea de tot și anume ronțăielile (inevitabile) dintre mese – am cumpărat fructe uscate, semințe și nuci, le-am lăsat la discreție copiilor, le dau timp să-și creeze o nouă obișnuință. Iar eu mi-am pus în geantă și de câteva zile am scăpat de covrigul ce părea de neînlocuit prin centrul Bucureștiului.

Tot ce am povestit mai sus este despre noi, ni se potrivește nouă, stilului nostru de viață. Claudia are sugestii pentru orice familie, pentru orice alt stil, exact asta face ca un stil de viață mai sănătos să fie accesibil tuturor.

Cu mare drag și încredere o recomand pe Claudia Buneci oricui are nevoie să-și organizeze alimentația, personalizat, adaptat la nevoile personale.