La locul potrivit, alături de oamenii potriviți

11134022_10152990480087599_5523296897328293194_o

Când într-o mică pauză de băut apă, Andrei Chirilă, șeful de șantier mi-a mărturisit că una din cele mai mari satisfacții ale muncii sale este șansa să lucreze zi de zi alături de voluntari, în condițiile în care numai 5 % din populație are abilitatea de a se dedica voluntariatului, am știut că mă aflu la locul potrivit, alături de oamenii potriviți.

Și când după câteva ore de muncă pe șantier, la întoarcere, în mașină, în timp ce aproape ațipisem am auzit o fată spunând că îi este groază să se întoarcă la birou după așa o zi faină pe șantier, mi-am dat seama că satisfacția muncii ca voluntar este ceea ce îi leagă pe oamenii care cu câteva ore înainte nici măcar nu se cunoșteau.

Sub atenta îndrumare a echipei de la Habitat for Humanity România, am contribuit după puterile mele și atât cât timpul mi-a permis la lucrările de finisare ale Centrului educațional și vocațional din Boldești-Scăeni, clădire ce va deservi, în principal, comunitatea de rromi din localitate (aproximativ 10% din populația orașului), dar și alte persoane defavorizate, în total peste 500 de beneficiari de toate vârstele cărora le va oferi șansa la o viață decentă.

Proiectul urmărește creșterea nivelului de trai și educațional al comunității de rromi prin îmbunătățirea performanțelor școlare, reducerea abandonului școlar și creșterea nivelului de implicare al părinților. Membrii comunității vor beneficia de cursuri de formare profesională în vederea creșterii oportunității găsirii unui loc de muncă sau a dezvoltării unei afaceri pe plan local.

Construcția centrului social face parte dintr-un proiect amplu, desfășurat de OMV-Petrom între 2012-2015, valoarea totală a investițiilor, realizate pe parcursul celor trei ani este de 650 000 de Euro. Partenerii OMV în acest proiect sunt Habitat for Humanity România, Asociația Centrul Rromilor Amare Rromenza, Centrul pentru Sustenabilitate în Mediul Construit și Primăria Orașului Boldești-Scăeni.

OMV Petrom este cel mai mare grup petrolier integrat din Europa de Sud-est, cu o producție anuală de țiței și gaze de 66 milioane bep. Din 2007, OMV Petrom a integrat în strategia sa de business principiile responsabilității corporatiste. În această perioadă, compania a alocat peste 40 milioane de euro pentru dezvoltarea comunităților din România, concentrându-se pe protecția mediului, educație, sănătate și dezvoltare locală. Țara lui Andrei este principala platformă de implicare în comunitate.

Habitat for Humanity România este una dintre cele mai importante organizații din România în domeniul locuirii sociale. Viziunea sa este o lume în care toți oamenii au posibilitatea să locuiască decent. Din 1996 construiește, reabilitează, oferă consultanță, suport tehnic și derulează programe de eficiență energetică și de prevenție și răspuns la dezastre pentru grupuri vulnerabile.

Prin filialele sale din Beiuș, Cluj, Rădăuți, Comănești, Cumpăna și Craiova, Habitat for Humanity România a ajutat peste 16 000 de persoane să aibă un loc decent în care să trăiască, prin construcții de case și reabilitări, și alte 20 000 prin programele de prevenție și răspuns la dezastre. La nivel internațional, Habitat for Humanity a construit și reabilitat peste 800 000 de locuințe pentru 4 milioane de persoane din 80 de țări de pe întreg Globul.

Clădirea care va găzdui Centrul de la Boldești-Scăeni este o construcție ecologică proiectată și construită conform standardelor Living Building Challenge, considerat cel mai riguros standard internațional de certificare a construcțiilor ecologice, respectiv standardul Passive House pentru clădiri cu consum foarte redus de energie.

Este prima dată când iau contact cu Habitat for Humanity și curioasă cum sunt am pus tot felul de întrebări, una dintre ele referindu-se la felul cum comunitatea va păstra clădirea după ce va fi dată în folosință. Mi-am pus problema asta pentru că nu o dată am văzut cum clădiri, parcuri, spații amenajate pentru timp liber au fost distruse sau furate după darea în folosință. Am primit răspuns direct la fața locului, șeful de șantier mi-a povestit cum localnicii au fost implicați ca voluntari în construcția clădirii, iar faptul că au contribuit i-a făcut să simtă că-i a lor. În comunicatul de presă din care am luat datele de mai sus am găsit și spusele lui Mario DeMezzo, Director Național Habitat for Humanity România, referitor exact la această situație: “Habitat for Humanity România nu construiește doar case, construiește comunități. Proiectul de la Boldești-Scăeni este un bun exemplu al modului în care înțelegem revitalizarea comunității, concept prin care, în timp, se elimină locuirea sărăcăcioasă. Știm foarte bine cum să implicăm localnicii în activitățile de construcție. Ei vin ca voluntari pe șantierele noastre, capătă încredere în proiect și, mai important, dezvoltă sentimentul de apartenență – știu că centrul le aparține și trebuie să aibă grijă de el pe viitor. Costurile de întreținere zero sunt un alt element extrem de important, de un real folos pentru o comunitate săracă

În drum spre casă m-am întrebat, așa cum fac de fiecare data când mă întorc de la o acțiune de voluntariat, ce mă îndeamnă să particip. Am fost la plantări de copaci și la întoarcere mă dureau și firele de păr de la atâta săpat, am fost voluntar în centre pentru tineri cu grave dizabilități ori centre pentru bătrâni și am plecat de acolo cu sufletul sfâșiat de atâta suferință și boală, acum am fost pe șantier, aveam vopsea în păr, pe față m-am șters cu diluant, iar ochii mei frumoși, cerceii-pene și manichiura proaspăt făcută, toate au fost eclipsate de amestecul mirosului de transpirație, vopsea și diluant.  Cu toate acestea ceva mă îndeamnă să mă alătur voluntarilor de fiecare data. Pentru o ieșire în oraș, pentru un concert, pentru o plimbare sunt momente când poate că nu m-aș urni, dar voluntariatul are farmecul lui aparte, dureros de frumos.

Știți povestea aia cu pasărea care locuia într-o pădure mare? Era o pasăre care locuia într-o pădure imensă alături de multe alte animale, tigri, lei, urși, pantere, elefanți și tot ce vă mai puteți imagina. Într-o vară, de la secetă, pădurea s-a aprins, aluat foc. Pasărea zbura cât putea ea de repede la lacul din apropiere, lua apă în cioc și repede, repede o vărsa deasupra flăcărilor, ca să le stingă. Animalele s-au îndoit că va reuși vreodată să stingă focul și au râs de ea, dar ea le-a spus senină și plină de speranță că măcar ea își face partea ei de treabă. Așa și eu!

Foto credit: Ovidiu Micsik

Un gând despre “La locul potrivit, alături de oamenii potriviți

  1. Pingback: O zi pe santierul Habitat - minuni.ro

Comentariile nu sunt permise.