Ghid pentru o vacanță reușită

DSC_0732-1

Am certitudinea că și în alegerea destinațiilor de vacanță românii procedează la fel ca în oricare alt context, fie că e vorba de creșterea copilului sau de cârciumile frecventate: “fac și eu ce face toată lumea!”

Nu numai că nu avem (mă includ și pe mine în aceeași oală ca să nu-mi aud vorbe că fac pe deșteapta, cu toate că eu chiar sunt deșteaptă) discernământ, ce e cel mai grav este că nu-l avem pentru că nu ne cunoaștem, nu știm ce ne place, ce vrem sau cum suntem.

De ce te duci la mare? E doar un exemplu….

 • Ca să mă bălăcesc toată ziua, altceva nu fac. Intru în cameră doar ca să mă spăl și să dorm. Foamea mi-o astâmpăr cu o pizza în drum spre cameră. În cazul ăsta nu are sens să cauți cine știe ce destinație exotică, să plătești avion, hotel de 5 stele și eventual all-inclusive ca să fii legat de mese….Du-te în cel mai apropiat loc de casă, alege o plajă care-ți place și aia e!

 

Asta cu plaja e altă discuție: Ce-ți place?

 • Intrare lină în apă? Vezi Mamaia, Eforie Nord…Mai ales dacă ești cu copilul. Chiar dacă prietenul tău cel mai bun merge de ani de zile în Vamă și e în extaz de fiecare dată, e posibil ca ție să nu ți se potrivească sau nu în acest moment al vieții tale.
 • Intrare abruptă? Vama Veche, Costinești. Dacă îți place să sari în mare de pe stânci și mergi în Mamaia te anunț, cu sarcasm, că-ți vei lua țeapă.
 • Pietre în apă ca să faci scufundări în căutarea crabului perfect? Încearcă Croația. Sigur, și la Olimp sunt pietre, chiar și la Costinești, dar e atât de aglomerat și apa așa de tulbure încât sigur nu vei vedea crabi decât în farfurie, dacă-ți comanzi la masa de prânz.
 • Ca să stau toată noaptea prin cluburi, să-mi etalez țoalele, să agăț bărbați/femei – Clar nu e cazul să mergi cu cortul pe o plajă pustie. În funcție de buget încearcă stațiuni care excelează în viață de noapte.
 • Ca să mănânc, să beau și să zac pe un șezlong la umbră, pe marginea piscinei. All-inclusive, tati! În funcție de buget, Bulgaria sau Turcia, oricum nu mai jos de 4 stele.
 • Ca să mă plimb, să vizitez cât mai multe și să apuc și să fac un pic de plajă și o baie ca să nu zic că nu am fost la mare. Aici posibilitățile sunt nelimitate….practic nu cauți mare, ci o zonă de vizitat. De exemplu Barcelona.
 • Ca să mă deconectez de orașul agitat, să mă bucur de liniște, de mare, de soare, de stele… Vama Veche sau Costa Brava e posibil să te dezamăgească. Încearcă un Corbu, cu cortul, eventual în timpul săptămânii.
 • Ca să mă odihnesc, să scap de rutina zilnică. Dacă alegi să mergi cu cortul și să-ți gătești, să speli vase, să te gospodărești tu cum poți, nu vei simți că ești în vacanță, chiar dacă ai mers cu părinții când erai copil și ți-a plăcut. Pe vremea aia toate le făcea mă-ta, acum va trebui să le faci tu…

Îți place muntele, răcoarea, liniștea? Te sfătuiesc să încerci altceva decât Valea Prahovei…Eventual ieși din paradigma cazării la hotel. Știi ce zic? Cort, camping, cabană…de-astea. Dar dacă faci atac de panică la vedera oricărui sclepț, cel mai bine e totuși să te cazezi la hotel cu multe stele și să faci un mic traseu pe șosea ca să nu zici că n-ai fost la munte.

Vrei să ai o vacanță în afara țării dar să te simți exact ca în țară, să mănânci sarmale și să ți se vorbească numai în română? Mergi liniștit în Thassos, Bulgaria, Turcia. Dar mai ales în Thassos.

Vrei o vacanță liniștită cu copilul? Nu ai ce căuta în Dublin. Pe bune, acolo te duci ca să bei.

Aici pot să fac o amplă paranteză. Întreabă-te și mai ales răspunde-ți sincer!

Ce fel de părinte ești?

 • Ești maniac cu curățenia? 5 stele, nu mai sta la discuții.
 • Ești genul relaxat? Mergi cu cortul, ca să nu depinzi de vreun program, să-ți poți lăsa liniștit copilul în curul gol fără să se uite careva urât la tine.
 • Vrei mâncare mereu proaspătă și diversificată pentru copil? Eu știu că all-inclusive pare soluția perfectă, dar nu uita că principiul ce stă la baza all-inclusivului este reciclarea, aka cu fructele rămase de dimineață ți se face la prânz compot și seara gem. Acum tu decizi dacă îți place sau nu. Personal prefer un covrig cinstit cu susan decât o tocăniță delicioasă cu resturile de la prânz.
 • Ești genul care face totul pentru confortul copilului sau vrei să te simți și tu bine? Dacă crezi că tu nu meriți nimic, îți poți permite un hotel mai departe de plajă și vei căra zilnic ca un sclav toate jucăriile copilului și copilul în brațe, în timp ce el urlă și se zbate. Dacă vrei să fii și tu în vacanță, ia-ți hotel pe plajă, dă un 50 de lei omului cu șezlongurile, parchează la el jucăriile plodului, eventual ia și bona/bunica cu tine și bucură-te de viață!

Vrei adrenalină? Nu ai niciun motiv să vizitezi pajiștile liniștite din Austria, chiar dacă vecinul de apartament s-a simțit acolo ca-n paradis. Caută o destinație cu ceva parc de distracții. Există!

Concluzii și sfaturi:

 • Când îți stabilești vacanța, încetează să o mai faci în funcție de cum s-a simțit vecinul, prietenul, unchiul, bloggerul, x-ulică de pe facebook!
 • Întreabă-te pe tine ce vrei de la vacanța aceea, cum vrei să te simți, ce vrei să faci, cum îți place ție și nu în ultimul rând ce ți se potrivește ție! Eu îți garantez că răspunzând cinstit la aceste întrebări și făcând alegerea în funcție de răspunsuri ai șanse 90% să te simți bine spre foarte bine în vacanță.
 • Evită să te entuziasmezi și mai ales să antamezi vacanțe doar pentru că sulică din anturajul tău a fost în vacanța vieții în…deșert. Vezi întâi dacă ție îți e confortabilă temperatura din deșert, dacă nu cumva ți-e frică de scorpioni, dacă suporți praful, dacă te împaci cu mâncarea locului, dacă ești dispus să dormi în cort…Sulică a trăit vacanța vieții lui dar tu ai viața ta, diferită de a lui.
 • Și nu în ultimul rând, ai mare grijă cu cine pleci în vacanță. Doar pentru că ai ales aceeași destinație cu încă alți 5 amici nu ai garanția compatibilității cu ei. Știi ce zic? Dacă tu ești relaxat și pleci cu stresul în persoană s-ar putea să vă distrugeți vacanța unul altuia cu mare grație.

Alegeri bune și vacanțe reușite vă doresc!

7 gânduri despre “Ghid pentru o vacanță reușită

Lasă-mi un comentariu! Îți răspund imediat :)

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s