Răsfăț romantic în București

După patru ani a devenit tradiție ca prima duminică din octombrie să o petrec ca turist pentru o zi în București – ziua în care el aterizează este sărbătoare, la fel ca ziua mea sau Crăciunul, aceeași bucurie, aceeași emoție puternică de fiecare dată.

L-am cunoscut când am început să locuiesc casa de la Cornetu, pentru București rămânând doar turist ocazional. El vine de departe și stă în fiecare an câte o lună în cochetul lui apartament din Cotroceni. De patru ani avem un ritual al nostru: îl iau de la aeroport, ne întâlnim cu Doamna Maria căreia îi dă cheia apartamentului pe care să-l facă locuibil, apoi suntem turiști pentru o zi și oaspeți ai unui hotel. Căutând pe telefon cazare București, nasul lui fin de iubitor de artă îl duce mereu către o alegere inspirată.

Pierzi parfumul urbei în care ți-ai petrecut aproape toată viața, așa că o zi ca turist are savoarea ei, un cadou pe care noi ni-l facem an după an, după ce amândoi am părăsit orașul ăsta sufocant, tocmai pentru a ni-l păstra mereu drag, prin dorul pentru această zi de toamnă. O lăsăm în urmă pe Doamna Maria care nu înțelege niciodată ce fel de oameni suntem și ne îndreptăm înspre hotel.

Anul acesta este Hotel Domenii Plaza!

Sunt sigură că în alegere a cântărit mult eleganța clădirii, aceasta fiind pe lista clădirilor de patrimoniu arhitectural național, edificiul aparținându-i în trecut scriitoarei Doina Uricariu dar și atmosfera intimă pe care o oferă camerele și serviciile de lux. Face parte din Residence Hotels – primul lanț de boutique-hoteluri din România, de 4 stele, și printre primii membri ai BLLA (Boutique and Lifestyle Lodging Association), singura asociație de boutique-hoteluri din lume, cu sediul în Los Angeles.

El – pasionat de antichități și de istorie, eu – avidă de povești! Pașii ne-au dus spre centrul vechi în timp ce am aflat ce înseamnă boutique-hotel: monument de artă și arhitectură, acest tip de hotel se distinge prin intimitate, lux, servicii personalizate, discreție și un număr redus de camere. De multe ori sunt amenajate în clădiri ce au aparținut unor personalități din lumea artei sau în clădiri – monument istoric.

Cazarea la Hotel Domenii Plaza a dat tema plimbării noastre ca turiști prin București. Nici nu știu când a trecut ziua, întâi pe străduțele liniștite din Cotroceni, printre case vechi, cu personalitate, cărora ne-am străduit să le ghicim trecutul sau să le imaginăm unul pe măsura poveștii pe care o spun dacă ai timp să le asculți. Un amestec de emoție, nostalgie și mândrie ne-a purtat către Clădirea Românească (în care eu am locuit) și Agricola-Fonciera, construite în jurul anului 1929 după planurile arhitecților  Paul Smărăndescu şi Petre Antonescu sub îndrumarea inginerului Alexandru Beldiman.

Pe străduțele din centrul vechi ne-a prins asfințitul de octombrie, lumină caldă împletită cu aer rece de București al copilăriei noastre, singurul lucru pe care îl avem în comun, în afară de amintirile duminicilor de octombrie care cântărite în emoție, valorează cât patru vieți de om. Am luat metroul până în Piața Victoriei, apoi ne-am răsfățat urechile cu foșnetul frunzelor uscate din Parcul Kiseleff. Lăsând în urmă Arcul de Triumf, ne-am pierdut pe străduțele din jurul hotelului până când întunericul nu ne-a mai dat voie să zărim conturul caselor ci doar ochiurile de ferestre galbene în spatele cărora vieți de bucureșteni își consumau rutina zilnică ignorând parcă înadins frumusețea Micului Paris.

Înainte să urcăm în cameră am poposit pe terasa hotelului, Terasa Astrodom cea acoperită doar de stele și lună, unde i-am furat soarelui ultimele raze ale primei duminici de octombrie, degustând vinul sobru cu care chelnerul potrivit de prietenos ne-a întâmpinat de parcă știa că exact atunci vom ajunge.

Camera – una dintre cele 33 de camere elegante, cu mobilier din lemn masiv de cireș și stejar,  ne-a oferit un decor romantic, păstrând vie atmosfera boemă specifică stilului creat, cu ani în urmă, de artista Doina Uricariu. Țesăturile englezești, bumbacul egiptean, statuetele din bronz și obiectele perfect conservate, aparținând altor vremuri, ne-au amintit iubirea noastră și au smuls promisiunea că ne vom revedea la anul.

Am fost inspirați când am ales opțiunea răsfățului romantic odată cu camera în care urma să ne regăsim. Mobila stil, obiectele de artă, covorul moale pentru care au mulțumit tălpile noastre dureroase, tablourile, toate la un loc au creat atmosfera unui cămin primitor, ne-am simțit de-ai locului, de parcă cineva ghicise pasiunea noastră pentru frumos și aranjase lucrurile special pentru noi. Ciocolata delicioasă lăsată la vedere, amară ca întunericul de afară, a alungat pentru o vreme oboseala, suficient cât să ne urnim către zona de SPA a hotelului, lăsând pe mai târziu fructele și vinul vechi, pentru care să ne aștepte pe noi părea să fie îndeletnicirea favorită.

Masajul cu pietre calde a alungat tensiunea ultimelor luni, grijile s-au dus departe, timpul și spațiul au încremenit pe masa acoperită de cele mai moi prosoape strălucitor de albe. A rămas doar mirosul discret de lavandă, muzica relaxantă și pietrele care ne mângâiau apăsat trupurile obosite. Odată cu mușchii se relaxau toate temerile și îndoielile legate de distanța dintre noi. Eram acum și aici, împreună și asta era tot ce conta. Baia cu abur cald și parfumat ca o promisiune a mângâierilor ce vor urma, șampania rece pe care spiritul invizibil al locului a turnat-o discret în paharele elegante de cristal și halatele de baie ce ne-au primit cu o îmbrățișare caldă au fost preludiul perfect pentru noaptea ce cuprindea Bucureștiul din noi și din afara noastră, lăsându-ne euforici, prinși de vraja pianului. Cina romantică a fost tușa ce a desăvârșit ceea ce numai un boutique – hotel putea să facă pentru doi oameni ca noi, oameni pentru care timpul este un preț mic în fața intensității clipei.

Acest articol l-am scris pentru concursul SuperBlog 2016. @residencehotels

Un gând despre “Răsfăț romantic în București

  1. Pingback: SuperBlog | Proba 6. Turist în București, oaspete la Residence Hotels

Lasă-mi un comentariu! Îți răspund imediat :)

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s