Rețetă simplă, cu puține vase murdare

De când toți cei importanți ai casei mănâncă pe la școli și grădinițe am mai mult timp pentru că nu mai gătesc și dacă nu mai gătesc uite că apuc să mai scriu din când în când și rețete! Am mâncat acum ceva timp la o cârciumă de fițe din București niște rulouri cu spanac grozave, asta în condițiile în care mie nu-mi place spanacul. Provocarea a fost să le fac și eu acasă mai ales că părea genul de gătit pe sufletul meu, adică puține vase murdare, timp redus, rețetă simplă.

Acum e iar sezonul spanacului, deci am luat un snop din piață, să tot fi avut vreun kilogram – zic așa pentru că știu că vreți să dau și cantități dar la capitolul ăsta stau prost de tot. Așa. L-am curățat de codițe, l-am spălat de noroi și l-am scurs bine de apă.

Într-o cratiță mare am topit 50 gr. unt, am pus sare, piper și un cățel de usturoi zdrobit, apoi am pus spanacul, la foc mic, cu capac până se înmoaie și încape bine în vas. Îl mai las vreo 10 minute și fără capac, torn deasupra zeama de la o jumătate de lămâie și gata. Scurs de sos, îl las la răcit până pregătesc restul.

Am cumpărat un pachet de lipii turcești, sunt un pic mai grosuțe decât lipiile pe care le găsim mereu. Am uns șase lipii cu cremă de brânză, preferabil simplă, un pic sărată. Deasupra am întins spanacul cât am putut de bine, data viitoare îl fac piure ca să nu mă mai complic. Apoi am presărat niște mozzarela și chili, am rulat strâns ca la clătite și le-am pus la rece, în frigider ca să se întărească.

20161019_084800-compressor

Lipiile unse cu crema de brânză

20161019_084736-compressor

Lipii turcești, au altă consistență față de cele obișnuite

20161019_084907-compressor

Lipiile cu spanacul și mozzarela aranjate foarte artistic. Sau nu

20161019_084944-compressor

Gata rulate, pregătite de tăiere

După vreo oră se pot tăia niște rulouri frumoase care sunt și foarte gustoase și care merg perfect cu o pastramă fragedă de berbecuț, vin roșu și ochii în televizor, la un film bun. Plus că nu le mănânci pe toate, deci poți să iei și la serviciu, a doua zi, puse frumos în folie alimentară sau în cutiuță ca să crape colegii de invidie că gătești tot felul de minunății.

20161019_085020-compressor

Tăiate – gustarea mea în timp ce scriu articolul

Recapitulare:

1 kg. de spanac proaspăt (cred că merge și congelat dar sigur nu-i la fel de bun)

50 gr. unt

1 cățel de usturoi

1 cutie cremă de brânză, simplă, puțin sărată

1 cutie mică de mozzarela

sare, piper, chili

Dacă aveți și voi rețete din astea care lasă în urmă maxim o oală și o spatulă murdare și care nu-mi consumă mai mult de jumătate de oră din viață, lăsați-mi, vă rog, rețeta în comentarii.