Casa viitorului trece printr-un birou de proiectare

Sursa foto: aia-proiect.ro

Sursa foto: aia-proiect.ro

Coșmarul oricărui arhitect este clientul care-i vine cu un desen făcut pe o foaie de mate, cerându-i să facă un proiect exact așa, pentru că doar așa este bine, fără să se gândească o secundă că, dacă tot e musai să treacă pragul unui birou de proiectare, are disponibilă și varianta “cel mai bine”, poate alege dintr-o infinitate de proiecte de case, exact pe acela care se potrivește întocmai nevoilor actuale și viitoare, știindu-se că poți să economisești până la 45% cu un proiect bun.

Înainte de a începe să visez la casa mea cu curte tot auzeam cum alții cumpără un proiect și aia e, construiesc și se mută. Odată cu posesia terenului lucrurile s-au schimbat radical. În prima fază nici să visez nu mai puteam – la ce să visez când certificatul de urbanism era imposibil de obținut? De, mintea românului cea de pe urmă, dacă m-aș fi consultat cu un specialist înainte să investesc în teren, mi-ar fi spus că va mai curge multă apă pe Dâmbovița până să obțin certificatul. Faptul era consumat și dacă tot nu puteam construi, măcar am acordat mai multă atenție spațiilor de locuit prin care treceam. Era caraghios cum intram într-o casă și evaluam utilitatea spațiului: un hol prea larg este risipă de spațiu care crește inutil costurile de construcție, ca să nu mai spun că trebuie și încălzit, deci alte cheltuieli, cu toate că practic, într-o casă nu locuiești pe hol. Nici mic nu merge, se știe că cele mai lungi și plăcute conversații au loc în hol. Scara, altă nebunie! Cât de lată? Cam cât să poată trece doi oameni unul pe lângă altul fără să fie nevoiți să se lipească de perete sau să se ia în brațe. Dar cu mobila cum facem, pe unde o ducem la etaj? Și stai așa că trebuie nu numai să încapă dar e nevoie de spațiu și pentru manevre de întoarcere.

Câțiva ani mi-a luat ca să mă prind cum vreau să fie casa mea, aproape cât îi ia arhitectului să-și termine studiile ca să-mi poată oferi o soluție eficientă într-un timp scurt. Alt motiv pentru care un specialist îmi va oferi soluția optimă pentru funcționalitatea spațiilor este că el apreciază corect distanțele pe când eu risc să-mi fac un living în care să pot întoarce tirul de o să-mi blestem zilele iarna de cât plătesc pentru încălzirea unui spațiu care nu are nici măcar aparența căminului intim pe care mi-l doresc. Tot inspirându-mă din spațiile în care mă simțeam bine am reușit să stabilesc că mi-ar plăcea ca livingul să aibă o sursă de căldură pe bază de lemne, gen sobă, plasată în așa fel încât să permită în juru-i multe canapele, fotolii, perne pentru că mie îmi place să am prin preajmă oameni, vreo 10, dar nu pierduți în spațiu, ci laolaltă, să se creeze relații. Am găsit confortul acesta într-o pensiune cu șemineu, la munte și am fost curioasă să măsor suprafața camerei, ca să-mi fac o idee. Nu aveam ruletă, deci ne-am dat cu părerea, eroarea fiind de domeniul SF-ului ceea ce a impus improvizarea unui instrument de măsurat standardizat. Eu sunt ingenioasă și rețin detalii aparent inutile, cum ar fi că măsura unei curele bărbătești este exact distanța în inchi de la cataramă până la gaura centrală din cele 5 pe care le are orice curea…cu riscul de a lăsa pe cineva cu pantalonii în vine, am măsurat camera cu cureaua și am stabilit că o suprafață de 28-30 mp este suficientă pentru confortul meu.

Pentru numărul camerelor – o altă piatră de hotar, am pornit de la “o camera pentru fiecare plus una pentru musafiri”. Am avut apoi revelația că nu construiesc hotel, nici măcar motel, ci o casă pentru noi, care ar fi drăguț să nu ne bage în datorii pe viață și pentru întreținerea căreia să nu ne vindem sufletul vreunui patron.

Am transpus aceste gânduri în calcule matematice, pe hârtie și a reieșit un P+1, cu amprenta la sol de 81 mp, la parter living, bucătărie, debara, wc de serviciu și birou, un hol de maxim 3m/1.2m, iar la etaj 3 dormitoare pe care le-am gândit mici pentru că privind către stilul nostru de viață mi-am dat seama că rutina zilnică se va concentra în living și bucătărie, dormitorul fiind folosit doar pentru somn. Tot sus mi-am dorit și un dressig generos tocmai pentru că într-un spațiu mare dezordinea e mai puțin vizibilă. O baie și încă un wc de serviciu ne puteau scoate din criza privitului la seriale de pe tron…

Cu tema făcută, când s-au aliniat planetele și am obținut certificatul de urbanism am semnat contractul cu specialistul care ne-a oferit un proiect de casă optimizat, adică exact spațiile dorite cu suprafețe adaptate nevoilor noastre, fără holuri inutile, fără balcoane (în discuțiile cu arhitectul am aflat că pentru noi acestea ar fi spații inutile care nu ar face decât să sporească costurile de construcție). De mare folos a fost și auditarea energetică – am optat pentru casă pasivă deoarece în timp, după amortizarea cheltuielilor, întreținerea casei ar fi foarte ieftină dar și pentru că maxima autonomie ne permite să nu ne cramponăm de branșarea la sistemul de apă, electricitate și gaze. Panourile solare și fotovoltaice, sistemul de încălzire prin pardoseală, soba sufletului meu, centrala pe lemne și poziționarea casei pe direcția S-E, respectând constrângerile amplasamentului, au asigurat cea mai bună casă, suficient de versatilă ca să se adapteze nouă și peste ani.

Foarte important în realizarea proiectului a fost compatibilitatea cu arhitecții care au rezonat la nevoile noastre, am știut ce să le cerem iar ei au oferit cea mai bună soluție pe termen lung și mai mult, în baza contractului semnat, au urmărit și execuția lucrării până la final pentru a se asigura că iese ce trebuie, adică o casă pe care să o simt a mea, unică, utilă, economică și estetic pe gustul meu dar care să poarte și amprenta originalității celui care a proiectat-o.

sigla-2016-300x153

Sursa foto: aia-proiect.ro

SuperBlog 2016.

Lasă-mi un comentariu! Îți răspund imediat :)

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s