Obicei preluat – Christmas Pudding

Sursa: pixabay.com

Sursa: pixabay.com

La finele acestei săptămâni ne strângem cu mic cu mare la o masă în familie și declarăm deschise pregătirile pentru sărbători. Acum câțiva ani în casa și-n sufletul meu a intrat o carte de citit și gătit, dedicată Crăciunului. Știu că în tradiția românească există puzderie de obiceiuri dar uite că am ajuns să iubesc și un obicei preluat de la alții, pentru că s-a potrivit foarte bine stilului nostru, ne-a adus bucurie și l-am transformat într-o tradiție a familiei. Ar fi frumos ca în fiecare cămin să existe un mic detaliu specific care să facă speciale sărbătorile de acasă.

Eu am găsit inspirație, cum spuneam, în cartea Crăciun cu Rosamunde Pilcher care pregătește atmosfera de sărbătoare cu atenție pentru detalii, cu mult drag, cu gândul la fiecare membru al familiei, dând timp sufletului să se pregătească pentru marea reunire din seara de Ajun.

Nu este nici pe departe o carte de bucate dar prezintă și câteva rețete. Eu am prins drag de puddingul de Crăciun, nu atât pentru gustul lui, cât mai ales pentru semnificația pe care am reușit să i-o imprim.

Este o prăjitură simplă dar care are nevoie de o familie care să-și dorească să petreacă sărbătorile împreună și de șase săptămâni pentru a fi gata. Ascunde în ea toate aromele pe care noi le asociem Crăciunului, valoarea apartenenței la o familie, speranță, magie și spectacol.

Christmas Pudding

Cam la jumătatea lunii noiembrie, într-o sâmbătă sau duminică, se invită la masa de prânz toată familia, cât mai numeroasă, având grijă să nu uităm pe niciunul dintre cei cu care ne dorim să petrecem Crăciunul și se pregătesc cele necesare.

Ingrediente:

 • 75 gr. făină
 • 75 gr. grăsime de la rinichi de vacă sau untură de porc (eu am folosit untură de porc)
 • 75 gr. pâine albă fărâmițată sau pesmet din franzelă
 • 75 gr stafide mici și negre
 • 120 gr stafide sultanine
 • 120 gr stafide
 • 75 gr zahăr brun
 • un praf de sare, pudră de cuișoare, scorțișoară și nucșoară
 • 50 gr coajă zaharisită de lămâie și portocală (tăiată mărunt sau rasă)
 • 50 gr cireșe confiate, tocate mărunt
 • 1 morcov mic, ras
 • o jumătate de măr mic, curățat de coajă și ras
 • 2 ouă bătute
 • coaja rasă și sucul de la o jumătate de portocală și o jumătate de lămâie
 • 100 ml bere neagră Guiness
 • un bănuț de argint

Cum facem noi:

Într-un castron generos de ceramică, fiecare invitat, pe rând, adaugă făina, grăsimea, pesmetul, fructele, zahărul, sarea, mirodeniile, coaja de lămâie și portocală, morcovul, mărul și bănuțul de argint. Ouăle, sucul de lămâie și portocală și bere se amestecă și se adaugă și ele. Fiecare amestecă pe rând și când îi vine rândul își pune o dorință. Trebuie să se formeze un aluat destul de gros care se răstoarnă într-un vas cam de 1,5 – 2 l. Eu folosesc un vas ceramic pe care îl ung cu un pic de grăsime. Se pune capacul, peste care eu pun folie de aluminiu ca să fie închis cât mai etanș, asta pentru că nu am un vas special de pudding. Apoi, cât timp noi luăm masa și facem planuri de Crăciun, îl punem la fiert în baie de apă și-l lăsăm să fiarbă până seara, adică vreo 7 ore, având grijă să completăm din când în când apa evaporată. După ce pleacă musafirii, se pune vasul etanș închis într-un loc rece ( în cămară sau în frigider, în raftul de fructe și legume) și se lasă la maturat șase săptămâni, adică până în seara de ajun sau ziua de Crăciun, când, se reunește din nou tot familionul. Înainte de servire se mai fierbe 3 ore, tot în baie de apă, apoi se răstoarnă pe un platou, se decorează după imaginație. La servire, preferabil pe întuneric, se toarnă peste pudding un păhărel de coniac și se flambează. Nouă ne place să-l înnecăm în frișcă neîndulcită.

Cel ce găsește bănuțul de argint este primul care-și va îndeplini dorința pe care și-a pus-o cu șase săptămâni în urmă și ne place să credem că este și cel care va reuși cumva, într-un fel magic, să-i ajute și pe ceilalți să-și îndeplinească dorințele lor. După care ne pupăm, ne îmbrățișăm și ne dorim unul altuia sănătate și să ne vedem în aceeași formulă cât mai mult timp.

9 gânduri despre “Obicei preluat – Christmas Pudding

Lasă-mi un comentariu! Îți răspund imediat :)

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s