Pro Bono nu se traduce prin gratuit

pixabay.com

pixabay.com

Întreba zilele trecute cineva pe Facebook (unde altundeva!!?!) cum ar putea găsi un psihoterapeut care să presteze pro bono în sensul de gratuit și n-am avut de lucru să mă bag în seamă spunând că terapia moca este egală cu 0.

Termenul pro bono nu se traduce prin gratuit!!!!!!

Pro bono înseamnă “pentru binele public”, în scop umanitar

De exemplu, în cazul Veronica Bereanda, de larg interes, unde mulți oameni au fost afectați de practicile învățătoarei, când pedepsirea acestei infracțiuni ne privea pe toți, când sprijinirea și consilierea juridică și psihologică a familiilor afectate s-a făcut pentru binele public, s-au oferit avocați, medici și psihoterapeuți care au prestat pro bono.

În cazul incendiului din Colectiv – și acolo medici și psihoterapeuți au prestat pro bono, pentru că situația o cerea, pentru că acesta era interesul public. La fel cum se întâmplă întotdeauna în cazul calamităților naturale, accidentelor grave.

Când este vorba însă de o persoană care vrea să primească un produs/serviciu gratuit pentru că în acel moment consideră că nu-l poate plăti, nu este vorba despre pro bono, în niciun caz.

Nu ți se cuvine nimic fără să plătești

A pretinde cuiva să-ți ofere gratuit un produs/serviciu reflectă faptul că ai o problemă. A susține că un psihoterapeut poate avea 8 clienți pe zi care să-l plătească și încă 2 cu care să lucreze gratuit, denotă că ești rupt de realitate. Cu 10 clienți pe zi un psihoterapeut se va interna la psihiatrie înainte chiar să apuce să-și cheltuie banii primiți! Deci cifrele nu sunt realiste.

În plus serviciul oferit de psihoterapeut nu este cu nimic diferit de gazul pe care ni-l vinde Rusia. Așa cum tu crezi că îi poți pretinde unui specialist să facă terapie cu tine gratis pentru că unde lucrează cu 8, poate lucra și cu al 9-lea fără să se simtă, la fel poți pretinde și să nu-ți plătești gazul, curentul, apa pentru că, nu-i așa, per ansamblu nu se simte dacă tu te sustragi plății. Pe același principiu te poți duce la piață și îți poți lua 1 kg de cartofi, o pâine, niște carne, apă, poate chiar și o bere sau o prăjiturică, fără să plătești desigur, pentru că la ce cantități se produc la nivel mondial nu se simte dacă iei și tu puțin, gratis. O abordare de genul acesta mie îmi spune că tu ești o persoană tulburată destul de grav, o dată pentru că ești rupt de realitate și îți imaginezi că din cine știe ce motive, ție ți se cuvine să primești timpul și munca altui om, fără să consideri că ar trebui să plătești pentru asta și a doua, că te crezi atât de special încât nici nu iei în calcul că nu ești singurul care are pretențiile astea. Dacă toți cei ca tine chiar ar primi tot ce-și doresc gratuit, atunci toți psihoterapeuții ar fi morți și Rusia falimentară.

Pe scurt, nu ți se cuvine nimic gratis, pentru orice primești trebuie să plătești. Ar fi bine să înțelegi că și aceia care primesc servicii pro bono, diferite de ceea ce pretinzi tu că ți se cuvine, au plătit un preț, chiar unul imens, prețul suferinței, pentru binele public și de aceea ei au dreptul la servicii oferite în scop umanitar iar tu nu. Tu trebuie să plătești prețul tău! Nu ai bani, plătește cu altceva, cu timpul tău, cu munca ta, găsește o soluție, nu-mi dai 3 lei pe kilogramul de mere pentru că nu îi ai, nu-i nimic, dă-mi un kilogram de pere, că nu mă supăr! Dar a avea pretenția ca eu să lucrez gratuit pentru tine denotă că te crezi superior și pe mine inferior, ceea ce nu-ți face cinste și nici nu mă convinge pe mine să prestez moca.

Până acum am scris despre nevroza ta care te face să crezi că ți se cuvine gratuit ceva pentru care alți oameni plătesc corect. De acum încolo o să explic de ce nu e bine pentru tine să primești terapie gratuit.

Terapia gratuită nu are nicio valoare

Pentru ca terapia să vindece este nevoie ca tu, client, să ți-o dorești, să ți-o asumi, să te mobilizezi înspre a te (re)integra în social într-o manieră acceptabilă pentru toată lumea. Cea mai evidentă caracteristică a socialului este contractul, plata, schimbul echitabil. Nu poți pretinde cuiva, psihoterapeutului în speță, să te vindece, atâta timp cât tu nu ești dispus să faci acest minim pas înspre normalitate. Face parte din procesul terapeutic ca tu să te situezi într-o poziție de putere, iar asta nu înseamnă să ai tupeul să ceri, să pretinzi pentru că în nevroza ta consideri că ești îndreptățit, ci să ai disponibilitatea să oferi.

Puterea este despre a oferi!

Eu îți ofer serviciul meu, timpul meu, cunoștințele mele, energia mea pentru că am puterea asta. Tu ce-mi oferi, care este puterea ta? Despre asta e vorba. Sigur, poate că acum nu ai bani, dar cu siguranță vei găsi altceva de oferit. Dacă tu găsești ceva pe care să mi-l oferi mie în schimbul muncii pe care o prestez, acel ceva te va vindeca, este exact moneda pe care o poți oferi celorlalți. Întâi mi-o oferi mie, mâine o poți oferi unui angajator care-ți va oferi bani iar poimâine îți vei plăti terapia cu bani, pe care i-ai produs chiar tu și în felul acesta capeți încredere în tine, vei afla că poți, vei fi sigur că ai putere, începi să mă respecți pe mine și munca mea, apoi începi să respecți oamenii și în final te vei respecta pe tine, acesta fiind scopul, în ultimă instanță.

3 gânduri despre “Pro Bono nu se traduce prin gratuit

  1. Biiineeee, in sfarsit scrie cineva, m-am saturat sa tot citesc intrebari de genul asta, in general de aceleasi persoane, la un interval de timp. Vor pisoterapie, vor curatenie, vor haine, cursuri….vor de toate, gratuit/pro bono, ca nu isi permit. Lasand la o parte discutia concreta, daca isi permit sau nu, chiar e de porc sa umpli constant pe diverse grupuri si sa ceri 😦

  2. Oamenii care cer un astfel de ajutor sunt sigura ca nu o fac cu intenția „m-i se cuvine”.Sunt blocați din toate punctele de vedere si spera.Sa i judecati la modul asta …Chiar sunteti lucrători ai luminii???

Lasă-mi un comentariu! Îți răspund imediat :)

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s