Nevoia generează comportamente responsabile

pixabay.com

pixabay.com

Ultimul articol din concursul SuperBlog a fost despre credite și din cauza sau datorită – nu-mi dau seama dacă e de bine sau de rău – abordării predominant pozitive a stârnit oareșice comentarii din partea juriului care este foarte simpatic, dealtfel. Comentariile se refereau la a face distincția între nevoie și dorință, unde nevoia generează comportamente responsabile pe când dorința este de multe ori iresponsabilă, lucru cu care sunt perfect de acord, doar nu ne-am înțeles până unde e nevoie și de unde începe dorința. Această mini-dezbatere mi-a amintit o întâmplare de anul trecut dar nu am vrut să încarc conștiința măritului juriu cu așa ceva, așa că am lăsat să se încheie competiția și abia acum aștern povestea.

Acum un an, chiar în perioada asta am mers la Iași ca să lucrez ca psihoterapeut cu mai multe grupuri de persoane defavorizate dintre care preferatul meu a fost un grup de persoane fără adăpost, iar din acest grup, preferata a fost o femeie, până în 40 de ani, care a reușit să mă facă să-mi încalc mai multe principii profesionale și fără niciun folos, ceea ce am știut din start. A fost un conflict între deontologie, etică și morală care nu a avut învingători ci doar pierzători.

Tipa isteață foc, sclipitoare chiar, făcuse ceva cursuri de calificare și avea o diplomă de zugrav, asta fiindu-i și meseria din care reușea să se întrețină dintotdeauna. Toți cei din grup locuiau într-un cămin pentru persoane fără adăpost, subvenționat de stat, dar tipa mea avea oarecum un regim special în sensul că avea bani și își cumpărase diverse electrocasnice care-i făceau viața un pic mai bună decât a celorlalți. Din una-n-alta a pomenit că și-a cumpărat un seif în care-și păstrează banii. De la acest amănunt a pornit totul!

Am întrebat-o de ce nu și-i ține la bancă, de ce nu are un cont….Răspunsul este halucinat cu toate că între timp am înțeles că sunt mulți ca ea. În urmă cu mulți ani, când băncile înlesneau achiziționarea de electrocasnice acordând credite doar cu buletinul și cu o adeverință de venit, fata mea care plătea chirie la o garsonieră și avea chiar și buletin la adresa respectivă, s-a angajat cu forme legale la o firmă de construcții, patronul – suflet caritabil, i-a trecut salariul întreg ca să o ajute, iar ea a început să facă credite, multe, cât i-a permis banca. Cumpăra tot felul de aparate pe care apoi le vindea la jumătate de preț ca să facă rost de bani pentru că ea bani își dorea. Am fost curioasă ce a făcut cu banii…De toți banii aceia a mers câteva luni cu taxiul de la ea de acasă până la Metro și a cumpărat baxuri de Cola, mâncare, tot la bax și țigări, evident cu cartușul. De ce? Pentru că imaginea produselor la bax în casa ei, îi dădeau senzația de destul, de bogăție, iar mersul cu taxiul era luxul pe care doar oamenii bogați și-l permit!!!!!

După ce s-au terminat banii, evident că banca a început să-i ceară ratele pe care nu avusese nici cea mai mică intenție să le plătească vreodată. Întâi i-a refuzat, le-a spus că nu are de unde să le dea bani. Ăștia de la bancă, încăpățânați, ce să zic! I-au pus poprire pe salariu. Nicio problemă, și-a dat demisia, în definitiv orice zugrav se descurcă foarte bine la negru. A urmat poprirea pe cont. Lichidat contul, cumpărat seif. Căutat după contractul de telefonie mobilă. Reziliat contract, cumpărat cartelă reîncărcabilă. Trimis recuperator la ușa garsonierei. Ultima problemă rezolvată – părăsit garsoniera și transformat în persoană fără adăpost, fără venit, la mila statului. Simplu, huh??????

Când am cunoscut-o eu își strângea bani pentru o excursie în Israel. Deontologic trebuia să-i confirm comportamentul ca să aibă încredere în mine, în relația terapeutică pe care urma să o stabilim. Nu am putut. Nu am putut! I-am spus că greșește, că trebuie să dea banii înapoi….argumentul imbatabil a fost că nu are de unde, că e săracă. Bun, dar și când ai făcut datoria tot săracă erai! Păi da, că de-aia am și făcut credit, că eram săracă și nu aveam de unde…Dar ai de unde, călătorești! Da, am bani de distracție dar nu pentru bancă!

Ceilalți o admirau pentru istețimea cu care a reușit să se sustragă sistemului. Eu mă străduiam să o fac să înțeleagă că are o meserie care îi permite cu ușurință să intre în legalitate. Ea era bine în situația aia.

Dacă ne luăm după principiul enunțat la început, am putea zice că nevoia a împins-o să facă asta și că dacă e nevoie, e responsabil….Eu nu cred asta, cred că atât nevoia, cât și dorința sunt motoare ale comportamentelor noastre, dar responsabilitatea sau iresponsabilitatea țin de nivelul de conștiință al fiecăruia, nivel care are legătură cu educația.

The end!

4 gânduri despre “Nevoia generează comportamente responsabile

  1. OMG!!! Aia da femeie isteață. Păcat de faptul ca folosește aceasta inteligenta în moduri greșite. Și totuși. …… uneori, în cele mai profunde momente ale mele, parcă admir astfel de oameni. Care nu au nici o reținere în a face ceea ce vreau, chiar dacă e imoral. Apoi mă scutur și mă bucur de liniștea somnului meu. Conștiința mea îmi permite sa dorm liniștită. Oare acele persoane au conștiință?

  2. Ea din start a urmărit să înșele băncile și a dus planul până la capăt. Asta este viața pe care și-o dorește, dacă ar fi vrut altceva, ar fi trăit altfel.
    Astfel de cazuri cunosc și eu. Câți n-au „țepuit” serviciile de telefonie mobilă pentru o mână de telefoane vândute pe sub mână?! Foarte mulți!
    Însă știi care e faza, vine o zi când toate ușile ți se închid în nas. Ce mai faci atunci?

    Oricum, big like pentru articol. Ai dreptate, responsabilitatea și iresponsabilitatea țin de nivelul nostru de conștiință.

Lasă-mi un comentariu! Îți răspund imediat :)

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s