Ca să fie de calitate, timpul trebuie petrecut cu plăcere!!!

MiniArt Show by Ioana Ginghina

MiniArt Show by Ioana Ginghina

Acesta ar trebui să fie un articol despre musicalul Cântec pentru Tisha în care să vă spun că este un spectacol pentru copii și părinți și că cel mai bine pe lumea asta este ca noi, părinții să petrecem “timp de calitate” cu copiii, să-i ducem la activități, să le dezvoltăm inteligența emoțională, să facem și să dregem pentru copii.

Ar trebui, numai că eu o să povestesc despre un weekend așa cum se întâmplă uneori în familia mea, nu mereu, dar de dorit și despre ce este timpul de calitate sau ce cred eu că este. Ca să fie de calitate, timpul trebuie petrecut cu plăcere!!!

După ce se naște un copil apare o euforie și o nevoie de a petrece mult timp cu el și cumva este firesc. Dacă stăm să ne gândim, ne cumpărăm o pereche de cizme care ne plac și avem tendința să nu mai ieșim din ele, d-apoi când e vorba de propriul copil, sufletul adorat? Și totuși, în afară de faptul că dacă avem un psihic care funcționează cât de cât, apariția unui copil ne face să descoperim noi abilități, emoții, sentimente, noi rămânem tot adulți în esența noastră, cu preocupări de adulți, cu nevoi specifice vârstei pe care o avem. De aceea cred eu că acest prea mult mediatizat „timp de calitate” cu copilul este forțat, fals și nefiresc pentru că nu răspunde nevoilor nici uneia dintre părți, nici a copiilor și nici a adulților.

În ceea ce privește nevoile, eu nu cred că există diferențe semnificative între copii și adulți. După ce copilul își câștigă o oarecare autonomie prin însușirea mersului, are nevoie de spațiul și timpul lui personal, la fel ca un adult.

Nu mi se pare ok să-i induc copilului ideea că dacă eu îmi petrec timp cu adulți, îl neglijez. Da, chiar cred că aceasta este o idee care li se bagă în cap cu forța, la fel ca multe altele, un clișeu care îi ajută pe unii să vândă! Nu mă simt obligată să mă joc permanent cu copilul, de fapt nu mă simt obligată să mă joc deloc, eu nu îmi stabilesc timpi de joacă cu copiii mei, mă joc atunci când am chef și asta se întâmplă întotdeauna numai după ce mi-am satisfăcut nevoile mele de socializare cu adulții și am avut și timpul meu personal, ordinea fiind exact asta, întâi eu și abia apoi copilul, dintr-un motiv simplu și de bun simț – ca să pot oferi (timp, disponibilitate, orice!!!!) este nevoie mai întâi să am, deci întâi îmi fac rezerve și abia apoi ofer. Dacă schimb ordinea mă trezesc în situația nefericită în care o să-i ofer copilului fix nimic, pentru că nimic am, o să îi răspund plictisită la întrebări, o să mă joc cu el din obligație, cu ochii pe ceas sau pe facebook, tânjind să fiu cu prietenii mei, etc.

Deci, întâi eu și apoi copilul! Ceea ce vă doresc și vouă, și copiilor voștri!

Toți avem nevoie de timpul nostru personal pe care să-l petrecem cum și cu cine avem chef. Urmează timpul petrecut cu persoane de aceeași vârstă, timpul petrecut împreună, la grămadă, adulți și copii, fiecare descurcându-se cum poate și cum îi place – acesta mi se pare mie un timp special pentru copii! Sau de calitate, cum îi spuneți voi…Este un timp în care adulții sunt adulți, iar copiilor li se permite să observe și să se alăture unui grup de adulți având modele diverse și mai ales autentice. Un adult care se maimuțărește pentru că așa a învățat la cursurile de parenting că este pe placul copiilor este doar un adult care se maimuțărește pentru că așa a învățat la cursurile de parenting că este pe placul copiilor, nimic mai mult, iar copiii au nevoie de adulți cu comportamente de adulți, nu de maimuțoi și maimuțoaie.

Concret, cum s-a întâmplat asta în familia mea weekendul trecut?

Sâmbătă la prânz copiii au fost invitați la o petrecere de copii. Tatăl lor i-a dus la locul faptei și i-a lăsat acolo, în compania altor copii, supravegheați de câțiva adulți. Au petrecut câteva ore, vreo 5, departe de părinți, adaptându-se regulilor altei case, socializând fără să fie constrânși de prezența propriilor părinți. Apropos, să știți de la mine, copiii se poartă într-un fel când sunt cu voi și altfel când sunt singuri, total diferit, sunt de nerecunoscut.

În timpul acesta eu am ales să rămân singură și să fac nimic pentru că de asta aveam chef, după care m-am aranjat în tihnă pentru întâlnirea cu gașca de prieteni de familie. Tatăl copiilor a ales să petreacă timp în compania colegilor de la job. După amiază ne-am reunit și împreună am mers așa cum spuneam, cu gașca de prieteni, adulți și copii cu vârste cuprinse între 4 și 11 ani, împărțind același spațiu, dar fiecare văzându-și de treaba lui, interacțiunile fiind firești, cu discuții despre politică, muzică, glume de adulți, alcool, pizza, GTA, chirăieli de copii, intervenții ale părinților, totul într-un ritm natural, fără ca cineva să solicite mai multă atenție decât i se acorda, fiecare găsindu-și locul în acel grup destul de numeros, gestionând spațiul, mâncarea, băutura, muzica, jocurile.

Pentru duminică dimineață era programat teatru, acest spectacol pentru copii, de care, recunosc, într-un alt weekend poate că nu am fi avut chef niciunul dintre noi pentru că pe lângă toate celelalte metehne, o avem și pe aceea de a merge la activități artistice și culturale PUNCT, nu neapărat pentru copii. Dar, pentru că toate nevoile ne fuseseră satisfăcute prin petrecerea timpului în acord cu vârsta și interesele fiecăruia, am reușit să mergem la spectacol cu deschidere emoțională și cu speranța că musical este chiar musical. Nu am mers pentru copii sau pentru timp de calitate, ci am mers împreună, pentru că ne era convenabil să mergem. Copiii s-au așezat separat de noi și m-a emoționat că pe final Vlad cel mic a venit să ne pupe, acesta fiind un semn clar că povestea l-a atins, iar faptul că l-am simțit atât de intens înseamnă că și pe mine m-a înduioșat povestea. Care poveste? Aia pe care o să o aflați dacă mergeți la spectacolul pus în scenă de MiniArt Show by Ioana Ginghina, eu nu am de gând să dezvălui prea mult. Poate doar că m-am bucurat de culoare, de costumele frumoase, de o muzică demnă de musical, de faptul că regizorul și actorii nu au sfidat inteligența copiilor prin zbierete și maimuțăreli inutile păstrând limitele bunului simț pe care rar îl mai găsim la producătorii spectacolelor pentru copii.

Acestea fiind scrise, recomandarea mea de final este ca atunci când jobul în sfârșit vă lasă să respirați, să folosiți timpul pentru a vă satisface nevoile voastre de adulți, lăsându-le timp copiilor să socializeze cu alți copii, reunindu-vă apoi în grupuri mari, dând șansa copiilor să-și dezvolte abilități de integrare și de a își găsi modele, și altele în afară de limitele familiei, pentru ca la final să mergeți împreună la un spectacol ales pe criteriul calității, nu neapărat pentru copiii.

Cântec pentru Tisha pe care îl recomand, este doar un exemplu. MiniArt Show văd că are multe spectacole, iar pe lângă ei mai sunt și alții, oferta e bogată, ideea este să alegem calitatea, să încetăm să mai facem lucruri pentru copii și să începem să facem lucruri împreună numai după ce am făcut tot ce era mai bine pentru noi!

MiniArt Show by Ioana Ginghina

MiniArt Show by Ioana Ginghina

4 gânduri despre “Ca să fie de calitate, timpul trebuie petrecut cu plăcere!!!

  1. Cred ca o sentinta precum „Apropos, să știți de la mine, copiii se poartă într-un fel când sunt cu voi și altfel când sunt singuri, total diferit, sunt de nerecunoscut.” cere o moderare. Multi copii se poarta diferit, dar nu toti sau nu chiar „de nerecunoscut”. Sunt la fel de dependenti de mediu ca si noi, adultii, care ne modelam comportamentul in functie de acesta. Este posibil ca unii copii sa se dezlantuie atunci cand se stiu la adapost de criticile parintilor, exact la fel cum unii adulti se scobesc in nas atunci cand sunt singuri acasa, dar asta nu inseamna ca sunt nesimtiti la modul general.

    • Eu mi-am spus părerea mea pe care o moderez doar eu, mai ales pe blogul personal, prin prisma cunoștințelor, experientei și educației mele. Nu am afirmat ca sunt nesimțiți sau în alt fel, ci doar diferiți și îmi mențin afirmația.

Lasă-mi un comentariu! Îți răspund imediat :)

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s