Cafeaua, zâmbetul și floarea – o franciză profitabilă

CB-Romania

Sursa foto: francize.ro

Cu cana de cafea în față atenția mi-a fost atrasă de aroma pregnantă cum mai simțisem doar atunci când am băut de la bicicleta cu cafea.  După ce am sorbit o gură am început să mă dumiresc sau din contră, să mă confuzez foarte tare. Nu aveam nici cea mai vagă idee unde sunt, nu recunoșteam nimic în jur, cei câțiva oameni pe care îi zăream mi-erau străini, dar cel mai straniu era că în ciuda faptului că aveam senzația că abia m-am trezit din somn, eu eram într-un fel de magazin-cafenea, îmbrăcată cu niște haine pe care nu-mi aminteam să le fi cumpărat.

M-am așezat nedumerită la o masă în cel mai retras colț în speranța că va apărea cineva care să îmi explice ce se întâmplă. Nu am așteptat mult și tipul de la bar s-a apropiat:

– Hai să-ți spun regulile jocului!

Aha, deci asta era! În mintea mea s-a făcut brusc lumină. Și doar îmi spusese copilul că dacă uit să ies de pe server e posibil să rămân blocată în joc! Acum totul era limpede, eram într-o lume virtuală și nici măcar nu știam ce joc. S-a așezat lângă mine și a început să turuie:

– Întâi trebuie să te hotărăști dacă vrei să fii angajat sau antreprenor. Dacă ești angajat, rămâi aici pentru totdeauna, trebuie doar să supraviețuiești, dar nu ai nicio șansă să treci la nivelul următor. Dacă alegi să fii antreprenor ai două variante, fie pornești de la 0 o afacere, fie investești într-o franciză, ai de ales dintre mai multe. Miza este să te dezvolți și să treci la nivelul următor.

– Și ce e la nivelul următor, de ce mi-aș dori să ajung acolo?

– Acolo ai putea să-ți dezvolți fie un mega business, fie o master franciză, dar ce este cel mai important și trebuie să-ți spun, este că după ce treci de nivelul acesta și până să îl începi pe următorul este un vortex care te poate duce acasă, în lumea reală, la familia ta. Altfel ești blocată aici și singura șansă să-i mai vezi vreodată ar fi să uite și ei să iasă de pe server. Cea mai tare chestie este că dacă ajungi la vortex și te întorci acasă, ai oricând posibilitatea să te întorci și să continui jocul la nivelul următor, având grijă de data asta ca la final să ieși de pe server ca să nu mai rămâi blocată. Ei, ce zici, nu că-i tare jocul?

De-acum era limpede ca bună ziua, trebuia să joc, dar nu oricum, ci foarte bine dacă voiam să-i mai văd vreodată. Am mai luat o gură de cafea, am scos din geantă agenda cu bufnițe pe care o port tot timpul cu mine și am început să notez ca să-mi fac ordine în gânduri.

Ce aleg să fiu, angajat sau antreprenor? De ce?

Asta este cea mai simplă decizie pe care trebuie să o iau acum și mă bucur că e așa pentru că îmi rămâne mai mult timp și energie pentru următoarele. Angajat am fost în viața reală și știu sigur că nu excelez. Firea mea rebelă, incapacitatea de a mă adapta rutinei, nevoia de provocări permanente, toate acestea și încă altele fac din mine un angajat prost, însă mă recomandă antreprenoriatului. Acolo este locul meu, deci voi alege să fiu antreprenor. În plus, ca și în viața reală, nu-mi doresc doar să supraviețuiesc, să-mi treacă zilele una după alta, să urmez regulile făcute de alții și să rămân captivă în acest joc, fără să am putere de decizie. Eu vreau să fac jocul, să decid dacă rămân sau nu, dacă joc aici sau în altă parte, să pot gândi o strategie, să modific, să ajustez, să colaborez cu alții și în final să trec la nivelul următor, să decid dacă mă întorc la ai mei sau dacă construiesc ceva și mai mare.

Aleg start-up sau franciză? De ce?

Ca antreprenor, am două variante: start-up sau franciză. În situația în care mă aflu nu prea îmi permit luxul de a pierde, chiar dacă am posibilitatea să o iau de la capăt de oricâte ori vreau, în virtual falimentul nefiind chiar așa o mare tragedie. Am nevoie de o oportunitate de afacere cu care să merg la sigur către nivelul următor, miza mea este să ajung la acel vortex cât mai repede. Așa că nu mai stau pe gânduri, aleg franciza. Și-așa în ultimele luni am cochetat cu ideea unei francize, uite că acum mi se oferă șansa să fac asta într-o lume virtuală. Cât de drăguț poate să fie Universul????

Știu prea bine care sunt avantajele că doar am citit cam tot ce am găsit în legătură cu asta, risc diminuat pentru că există deja o rețetă de business care a fost suficient de mult timp testată încât să am garanția că funcționează și know how-ul cu care vine francizorul, acel ceva care face diferența și pe care numai el îl știe și e dispus să-mi spună și mie ca să am și eu succes.

În afară de astea, pentru mine e important să știu dinainte cu cine urmează să colaborez. Sigur că o să-mi aleg o franciză care să se muleze cât de cât pe ce-mi place mie să fac, dar o să conteze mult și cine este francizorul. Am de gând să profit la maxim de cunoștințele  și rețeta lui de business, musai trebuie să fim pe aceeași lungime de undă. Ăsta este încă unul dintre motivele pentru care aleg franciza – așa cum sunt eu construită, cu personalitatea asta nărăvașă, nu-mi place nici să am șef, dar nici să fiu șef, ideal pentru mine este să colaborez, iar franciza mi se pare soluția ideală. Doar că, așa cum ziceam, trebuie să țin cont din start de cine anume este francizor, să pot colabora cu el, să nu-l simt ca pe o sulă-n coastă pe banii mei, trebuie să găsesc genul acela de om cu care să mă bucur să trag la aceeași căruță care duce sacii tuturor francizaților. Poate să fie dificil să găsesc așa ceva, dar și când găsesc, îți poți imagina cât de fain este, că mai obosești, te mai împiedici, te mai descurajezi, dar dacă-s mai mulți și toți au același drum și același interes, te mai sprijini de umărul unuia, altul îți mai întinde o mână, ți se mai spune o vorbă bună, de încurajare, mai vine altul cu câte un sfat, dacă ești atent vezi ce greutăți au ceilalți și le eviți la timp.

Bașca libertatea de a contribui și eu cu câte ceva la rețeta inițială care se poate permanent îmbunătăți. Asta iar e mare lucru pentru mine pentru că eu am darul de a surprinde exact acele mici detalii care altora le scapă, dar care pot face diferența într-o situație limită și mă bucur când am cui împărtăși, am o mare satisfacție când pot fi de ajutor celorlalți.

Bun, deci am lămurit-o și pe asta, click pe franciză și evident că în fața ochilor mi se deschide o întreagă plajă de posibilități, dar eu aleg fără să stau prea mult pe gânduri domeniul Food & beverage. Și mai departe decizia devine din ce în ce mai grea…

Din ce îmi oferă jocul, aleg franciza The Coffee Shop sau franciza The Coffee Bike?

The Coffee Shop are ca țară de origine România, ceea ce este un avantaj din punctul meu de vedere, pentru că e pornită la noi, înfruntând mentalitățile și politicile de la noi, deci am încredere că francizorul știe cu ce mă confrunt dacă fac investiția. Prima franciză este din 2016, deci nu prea are vechime, acesta ar putea fi un punct slab, pe de altă parte însă, are deja 6 unități proprii și din ce citesc despre ea, văd că ultima intrată pe piață a adus ceva nou prin decizia de a avea propria prăjitorie. Este o franciză simplă care-și propune ca în următorii 5 ani să ajungă în peste 50 de locații la nivel național, locurile vizate fiind orașele cu peste 100000 de locuitori, nivelul investiției fiind situat între 50000 și 100000 euro.

The Coffe Bike este o franciză internațională care are ca țară de origine Germania, este pornită în 2010, deci are ceva vechime și este prezentă deja în 9 țări, printre care și în România. Nivelul investiției este undeva între 10000 și 25000 euro, iar la noi în țară printre orașele vizate este și Clujul și dacă în realitate nici măcar nu l-am vizitat cu toate că îmi doresc, în virtual mi-aș putea construi o afacere frumoasă acolo.

O să merg cu The Coffe Bike, este mai aproape de sufletul meu, investiția e mai mică și pe criteriul timp am încredere că mă pot descurca mai bine. Dau click și după ce din banii pe care îi aveam la începutul jocului mi se scad 25000 de euro am deja bicicleta certificată TUV, o văd, e lângă mine și arată ca o bijuterie spațială. Citesc rapid specificațiile tehnice și mă bucur pentru alegerea făcută, bici-coffe are autonomie totală, nu depind de sursă de apă sau de curent și cumva (oare cum?) expresorul e protejat de frig și cald și poate funcționa 12 luni pe an. Mai spune că poate prepara 100 de cafele pe oră, acum doar de mine depinde să le vând.

Rapid fac un calcul, scad contribuția la planul de marketing de 2,5 Ecent/produs, 6 Ecent/produs – redevența, cheltuielile aferente și știind profitul/produs, estimez că pentru a trece la nivelul următor din joc ar trebui să vând 500000 de cafele în cel mai scurt timp, ceea ce înseamnă că dacă vând 600 de cafele pe zi și lucrez 25 zile/lună o să am nevoie de mai mult de 3 ani, ceea ce este prea mult pentru mine. Să fac calcule cu vânzări mai mari de atât nu este realist, și-așa am mers pe varianta mega-optimistă, așa că includ în strategia mea posibilitatea unei master francize, cu atât mai mult cu cât costurile scad, dacă prima bici-coffe costă 2490 E, pentru următoarele taxa este de doar 990 E. Consult contul, îmi ajung banii pentru încă una și să angajez și om, dar mie mi-ar mai trebui două ca să trec la nivelul următor în maxim un an. Singura variantă este să mai investesc acum într-o sub-franciză și în 2 luni să strâng bani pentru încă una și un angajat, ceea ce pe hârtie pare realizabil și de bun simț, doar să le placă Clujenilor cafeaua! Iar dacă nu le place cafeaua, o să-i încânt cumva, o să mă placă pe mine și pentru că-și doresc să-mi vadă zâmbetul și să-mi audă poveștile, vor cumpăra cafeaua de la cea mai simpatică Coffe Bike pe care au văzut-o ei, pentru că am de gând să o decorez zilnic cu flori iar fiecare client va pleca de la mine cu cafeaua, zâmbetul și floarea, iar asta nu are cum să dea greș!

Bun! Citit Planul de Marketing, Know How, făcut calcule, estimat pierderi, schițat strategia, acum la treabă cu mine! Dacă totul merge bine, într-un an ajung la mult doritul vortex și de acolo la familia mea și nici gând să mă mai întorc la nivelul următor! O franciză este o bună investiție în viața reală, The Coffe Bike chiar există și mie chiar îmi surâde de mult ideea unei francize profitabile!

Articol scris pentru Spring SuperBlog 2017

francizero-299x300

Sursa foto: francize.ro

5 gânduri despre “Cafeaua, zâmbetul și floarea – o franciză profitabilă

Lasă-mi un comentariu! Îți răspund imediat :)

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s