În vis dinozaurii mănâncă bomboane cu rom și vișine alcoolizate

10384697_1426142710990968_3257654678473721986_n

Arhiva personală

Au trecut mai bine de doi ani de când Casa cu frumos a trecut de la vis la realitate și a devenit magazin online pentru obiecte vechi și frumoase, care să dea culoare și să spună povești despre alți oameni și alte vremuri în casele oamenilor de acum.

Ca orice început, a fost o provocare, dar mai mult decât atât mi-a fost greu și m-am temut că nu voi reuși pentru că nu am nici cele mai elementare cunoștințe financiare, contabilitatea mă înspăimântă, instituțiile statului sunt ca niște dinozauri fioroși, am impresia că la tot pasul sunt capcane care-mi pun în pericol….hai, nu chiar viața, dar măcar somnul. Și totuși am reușit! Am pornit în regim de consignația cu un magazin online pe care l-am pus pe picioare cu investiții minime, mai mult cu ajutorul prietenilor pe partea tehnică, la început cu câteva obiecte, cele pe care le aveam adunate de prin vacanțe ca semn al pasiunii mele pentru vechituri – antichități ar fi prea mult spus, cu toate că unele erau demne de această denumire. Fiind consignația mi-am permis să intermediez vânzarea online și pentru alții interesați să vândă, dar la fel de îngroziți ca și mine de formalitățile necesare deschiderii propriului magazin.

Nici nu știu când au trecut primii ani, cert este că lucrurile s-au aranjat destul de convenabil pentru mine, am o contabilă în care am toată încrederea, ea se ocupă de partea fioroasă, iar mie mi-a rămas partea frumoasă, caut obiectele, le redau strălucirea, le pun în valoare în poze faine, le urc pe site, adaug în descriere o mică povestioară că doar mă pricep la cuvinte, oamenii mă sună, destul de rar se întâmplă să comande fără să vorbim un pic înainte și tot foarte rar în ultimul timp dau coletul în seama unui curier. Cam de jumătate de an am observat că oamenii care mi-au devenit clienți fideli preferă să ne întâlnim, tot mai mult îmi solicită să vină să-și ia singuri obiectele dorite pentru că odată ajunși la depozit mai văd și altele. Cred că e în firea noastră plăcerea de a cotrobăi! Văd asta zi de zi, clienții vin, plătesc și până să le fac factura, până să împachetez, ei nu stau degeaba, sunt atrași de te miri ce statuete sau sfeșnice, simt plăcerea cu care le ating, dorința de a le simți, e o energie aparte care în magazinul online nu există.

Așa mi-a venit ideea unei galerii. Obiectele oricum sunt depozitate în acel apartament din centrul Bucureștiului, îl țin ocupat, nu-l pot închiria. Acum este plin de cutii și ambalaje – sunt nevoită să le țin așa pentru că nu e renovat, e mizerie, nu există mobilă. Dacă l-aș renova, dacă aș începe să investesc și în piese de mobilier vechi recondiționate pe care să le expun în acest spațiu, aș putea expune obiectele, altfel ar arăta, aș transforma spațiul într-o galerie chochetă în care aș primi clienții și chiar aș putea organiza mici evenimente culturale, seri de poezie, expoziții de pictură, vernisaje și ce mi se mai solicită.

Cu un vis, așa începe totul! Ideea galeriei nu-mi mai dădea pace, o visam noaptea, ca din întâmplare au început să-mi iasă în cale tot felul de chilipiruri, fotolii vechi, vitrine, mese pe care mi le imaginam îmbrăcând apartamentul. Ce câștig cu magazinul online îmi asigură traiul de zi cu zi, iar ce-mi rămâne ajunge cât să investesc în noi obiecte frumoase, deci nici vorbă de economii cu care să fac visul să devină realitate, însă ca orice antreprenor am început să caut soluții pentru un împrumut. Am luat la rând siteurile băncilor, am citit despre credit bancar, soluții de creditare și ajutor financiar, iar în final m-am dat bătută, nu înțelegeam mai nimic și mai mult decât atât, toate aceste instituții bancare și non-bancare ofereau atât de multe servicii asemănătoare și totuși atât de diferite încât cu greu aș fi putut alege ceva și nici vorbă să fiu sigură că am ales bine.

La prima întâlnire cu contabila, cum stăteam noi la o cafeluță ca fetele i-am povestit cam ce rumegă mintea mea când nu e ocupată sperând în adâncul sufletului să-mi spună „uite, ăsta e creditul pe care trebuie să-l iei!”, dar n-a fost așa. Între două bomboane, una cu rom și cealaltă cu vișină alcoolizată, mi-a zis că-mi recomandă ea un broker financiar-bancar. Un ce?

În mintea din spatele chipului meu fermecător, brokerul era tipul ăla pe care-l vedeam prin filme că tranzacționează acțiuni la bursă. În mintea contabilei, slavă Domnului, brokerul este un specialist în domeniul financiar-bancar, adică domeniul ăsta care nouă, oamenilor de rând, ăștia cu psihologia și cu obiectele de artă ne dă dureri de cap. M-a lămurit care-i treaba lui și mai ales de ce am eu nevoie de el. Mă informează și-mi explică toate ofertele de creditare, alea pe care le citisem și eu, dar nu am înțeles nimic. Ei, brokerul mi le explică cu cuvinte mai blânde, cum ar veni nu zice că-mi face un scoring preliminar, ci se oferă să facă un calcul pe baza statutului profesional, economic și familial și în funcție de rezultat, îmi spune ce fel de credit aș putea obține și cine mi-l poate da, fie că e bancă, fie că e IFN. Ba mai mult, se gândește și la viitor, să iau un credit în așa fel încât să pot achita ratele și să-mi rămână să-mi duc și zilele, mă păzește omul să nu-mi sap groapa singură, cum ar veni. Când mi-a mai spus și că-mi face el dosarul cu ce-mi trebuie ca să obțin creditul, negociază comisioanele și ce taxe mai sunt în avantajul meu și vine cu mine să-l depun, dar și când îmi dă creditul ca să fie sigur că mi-au dat ce-am cerut, chiar că m-a dat pe spate, m-a lăsat cu cartea lui de vizită în mână și cu ochii la sloganul care se potrivea cu ce-am făcut eu în ultimile luni – „Visează… obține cu AVBS”

AVBS-CREDIT-300x168

Sursa foto: avbs.ro

N-am stat pe gânduri, l-am sunat, ne-am văzut, ne-am plăcut și ne-am luat! Ne-am luat timp să studiem, să-mi explice, să calculeze și am căzut de acord că pentru ce voiam eu, adică să renovez apartamentul de aproape 100 mp și să investesc în mobilier vechi recondiționat aș fi avut nevoie cam de 20 000 euro și mă încadram la Creditul pentru investiții la care suma minimă este de 20 000 RON sau echivalentul în euro, iar suma maximă să nu depășească 150 000 euro (moneda creditului se stabilește în funcție de destinația banilor și de încasările pe care le ai într-o anumită valută) , ceea ce însemna să achit inițial un minim de 30% din sumă și să îmi asum să rambursez în maxim 7 ani, fiind necesară o garanție imobiliară, adică exact apartamentul pe care urma să-l renovez. Ce-a făcut el, că a vorbit cu contabila, i-a cerut hârțoage, a pus cap la cap totul foarte repede, eu doar am semnat, i-a pistonat pe ăștia de la bancă să se miște repede că m-am trezit cu banii în cont și mă așteptam acum să mă cam jupoaie, mai ales că-mi promisese că nu mă lasă de izbeliște, ci se ocupă în continuare de mine, mă anunță când și dacă se modifică ceva, de vreo refinanțare avantajoasă, adică rămân clienta lui. Dar nu m-a costat nimic, toată treaba asta de care mi-era mie groază a fost gratuită! Mă rog, l-am servit și pe el cu bomboane cu rom și cu vișine alcoolizate, dar asta nu e plată, ăsta e un păcat asumat. Pe brokeri îi plătesc instituțiile bancare și non-bancare pentru pentru intermedierea fiecărui credit, la sfârșit de lună își primesc comisionul și uite-așa toată lumea este mulțumită, iar eu am încălecat pe-o șa și v-am spus povestea mea!

Să punem și concluzia la final, că așa este frumos și util! Carevasăzică, important este să ai ideea de afacere, să visezi, să ai un pic de curaj și să apelezi la specialiști, mai ales când vine vorba de contabilitate și financiar-bancar. Așa e cel mai sigur, un specialist oricum știe tot ce mișcă în domeniu, fiind reprezentant al instituțiilor care acordă credite are tot interesul să te sfătuiască de bine, să alegi exact ce ți se potrivește ca să-ți faci și treaba, să-ți crești afacerea, dar și să poți da banii înapoi în timp util, așa cum e prevăzut în contract, fără să renunți la bomboanele cu rom și vișine alcoolizate.

10401369_1426143954324177_4789052341844744080_n

Arhiva personală

Articol scris pentru Spring SuperBlog 2017

Lasă-mi un comentariu! Îți răspund imediat :)

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s