Ce se vede este comportament, nu emoție!

munich-1220908_1280

pixabay.com

Se vorbește mult în ultimii ani despre emoții sănătoase și majoritatea oamenilor sunt foarte interesați să meargă la cursuri unde să învețe cum să-și controleze emoțiile, mai ales pe alea nesănătoase. Am mai auzit vorbindu-se despre emoții pozitive și negative, și dacă ar fi să fac o paralelă, deduc că acelea pozitive ar fi sănătoase, în timp ce negativele sunt nesănătoase. Mai simplu de atât ar fi că există emoții bune și emoții rele.

Marea piatră de încercare este să ne învățăm copiii cum să-și controleze emoțiile și eventual să aibă emoții sănătoase.

Toată treaba asta cu emoțiile a fost foarte prost înțeleasă și nu pentru că ar fi grea, ci pentru că substantivului „emoție” i-au fost alăturate niște adjective care nu au ce căuta acolo. Vorbim despre emoții PUNCT. Nu există emoții sănătoase sau bolnave, pozitive sau negative, bune sau rele. Toți avem emoții, toate emoțiile, viața este o înșiruire de emoții pe care le simțim la interior ca pe o tensiune pe care o scoatem sau nu la exterior.

Ce se vede este comportament, nu emoție! Ceea ce exprimăm în afară, ceea ce vedem la ceilalți sunt comportamente.

Confuzia apare din faptul că denumim atât emoția (ceea ce simte fiecare în interior), cât și comportamentul (ceea ce exprimă fiecare la exterior) cu același nume.

Tristețea pe care o simt atunci când pierd ceva este emoție. Lacrimile care curg atunci când pierd ceva sunt un comportament care apare ca urmare a emoției provocate de pierdere. Cineva poate aprecia că sunt tristă, referindu-se la comportamentul de a plânge, însă emoția rămâne ceea ce simt, chiar dacă folosesc același termen pentru a o identifica.

Bucuria pe care o simt când îmi reîntâlnesc prietena după o lungă perioadă este emoție. Zâmbetul de pe fața mea, bătutul din palme, țopăitul, sunt comportamente generate de emoția de bucurie. Bucurie – un termen care definește atât ceea ce simt, cât și un comportament.

Ca și biochimie toate emoțiile sunt la fel, de aceea spun că există emoții și atât, ele nu au adjectiv.

Comportamentele în schimb au tot felul de adjective, sănătos, nesănătos, negativ, pozitiv, bun, rău.

Adjectivele mele preferate atunci când vine vorba despre comportamente sunt „acceptabil” și „inacceptabil”.

Iar dacă vorbesc despre emoții nu spun niciodată despre cum să-mi controlez emoțiile. Nu există așa ceva, emoțiile nu pot fi controlate, ele apar și dispar permanent și noi nu avem nicio putere asupra lor.

Verbului „a controla” i-l prefer pe „a gestiona”, dar chiar și așa, nu îl asociez niciodată emoției, ci tot comportamentului.

Așa cum nu pot gestiona mediul înconjurător, nu pot controla nici apariția emoțiilor. Singurul asupra căruia am puterea să intervin este comportamentul.

Pot amâna lacrimile până când rămân singură – tristețea o simt, doar nu-i permit comportamentului să se manifeste acum. Pot să-mi stăpânesc bucuria – emoția există, o simt, dar nu o arăt, nu zâmbesc, nu țopăi, o amân pe mai târziu.

Suntem sfătuiți de specialiști să le permitem copiilor să-și exprime emoțiile. Nimic greșit până aici, ba chiar e bine. Partea rea apare atunci când din cauza emoțiilor exprimate copiii ajung să se dea cu curul de pământ sau cu capul de pereți, nouă ne vine să ne smulgem părul din cap sau să le cârpim o palmă, tot de emoție, furie se numește.

Aici apare proasta înțelegere. Sigur că este sănătos ca micuțul să-și exprime furia, dar cum? Lovind cu pumnul în partenerul de joacă? Este acesta un comportament acceptabil? Atenție, vorbesc despre comportament, despre datul cu pumnul, emoția de furie nu am luat-o în discuție, ea există și atât! Categoric datul cu pumnul nu este un comportament acceptabil.

De dorit este să reușim să ne învățăm copiii să-și exprime emoțiile cu ajutorul unor comportamente acceptabile din punct de vedere social. Se numește educație sau popular – „cei șapte ani de acasă” sau bun simț. Emoția nu se exprimă oricum, ci doar în așa fel încât comportamentul tău sau al copilului tău să nu-i deranjeze pe ceilalți. Un copil căruia nu i se permite să fie agresiv nu va fi nici frustrat și cu atât mai puțin traumatizat, dacă i se arată o manieră acceptabilă de a-și manifesta furia.

Aceasta este părerea mea, așa am procedat cu copiii mei, o parte a venit de la sine, cealaltă a venit în urma formării mele și a înțelegerii diferenței dintre emoție și comportament, cert este că niciunul dintre copiii mei nu a făcut tantrumuri multe și nici grave, nu a fost agresiv peste limită, ceea ce vă doresc și vouă și mă gândesc că poate vă ajută să știți că pe 13 mai, la Rin Grand Hotel, București, Dr. Laura Markham va susține două conferințe care fac parte din seria Conferințele TOTUL DESPRE PARENTING și sunt dedicate părinților și educatorilor. Ele se intitulează Cum să devii părintele blând de care are nevoie copilul tău (sper să aflu cum să fac să mă audă copilul când vorbesc pe un ton normal) și Cum să crești un copil inteligent emoțional (ce vă povesteam mai sus).

Cine este Dr. Laura Markham?

Este fondatorul http://www.ahaparenting.com , psiholog clinician și autorul cărților „Părinţi liniştiţi, copii fericiţi: cum să înlocuim ţipetele cu conectarea” (ce v-am spus eu???) şi „Părinţi liniştiţi, fraţi fericiţi: cum să creştem fraţi prieteni pe viaţă”, publicate în limba română de Multi Media Est Publishing.

laura markham

Sursa foto: ParentingHub by TDM

Cine organizează conferințele Dr. Laura Markham?

ParentingHub by TDM – divizia de evenimente a platformei TOTUL DESPRE MAME, iar pentru înscrieri intrați AICI!

300x250 (1)

Sursa foto: ParentingHub by TDM

 

Lasă-mi un comentariu! Îți răspund imediat :)

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s