O fi bine, o fi rău, profesorul de joacă știe!

18118561_1488552277862423_3939282568589924938_n

credit foto: Cristina Nichitus Roncea

După atâta frig și ploaie, invitația Monicăi Popescu la Itsy Bitsy Show: Ocolul Pământului în 80 de… basme a venit la fix, de nerefuzat.

Trebuie să zic din capul locului că acum câțiva ani când am descoperit radio Itsy Bitsy am fost foarte surprinsă de ce am găsit. După nume și după mascote dacă te iei, pare un radio pentru copii, de fapt fiind pentru întreaga familie. Nu zic că de atunci merge radioul doar pe Itsy Bitsy, dar când am chef să scap de…vulgarități, dau pe Itsy Bitsy. În capul meu cu asta îl asociez: relaxare, decență, plăcut, liniștit.

Nu am scris întâmplător de lipsa vulgarității. Are legătură cu ce vreau să scriu mai departe. Nu-mi plac spectacolele pentru copii așa cum le-am văzut până la spectacolul de sâmbătă! Credeam că sunt de două feluri:

  1. Spectacole exclusiv pentru copii tâmpiți, acelea în care se urlă, toată lumea se scălâmbăie și se maimuțărește, copiii se sperie și inevitabil urlă. Nu-mi plac, sunt o sfidare la adresa inteligenței copiilor și o bătaie de joc față de adulții care-și pierd timpul și banii cu un gunoi de spectacol.
  2. Spectacole pentru copii și adulți – acestea aduc în fața publicului niște personaje sau mai degrabă costume uneori pe gustul copiilor și niște glume cu tentă sexuală care să-i satisfacă pe adulți, ca să rânjească și ei satisfăcuți, mângâindu-și burțile. Acestea mi se par vulgare, mă feresc de ele nu pentru că aș fi pudică, ci pentru că discuțiile despre sex le avem acasă. Nu vreau să-mi expun copiii unor astfel de mizerii pentru că nu am niciun interes să rămână cu impresia că sexul și sexualitatea ar fi ceva de râsul lumii (proaste).

Ei bine, Ocolul Pământului în 80 de… basme nu s-a încadrat în niciuna dintre categoriile de mai sus. Recunosc că am sperat să fie așa, m-am bazat pe faptul că un radio pe care eu l-am definit ca fiind decent o să producă și promoveze un spectacol pe măsură. Și exact așa a fost!

Pornind de la un spectacol de umbre, Leon Magdan ne-a plimbat prin toată lumea alături de personaje din filme clasice de desene animate, gustând mâncăruri specifice diferitelor țări, rezolvând simpatice probleme de perspicacitate, luând aminte la tot felul de pilde și învățându-ne jocuri – cu adevărat un spectacol pentru copii de la 4 la 84 de ani, la care am râs, de la care am plecat cu câteva informații noi în lada de zestre a culturii generale, cu câteva curiozități, cu multe idei de pus în practică.

18058228_1488544264529891_4498788108928052217_n

credit foto: Cristina Nichitus Roncea

Mi-e proaspăt în minte cuvântul ludic – ludic înseamnă jucăuș și nu are vârstă. Dacă ar fi să spun într-un singur cuvânt cum a fost spectacolul, ludic ar fi acela. M-am jucat! Toți ne-am jucat, cu imagini, cu cuvinte, cu povești, fără urlete, fără glumițe deocheate, fără adulți chinuiți de penibilul măscărelilor la care sunt supuși prin alte părți.

A trecut aproape o săptămână și copiii încă repetă pildele, îmi servesc replici, joacă în mașină jocul învățat de la Leon Magdan, ba chiar și-au învățat și prietenii, așa că eu zic că Itsy Bitsy Show și-a atins scopul cu acest prim spectacol dintr-o serie de mai multe, niciodată la fel, toate sub umbrela campaniei “Copiii au nevoie de timp frumos alături de părinți”.

Căutându-l pe profesorul de joacă am dat de următorul spectacol, pe 6 mai, care se anunță cel puțin la fel de interesant. Ai mei mă tot întreabă și mi-am propus să-i mai duc, nu de alta, dar mi-a plăcut tare mult.

Lasă-mi un comentariu! Îți răspund imediat :)

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s