Detectiv în labirintul preferințelor unui (pre)adolescent

20170517_125825-compressor

Când am primit invitația la Povești la Cărturești mi-am spus că îmi este imposibil să ajung pentru că exact sâmbătă 13 mai eram prinsă cu un alt proiect foarte drag mie, dar pentru că invitația venea de la Laura Frunză pe al cărei blog poposesc de câte ori scrie un articol nou, am spus să întreb totuși dacă nu-i poate duce altcineva pe cei doi blonzi ai mei.

De-asta e bine să întrebi chiar și atunci când tu deja ai dat verdictul “nu se poate!”. Uite că s-a putut, copiii au ajuns ca de obicei cu întârziere (asta face parte din brandul personal) în frumosul spațiu al librăriei Cărturești Carusel unde nu știu exact ce s-a întâmplat din moment ce eu nu am participat. Din corpul invitației înțeleg că s-a citit Frumoasa și Bestia din colecția Biblioteca Ilustrată Disney de la editura Litera și că au fost și ceva invitați de seamă, gen Paula Seling care dă glas unui personaj din spectacolul Regatul de Gheață ce va avea loc la Sala Palatului în 27 mai.

Am întrebat copiii cum a fost, răspunsurile au fost împărțite, de unde trag concluzia că apetitul pentru astfel de evenimente depinde de vârstă și de sex. Zic și de sex pentru că în timp ce eu eram în altă parte telefonul îmi vibra a notificare, iar la o simplă verificare am văzut cum pe Facebook se revărsau frumoase poze de la eveniment, cu fetițe foarte încântate de Elsa, Ana și Olaf.

Nu neapărat despre eveniment vreau să scriu, ar fi chiar culmea să povestesc despre ceva ce nu știu…După eveniment, când ne-am reunit în caldul cămin în care ne ducem traiul am observat la copilul cel mare un interes mai crescut ca de obicei acordat unei cărți pe care o primise la evenimentul mai sus menționat.

Hai să o spun p-a dreaptă, cea mai mare pasiune a copilului din dotare, copil de aproape 12 ani nu este cititul, cu toate că eu mi-aș dori și am și încercat în fel și chip să-i fac drag cititul. Nu am reușit, așa că mă bucur de orice carte ce ne pătrunde în casă și nu este aruncată imediat pe un raft. Revenind, nici nu am îndrăznit să-l întreb ce este, mi-am înghițit vorbele și nedumerirea în fiecare seară când mă concediau cu cuvintele “noi mergem în pat ca să ne uităm pe carte”.

Azi n-am mai rezistat și cum au plecat către instituțiile statului responsabile de educația, cultivarea și înflorirea minților lor, am luat CARTEA ca să văd și eu despre ce este vorba.

20170517_123315-compressor

Nu știu voi cum erați, dar eu la vârsta lor, 7 – 14 ani, devoram toate almanahurile care-mi picau în mână. Textele ca textele, dacă erau prea comuniste le mai săream, dar marele deliciu erau casetele de jocuri și rubricile de curiozități, acele “Știați că?”.

Preferatele mele au fost labirinturile și îmi aduc aminte foarte clar că mă întrebam de fiecare dată când mai epuizam un almanah, de ce oare nu există o carte cu multe labirinturi grele care să aibă mai multe soluții, să poate fi rezolvate în mai multe feluri.

Ei bine, despre asta este cartea care l-a cucerit pe fii-meu! Este o carte – joc cu 15 labirinturi complicate care pe lângă rezolvarea traseului îi solicită copilului să depisteze o grămadă de indicii ascunse și vine și cu alte provocări.

20170517_113222-compressor

Acestea sunt cerințele jocurilor:

20170517_112849-compressor

Așa arată un labirint! Imaginile sunt foarte frumoase și dacă ar fi să-mi dau cu părerea ca specialist, aș zice că le solicită foarte mult atenția, gândirea strategică, imaginația și memoria.

20170517_123235-compressor

Pe ultima pagină avem soluțiile labirinturilor și o foaie de jurnal cu deznodământul celor 15 labirinturi, care nu știu dacă v-am zis, dar sunt o poveste, un detectiv caută diverse lucruri prin tot felul de locuri ciudate, subsoluri, spectacole de baloane, grădini etc.

20170517_113118-compressor

Greu m-am desprins, am rezolvat și eu câteva și este foarte captivant. Am văzut că nu au făcut traseele cu pix sau creion de unde am dedus că o vor curată ca să se întoarcă la ea de mai multe ori.

În concluzie am descoperit o carte – joc foarte tare și chiar dacă până la romane citite cu drag din scoarță – n – scoarță mai este mult, o carte care să-i țină prinși mai multe zile este un pas înainte, mai ales că așa cum este de ofertantă cartea asta, pe lângă povestea ei pot fi inventate o grămadă de alte povești de către micii detectivi care rezolvă labirinturile.

3 gânduri despre “Detectiv în labirintul preferințelor unui (pre)adolescent

  1. Avem şi noi cartea, chiar e foarte frumoasă. Şi eu eram pasionată de labirinturi când eram mică, drept pentru care mi-am cumpărat acum, adult, o grămadă de cărţi cu labirinturi pe care nu le-am făcut deloc. Prin urmare, am tras concluzia că nu neapărat ce ne pasionează în copilărie se continuă şi la maturitate. Sau poate nu mai avem noi timp pentru asta, cine ştie…

  2. Pingback: Cum a fost la Poveşti la Cărtureşti | Idei pentru parinti si copii

Lasă-mi un comentariu! Îți răspund imediat :)

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s